Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Wszystko już było

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Wszystko już było

Oglądając w zeszłym tygodniu zdjęcia Polskich Fotografów Przyrody z okręgu Mazowieckiego natknęłam się na "swoje" zdjęcie. Pan Zbigniew Bochenek zrobił identyczny kadr jak ja. Niesamowite, jechałam 15 km rowerkiem po wertepach w kompletnej pustce i dorwałam niepowtarzalne ujęcie. A tu okazuje się, ze ktoś inny też to zobaczył i uwiecznił. Moje jest w IR ale chodzi mi o kadr. Zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy możliwe jeszcze jest zrobienie zdjęcia, którego ktoś wcześniej nie zrobił. Wrzucę tutaj kilka przykładów zdjęć Polskich Fotografów Przyrody i moich. Dalsze przykłady nie są aż tak identyczne ale podobne.

Zbigniew Bochenek

Moje

Katarzyna Gubrynowicz

Moje

Dorota Jacynicz Bogdańska

Moje

Katarzyna Gubrynowicz

Moje

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Dorota Jacynicz Bogdańska 3.jpg
Wyświetleń:	374
Rozmiar:	151,1 KB
ID:	97962Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4a.jpg
Wyświetleń:	367
Rozmiar:	190,0 KB
ID:	97961Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	384
Rozmiar:	238,6 KB
ID:	97958Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	385
Rozmiar:	199,5 KB
ID:	97960Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	356
Rozmiar:	274,3 KB
ID:	97959Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Katarzyna Gubrynowicz1.jpg
Wyświetleń:	375
Rozmiar:	212,5 KB
ID:	97963Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Katarzyna Gubrynowicz.jpg
Wyświetleń:	358
Rozmiar:	156,2 KB
ID:	97964Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zbigniew_bochenek_2013_0721Wis-a_21_07_130019.jpg
Wyświetleń:	446
Rozmiar:	350,4 KB
ID:	97965

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Odp: Wszystko już było

Fotografowie ptaków mają gorzej
    No niestety... prawdziwa to sztuka robić niepowtarzalne kadry...

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    Zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy możliwe jeszcze jest zrobienie zdjęcia, którego ktoś wcześniej nie zrobił.
    Jest możliwe.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Z podanych przykładów to dla mnie tylko pierwszy jest podobny. Pozostałe to zupełnie inne kadry...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Z podanych przykładów to dla mnie tylko pierwszy jest podobny. Pozostałe to zupełnie inne kadry...
    Popieram. Co do pierwszego przykładu, to Twoje zdjęcie Kasiu bardziej mi się podoba. Mam na myśli kadr, kolory wole "normalne".

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Dokładnie. Kolejne ujęcia można co najwyżej opisać, że przedstawiają podobną scenerię lub krajobraz. Co do pierwszego, to też trudno powiedzieć, że jest to to samo. Zauważ Kasiu, że Ty skupiłaś się na IR, a Zbigniew Bochenek na zwykłej fotografii. To już powoduje, że są to inne zdjęcia. Sam pomysł na zdjęcie był inny. Fakt, akurat wybraliście to samo miejsce, ale gdzie teraz nie spotka się ludzi. Dwa w dobie hiper-mega-fullwypas-komórek, zdjęcia robione są wszędzie i o każdej porze dnia i nocy.
    Tu mi się przypomniał jeden z odcinków programu Cejrowskiego, gdy opisywał domy na palach, które można spotkać i w Ameryce Południowej i w Azji. Ci którzy je wymyślili, nie mieli ze sobą nic wspólnego, po prostu powstały bo taka była w danym miejscu i czasie potrzeba. Z tym dwoma zdjęciami jest podobnie. Ty pędziłaś 15km aby zrobić jedno niepowtarzalne ujęcie, a może Pan Bochenek akurat był na przechadzce i spodobał mu się ten widok. A że akurat miał aparat to zrobił zdjęcie i tyle.
    The question is, who cares?

barmichal76
    Gość

Całe szczęście nawet przy identycznych czy podobnych kadrach, światło, mgły nigdy się nie powtórzą. Dzięki temu zdjęcia są unikalne, a jeśli są udane, mozna się nimi cieszyć nawet, jeśli ktoś popełni podobną fotografię.

Pozdr

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Dokładnie. Kolejne ujęcia można co najwyżej opisać, że przedstawiają podobną scenerię lub krajobraz. Co do pierwszego, to też trudno powiedzieć, że jest to to samo. Zauważ Kasiu, że Ty skupiłaś się na IR, a Zbigniew Bochenek na zwykłej fotografii. To już powoduje, że są to inne zdjęcia. Sam pomysł na zdjęcie był inny. Fakt, akurat wybraliście to samo miejsce, ale gdzie teraz nie spotka się ludzi. Dwa w dobie hiper-mega-fullwypas-komórek, zdjęcia robione są wszędzie i o każdej porze dnia i nocy.
    Tu mi się przypomniał jeden z odcinków programu Cejrowskiego, gdy opisywał domy na palach, które można spotkać i w Ameryce Południowej i w Azji. Ci którzy je wymyślili, nie mieli ze sobą nic wspólnego, po prostu powstały bo taka była w danym miejscu i czasie potrzeba. Z tym dwoma zdjęciami jest podobnie. Ty pędziłaś 15km aby zrobić jedno niepowtarzalne ujęcie, a może Pan Bochenek akurat był na przechadzce i spodobał mu się ten widok. A że akurat miał aparat to zrobił zdjęcie i tyle.
    identyczna sytuacja była ze splataniem liści na dachy domów w buszu. ale odbiegam od tematu.
    uważam, że pierwsze zdjęcia są podobne, lecz różnice widać na pierwszu rzut oka, reszta można powiedzieć w identycznym klimacie.
    odpowiadając na Twoje pytanie - można. tak uważam
    P.S. bardzo ładne zdjęcia tu pokazałaś
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Nie wszystko, ale na pewno większość już była.
    Jednak jak przeglądam zdjęcia najlepszych fotografów to potrafią ze zwykłych tematów wydobyć niesamowite piękno.
    W tym samym miejscu może być i 100 osób jednocześnie, a potem okazuje się, że tylko jedno zdjęcie ma to coś.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    ... czy możliwe jeszcze jest zrobienie zdjęcia, którego ktoś wcześniej nie zrobił.
    Owszem!
    Załóżmy, że gdzieś w głębokiej dżungli, ktoś odkryje nowy gatunek pająka. Zrobi mu zdjęcie i będzie to zdjęcie jakiego nikt wcześniej nie zrobił.
    Tylko, że będzie to jeszcze jedno zdjęcie pająka i komuś się może wydać "O rany, następny pająk".
    To samo można byłoby powiedzieć o każdym gatunku fotografii- to już było. Portret? O, jeszcze jedna twarz! Akt? O, znowu dwa cycki!
    Od momentu, kiedy nasz pierwotny przodek wyciągnął kawałek nadpalonego patyka i nagryzmolił coś niezgrabnie na ścianie jaskini, powtarzają się te same motywy.
    Nie zrażaj się więc, że ktoś już takie zdjęcie zrobił. On już zrobił swoje, Twoje może być lepsze a na pewno będzie inne.
    Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    W tym samym miejscu może być i 100 osób jednocześnie, a potem okazuje się, że tylko jedno zdjęcie ma to coś.
    A po kilku dniach, przyjdzie następny, który zrobi równie interesujące, a może nawet bardziej, zdjęcie. A potem następny, następny itd.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA