Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Wszystko już było

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Odp: Wszystko już było

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    To prawda, ale jednak zostaje jeszcze mnóstwo niepowtarzalnych kadrów. Tylko może nie każdy potrafi je wychwycić?
    Jasne. I wbrew pozorom fakt że "wszystko było" może być inspiracją, wyzwaniem. A czy nam się uda to już inna sprawa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    Dzisiaj jeszcze jedna ciekawostka.
    Dwóch panów z 38 milionowego kraju, którzy się nie znają, jedzie 7tysięcy kilometrów do 28 milionowego kraju. Jadą w innym terminie. I co przywożą? Zdjęcie tego samego Sadhu. Fakt, że w innym malowaniu ale to ten sam człowiek

Zdjęcie Jarosława Durbasa z Nepalu:

Zdjęcie Marcina Dobasa z Nepalu

Załącznik 98143Załącznik 98144
    to nie jest ten sam człowiek...

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    Dzisiaj jeszcze jedna ciekawostka.
    Dwóch panów z 38 milionowego kraju, którzy się nie znają, jedzie 7tysięcy kilometrów do 28 milionowego kraju. Jadą w innym terminie. I co przywożą? Zdjęcie tego samego Sadhu. Fakt, że w innym malowaniu ale to ten sam człowiek
    Kto czytał książkę Tomka Michniewicza "Samsara" ten wie, że to nie są oryginały, tylko fałszywki. Ci prawdziwi nie dają się fotografować, a ci fałszywi wiedzą gdzie przebywać, żeby natrafić na turystów z aparatami (i kasą). Stąd taka powtarzalność.

---------- Post dodany o 13:29 ---------- Poprzedni post był o 13:17 ----------

A propos "wszystko już było" mój ulubiony konic, czyli woodstock

Nie problem w tym, że wszystko już było, tylko w tym, że ludzie nie są pomysłowi. Tłuką zdjęcia bez namysłu. Znają tylko mały wycinek życia i myślą, że odkrywają nieznany świat przed innymi. Tymczasem wystarczy odrobina wiedzy, chęci zbadania "terenu" przed fotografowaniem, sprawdzenia co już zostało na dany temat powiedziane.
    Gdybym ja miał zmierzyć się z tematem np. Woodstocku czy Jarocina nie zaczynałbym bez fixera, który był na tych festiwalach kilka razy, lub - jeszcze lepiej - mieszka na miejscu i wie dużo więcej niż jednodniowi dziennikarze. Rozmowa z taką osobą pozwoli na zaplanowanie naprawdę niepowtarzalnych ujęć. Tymczasem wpadając do Jarocina z marszu, wprost z pociągu wpadamy właśnie w pułapkę pstrykania wszystkiego, co wydaje się odmienne, a jest tak naprawdę opstrykane od wielu lat, tylko nam nie chciało się tych zdjęć odszukać.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Zgadzam się w całej rozciągłości! Idealnie powiedziane.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.