Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że mamy już trzecią stronę a autor napisał w tym wątku jeden (1) post i to rozpoczynający![]()
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że mamy już trzecią stronę a autor napisał w tym wątku jeden (1) post i to rozpoczynający![]()
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Drobny drobiazg, a zrobiła się dyskusja "co autor miał na myśli"(rozumiem - piątek). @czarodziej3 - czytałem nieuważnie, bo nie doczytałem się modelu aparatu. Zakładając, że jest to jakiś zaawansowany Olek, zwróć uwagę na wypowiedź naszego kolegi petreq, który jako jedyny zwrócił uwagę na gradację, która zapewne jest w Twoim aparacie. Ustawienie na Gradacja - Auto jest tragicznym błędem nocnych zdjęć, ponieważ zadaniem tej funkcji jest skompensowanie nadmiernego kontrastu obrazu, co jest realizowanie poprzez wyciągniecie cieni. Przy zdjęciach w normalnych warunkach oświetleniowych, zabieg ten jest prawie niezauważalnych. Jednak przy zdjęciach nocnych, gdzie większość obrazu jest w ciemnej tonacji "gradacja auto" stara się rozjaśnić, ale w konsekwencji następuje tragiczne wyeksponowanie szumów. Recepta prosta: najniższe ISO i koniecznie wyłączona Gradacja Auto.
Ostatnio edytowane przez Jack ; 30.08.13 o 17:43
I nie używaj trybu LiveBulb, bo on niestety też wzmacnia szum.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zaczynam!
To, co uznałeś za obraźliwe, to dwa, następujące po sobie zdania z Twojego posta, przytoczone w całości abyś nie mógł mi zarzucić wyrywania z kontekstu. Były to jedyne zdania, odnoszące się do odszumiania w LR, w tym poście.
Można więc uznać, że obraziłeś sam siebie.
Mnie uczono, że wypowiadać się należy w sposób jasny, zrozumiały aby słuchający/czytający nie miał wątpliwości o co w tej wypowiedzi chodzi. Żeby nie trzeba było się domyślać "co poeta chciał przez to powiedzieć". W związku z tym, cytat powinien być dosłowny (inaczej nie jest cytatem tylko interpretacją).
Może więc od początku. Zacząłeś tak:
Moje pytanie do Ciebie:
i dalsza część do autora wątku
Może nie zauważyłeś ale pojawienie się Exifa, nie miało nic wspólnego z odszumianiem w LR.
Odpowiedziałeś na moje pytanie
W porządku, już wiem jak się ma LR do szumu na nocnych zdjęciach. Teraz przystępujesz do ataku:
Ależ pełna zgoda, żaden program do odszumiania nie potrzebuje takiej informacji, tylko że nie to było celem moich pytań i uwag do autora wątku o Exifie:
Tak więc, usiłowałeś dyskutować ze mną o czymś, czego nie powiedziałem. W efekcie obraziłeś się na samego siebie.
Wybacz ale to już ostatnia moja próba uświadomienia Ci, że jesteś, delikatnie mówiąc, obok tematu.
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 30.08.13 o 18:09
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja bardziej w temacie wątku
Zauważyłem podobny problem na swoich zdjęciach zrobionych O-MD E-M5. Dziwne zjawisko występowania szumu na zdjęciach na których występować nie powinien: najniższe ISO, krótkie czasy naświetlania.
Przykład poniżej: ISO 200, 1/320 sek, crop 1:1 z zdjęcia w formacie RAW bez żadnej obróbki. (zdjęcie powinno być z exifem)
Może tu niezbyt widoczne ale wziąłem pierwsze zdjęcie jakie mi się nawinęło z czystym niebem.
Na zdjęciach z Nikona D300 (mój poprzedni aparat) takiego zjawiska nie zauważyłem.
----
edit: zdjęcie zostało automatycznie zmniejszone przez silnik forum ale otwierając go np. w nowym oknie można go obejrzeć w pełnej rozdzielczości.
Ostatnio edytowane przez Lilen ; 30.08.13 o 19:03 Powód: wyjaśnienie
Jeżeli chodzi o kaszę widoczną szczególnie na jednolitym tle od bazowego ISO to... Olympusy tak mają i jest to głupawe (może czemuś służy - nie wiem). Miałem w rękach E-420, E-520, E-620, E-30, E-PL1, E-PL3 i wszędzie to samo. Nawet na fotkach OM-D z sieci to widzę przy pełnej rozdzielczości. Utrudnia to życie przy mało kontrastowych fotkach bo zwiększenie kontrastu powoduje spore podbicie tego szumu (na oko luminancji).
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Powinienes odszumic w programie do oszumiania lu w programie,ktory ma opcje odszumiania.nastepnie wyostrzyc.
Na przyszlosc rob z wyzszym iso.czesto jest ono dla fotki lepsze jak dluzszy czas.Iso 100 nie zawsze jest optymalne.
I postaraj sie wrzucac fotki tej wielkosci o wadze 10x wiekszej niz Twoje zdjecia przykladowe.Załącznik 97764Tu nawet woda nie zyje -tak dlugo ja naswietlales.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ta kaszka jest widoczna wszędzie i powoduje to problem w wyostrzaniem. Nawet jak nałoży się maskę wyostrzającą w L4 to wyostrzanie w przybliżeniu 1:1 wygląda fatalnie. Myślałem że L4 tak ma (bo zacząłem go używać po zakupie O-MD) ale jak wyostrzałem zdjęcia z nikona to wyglądało to o niebo lepiej i ze smutkiem stwierdziłem, że to wina mojego O-MD - nawet zastawiałem się czy to nie wada mojego egzemplarza.