Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 88

Wątek: Nocne zdjęcia z szumem przy isso 100

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Nocne zdjęcia z szumem przy isso 100

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że mamy już trzecią stronę a autor napisał w tym wątku jeden (1) post i to rozpoczynający

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że mamy już trzecią stronę a autor napisał w tym wątku jeden (1) post i to rozpoczynający
    Po czym zamieścił zaszumioną fotę w galerii
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    Po czym zamieścił zaszumioną fotę w galerii
    +
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Drobny drobiazg, a zrobiła się dyskusja "co autor miał na myśli" (rozumiem - piątek). @czarodziej3 - czytałem nieuważnie, bo nie doczytałem się modelu aparatu. Zakładając, że jest to jakiś zaawansowany Olek, zwróć uwagę na wypowiedź naszego kolegi petreq, który jako jedyny zwrócił uwagę na gradację, która zapewne jest w Twoim aparacie. Ustawienie na Gradacja - Auto jest tragicznym błędem nocnych zdjęć, ponieważ zadaniem tej funkcji jest skompensowanie nadmiernego kontrastu obrazu, co jest realizowanie poprzez wyciągniecie cieni. Przy zdjęciach w normalnych warunkach oświetleniowych, zabieg ten jest prawie niezauważalnych. Jednak przy zdjęciach nocnych, gdzie większość obrazu jest w ciemnej tonacji "gradacja auto" stara się rozjaśnić, ale w konsekwencji następuje tragiczne wyeksponowanie szumów. Recepta prosta: najniższe ISO i koniecznie wyłączona Gradacja Auto.
    Ostatnio edytowane przez Jack ; 30.08.13 o 17:43

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

I nie używaj trybu LiveBulb, bo on niestety też wzmacnia szum.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    No a teraz możecie mnie zlinczować...
    Zaczynam!
    To co Pan napisał powyżej jest delikatnie powiedziawszy obraźliwe.
    To, co uznałeś za obraźliwe, to dwa, następujące po sobie zdania z Twojego posta, przytoczone w całości abyś nie mógł mi zarzucić wyrywania z kontekstu. Były to jedyne zdania, odnoszące się do odszumiania w LR, w tym poście.
    Można więc uznać, że obraziłeś sam siebie.
    Mnie uczono że jeżeli ktoś kogoś cytuje to powinien się najpierw zastanowić nad tym co ten ktoś cytowany pisze i jaki ma sens jego wypowiedź, a dopiero potem się kogoś cytuje.
    Mnie uczono, że wypowiadać się należy w sposób jasny, zrozumiały aby słuchający/czytający nie miał wątpliwości o co w tej wypowiedzi chodzi. Żeby nie trzeba było się domyślać "co poeta chciał przez to powiedzieć". W związku z tym, cytat powinien być dosłowny (inaczej nie jest cytatem tylko interpretacją).
    Moja wypowiedz dotycząca konkretnej jednej rzeczy (odszumiania za pomocą programu lr) została rozłożona na czynniki pierwsze a następnie poddana dowolnej interpretacji i udowadnianiu swoich tez na jej podstawie ...
    Może więc od początku. Zacząłeś tak:
    Ja używam Lightroom 5. Do moich amatorskich zastosowań wystarczy ...
    Moje pytanie do Ciebie:
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jak się ma to do szumu na ISO100, przy nocnych zdjęciach?
    i dalsza część do autora wątku
    Czy chcesz się pozbyć szumu z tych zdjęć, czy pytasz co zrobić, aby nie występował w przyszłości na zdjęciach?
    Nie ma EXIF-a więc nie wiem jakiego aparatu używasz ani jakie były parametry ekspozycji.
    Można zdjęcia odszumić jakimś programem do odszumiania- to w przypadku zdjęć już zrobionych.
    oryginałZałącznik 97682odszumioneZałącznik 97683
    W E520, jest funkcja "Redukcja szumów", służąca do "odszumiania" na etapie robienia zdjęcia, przy długim czasie naświetlania.
    Może nie zauważyłeś ale pojawienie się Exifa, nie miało nic wspólnego z odszumianiem w LR.
    Odpowiedziałeś na moje pytanie
    Do pozbycia się szumu ze zdjęć już zrobionych używam programu LR 5.
    W porządku, już wiem jak się ma LR do szumu na nocnych zdjęciach. Teraz przystępujesz do ataku:
    Do pozbycia się szumu za pomocą programu lr5 w zasadzie nie potrzeba exifa
    Ależ pełna zgoda, żaden program do odszumiania nie potrzebuje takiej informacji, tylko że nie to było celem moich pytań i uwag do autora wątku o Exifie:
    Z EXIF-u można wyczytać parametry naświetlania i typ aparatu. Można się zorientować czy szumy powstały wskutek wysokiego ISO czy od długiego czasu naświetlania. Można też doradzić jak włączyć w danym aparacie redukcję szumu (jeśli jest taka funkcja).
    Tak więc, usiłowałeś dyskutować ze mną o czymś, czego nie powiedziałem. W efekcie obraziłeś się na samego siebie.
    Wybacz ale to już ostatnia moja próba uświadomienia Ci, że jesteś, delikatnie mówiąc, obok tematu.
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 30.08.13 o 18:09
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Ja bardziej w temacie wątku
    Zauważyłem podobny problem na swoich zdjęciach zrobionych O-MD E-M5. Dziwne zjawisko występowania szumu na zdjęciach na których występować nie powinien: najniższe ISO, krótkie czasy naświetlania.

Przykład poniżej: ISO 200, 1/320 sek, crop 1:1 z zdjęcia w formacie RAW bez żadnej obróbki. (zdjęcie powinno być z exifem)
    Może tu niezbyt widoczne ale wziąłem pierwsze zdjęcie jakie mi się nawinęło z czystym niebem.

Na zdjęciach z Nikona D300 (mój poprzedni aparat) takiego zjawiska nie zauważyłem.

----
    edit: zdjęcie zostało automatycznie zmniejszone przez silnik forum ale otwierając go np. w nowym oknie można go obejrzeć w pełnej rozdzielczości.
    Ostatnio edytowane przez Lilen ; 30.08.13 o 19:03 Powód: wyjaśnienie
    Więcej moich zdjęć na tomekszpila.com lub spotkajmy się na Instagramie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jeżeli chodzi o kaszę widoczną szczególnie na jednolitym tle od bazowego ISO to... Olympusy tak mają i jest to głupawe (może czemuś służy - nie wiem). Miałem w rękach E-420, E-520, E-620, E-30, E-PL1, E-PL3 i wszędzie to samo. Nawet na fotkach OM-D z sieci to widzę przy pełnej rozdzielczości. Utrudnia to życie przy mało kontrastowych fotkach bo zwiększenie kontrastu powoduje spore podbicie tego szumu (na oko luminancji).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez czarodziej3 Zobacz posta
    Jak widać na zdjęciach zwłaszcza na wodzie wyłazi szum,jak go się pozbyć
    Powinienes odszumic w programie do oszumiania lu w programie,ktory ma opcje odszumiania.nastepnie wyostrzyc.
    Na przyszlosc rob z wyzszym iso.czesto jest ono dla fotki lepsze jak dluzszy czas.Iso 100 nie zawsze jest optymalne.
    I postaraj sie wrzucac fotki tej wielkosci o wadze 10x wiekszej niz Twoje zdjecia przykladowe.Załącznik 97764Tu nawet woda nie zyje -tak dlugo ja naswietlales.

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Ta kaszka jest widoczna wszędzie i powoduje to problem w wyostrzaniem. Nawet jak nałoży się maskę wyostrzającą w L4 to wyostrzanie w przybliżeniu 1:1 wygląda fatalnie. Myślałem że L4 tak ma (bo zacząłem go używać po zakupie O-MD) ale jak wyostrzałem zdjęcia z nikona to wyglądało to o niebo lepiej i ze smutkiem stwierdziłem, że to wina mojego O-MD - nawet zastawiałem się czy to nie wada mojego egzemplarza.
    Więcej moich zdjęć na tomekszpila.com lub spotkajmy się na Instagramie