Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 88

Wątek: Nocne zdjęcia z szumem przy isso 100

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Nocne zdjęcia z szumem przy isso 100

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Nie złość się - piątek, wódeczka, panienki będzie super . Skręcimy iprę, że ho, ho i złość minie
    Czyżbyś znowu zapraszał do swojego wątku na wirtualną imprezę? Liczę, że wszystko co napisałeś w nim będzie. Znając Ciebie jest na to szansa

Sorry za OT ale tak przy piątku chyba można trochę odjechać (od tematu oczywiście)

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Zamieszczone przez robtor
    Do pozbycia się szumu za pomocą programu lr5 w zasadzie nie potrzeba exifa
    "Napiszę jaśnie bo forumowicz po wyżej nie zrozumiał do końca".
    Z EXIF-u można wyczytać parametry naświetlania i typ aparatu. Można się zorientować czy szumy powstały wskutek wysokiego ISO czy od długiego czasu naświetlania. Można też doradzić jak włączyć w danym aparacie redukcję szumu (jeśli jest taka funkcja).
    Zamieszczone przez robtor
    Nie ma znaczenia wielkiego moim zdaniem czy będziemy się pozbywać szumu ze zdjęcia zrobionego przy iso 100 czy np iso 1600.

Moim zdaniem ma znaczenie.
    Inne parametry odszumiania trzeba zastosować dla szumów przy ISO100 a inne dla ISO1600
    Pewnie dla mojego dobra powinienem odpuścić ale: Cytuje Pan moją wypowiedz rozdrobnioną na kawałki, kawałki te osobno wielkiego sensu nie mają bo nie wynika z nich że dotyczą tylko i wyłącznie programu lr i odszumiania w nim, CAŁA moja wypowiedz dotyczyła odszumiania w programie lr. Proszę sobie przeczytać to co wytłuściłem a potem moje pytanie które tak Pana złości. Proszę spokojnie przeczytać swoją odpowiedz całą (tą ze złoszczeniem) a następnie jeszcze raz to co zamieściłem w cytacie powyżej. Odpowiedział Pan na MOJE cytaty wyrwane z kontekstu, no więc ja zadałem Panu proste pytanie związane z tym kontekstem

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Przeczytaj uważnie co napisałeś:
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Cytuje Pan moją wypowiedz rozdrobnioną na kawałki, kawałki te osobno wielkiego sensu nie mają bo nie wynika z nich że dotyczą tylko i wyłącznie programu lr i odszumiania w nim, CAŁA moja wypowiedz dotyczyła odszumiania w programie lr.
    Wynika z tego, że skoro kawałki nie mają wielkiego sensu, to całość tym bardziej, skoro dotyczy tego samego
    ... więc ja zadałem Panu proste pytanie związane z tym kontekstem
    To Twój kontekst. Ja pisałem o czym innym więc nie pytaj mnie o Twój kontekst.
    Ponieważ dziś piątek, kończę dyskusję- skorzystam z sugestii CzaRmaX-a
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez czarodziej3 Zobacz posta
    Jak widać na zdjęciach zwłaszcza na wodzie wyłazi szum,jak go się pozbyć
    Czasem mi taki szum wychodził na pomniejszonych zdjęciach gdy (za) mocno wyostrzyłem przed pomniejszeniem. Może tu problem.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

Przeczytaj uważnie co napisałeś:
    Wynika z tego, że skoro kawałki nie mają wielkiego sensu, to całość tym bardziej, skoro dotyczy tego samego
    To Twój kontekst. Ja pisałem o czym innym więc nie pytaj mnie o Twój kontekst.
    Ponieważ dziś piątek, kończę dyskusję- skorzystam z sugestii CzaRmaX-a
    To co Pan napisał powyżej jest delikatnie powiedziawszy obraźliwe. Ja Panu niczym nie ubliżyłem. Następnym razem proszę nie dyskutować jak nie wie Pan o czym dyskutuje. Pozdrawiam i miłej zabawy życzę.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Nie ma słowa o tym, że znajomość Exif-a, jest potrzebna do odszumiania.
    Informacje te, są potrzebne do tego aby doradzić jak w przyszłości uniknąć szumów.
    Czy teraz to dość jasno "wyłożyłem"?
    @Robtor.
    Myślę, że kolega Helmuth dokładnie wyjaśnił o co chodzi, a Ty albo nie rozumiesz, albo polemizujesz dlatego, że lubisz...

Pan Czaruś (Laureat) Słusznie zauważył, że jest piątek i należy pogodnie przygotować się do wekendu...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    @Robtor.
    Myślę, że kolega Helmuth dokładnie wyjaśnił o co chodzi, a Ty albo nie rozumiesz, albo polemizujesz dlatego, że lubisz...

Pan Czaruś (Laureat) Słusznie zauważył, że jest piątek i należy pogodnie przygotować się do wekendu...
    Telepatia czy co?
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

Moja wypowiedz dotycząca konkretnej jednej rzeczy (odszumiania za pomocą programu lr) została rozłożona na czynniki pierwsze a następnie poddana dowolnej interpretacji i udowadnianiu swoich tez na jej podstawie, a gdy zaczołem jej bronić zostałem po prostu obrażony. Mnie uczono że jeżeli ktoś kogoś cytuje to powinien się najpierw zastanowić nad tym co ten ktoś cytowany pisze i jaki ma sens jego wypowiedź, a dopiero potem się kogoś cytuje. Proszę pamiętać że to nie ja zacząłem rozbierać na części czyjąś wypowiedz tylko stało się odwrotnie. No a teraz możecie mnie zlinczować...
    Ostatnio edytowane przez robtor ; 30.08.13 o 16:57

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Moja wypowiedz dotycząca konkretnej jednej rzeczy (odszumiania za pomocą programu lr) została rozłożona na czynniki pierwsze a następnie poddana dowolnej interpretacji i udowadnianiu swoich tez na jej podstawie, a gdy zaczołem jej bronić zostałem po prostu obrażony. Mnie uczono że jeżeli ktoś kogoś cytuje to powinien się najpierw zastanowić nad tym co ten ktoś cytowany pisze i jaki ma sens jego wypowiedź, a dopiero potem się kogoś cytuje. Proszę pamiętać że to nie ja zacząłem rozbierać na części czyjąś wypowiedz tylko stało się odwrotnie. No a teraz możecie mnie zlinczować...
    Drogi autorze wątka: Zacznij od początku: Wstaw z tego lightrooma jeszcze raz fotki z exifem, 2/3 pytań i komentarzy stanie się zbędne.
    Zaniedbałeś należyty porządek rzeczy...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.08.13 o 18:21
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez czarodziej3 Zobacz posta
    Jak widać na zdjęciach zwłaszcza na wodzie wyłazi szum,jak go się pozbyć
    "Na szum" używam aplikacji Neat Image. Fotki były małe i potraktowane algorytmem JPG to efekt jest średni, ale warto sobie zakupić za parę groszy ten program - zwłaszcza jak się nie używa RAWów i jest potrzeba zrobienia zdjęcia z ręki bez statywu. Nie wiem dlaczego użyłeś takiego ISO, ale skoro już użyłeś to chyba najlepszy sposób na pozbycia się cyfrowego ziarna
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	attachment_1.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	66,0 KB
ID:	97705   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	attachment1_1.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	73,0 KB
ID:	97706