Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 84

Wątek: Zakup OMD w FJ ciekawy przypadek

| OlyJedi Awatar Insomnia
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Zakup OMD w FJ ciekawy przypadek

A to jest niestety błędne koło - klient szuka taniej, więc sobie sprowadza, bo bardziej mu się opłaca i jest szybciej. Co za tym idzie sklepy w Polsce na nim nie zarabiają, więc jeszcze mniej opłaca im się zachowywać pewne standardy. :/
    ..::Eppur.Si.Muove::..
    >>>Srebrzyście<<< || >>FB<<
    Witamy na PENplanecie!

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dao Zobacz posta
    Heh, wyobraź sobie ile firma musiałaby włożyć kasy żeby zaopatrzyć każdy jeden sklep w przynajmniej 2 egzemplarze danego towaru. Jeden jako pokazówka, drugi jako sprzedażowy. Skończyłoby się to tym, że nie byłoby firmy
    A co w sytuacji, gdy dany aparat się wyprzedał, przyszła nowa dostawa, sprzedawca włożył go do gabloty i po 10 minutach trafił się klient .
    Ja sobie to jestem w stanie wyobrazić i nie widzę upadku firmy.

Kosztu "demo" modeli to przecież koszty reklamy, takie jak zakup czasu antenowego, gadżetów, stron w gazetach, organizowania eventów itp.

Poza tym płacąc za aparat nie płacisz tyle ile kosztuje jego wyprodukowanie w Chinach (fajnie by było) ale za badania, testy, patenty a i oczywiście LOGO.

Może doslownie każdy jeden sklep to nie ale każdy większy tzw. salon to już tak. Poza tym sprzedaż takiego demo jest możliwa z rabatem i też pewnie na siebie zarobi.

A wysokość rabatu zależy od sprzedawcy - czy aparat mało czy dużo "macany" i umiejętności negocjacyjnych klienta - jeśli się spotkają to jest interes, jeśli nie to "macany" sprzęt wróci na magazyny, zestarzeje się i się nie sprzeda w ogóle ;]

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

W wielu branżach jest tak że dostajesz na ekspozycję z bardzo dobrym upustem ale też z ograniczeniem czasowym że przez 3-5 miesięcy że nie możesz go sprzedać i z długim terminem płatności. Nawet na nieco pomacanym sprzęcie można wtedy zarobić. Podejrzewam że tak jest też w przypadku foto ale firmy to wykorzystują w sposób dla siebie bardziej korzystny.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Insomnia Zobacz posta
    A to jest niestety błędne koło - klient szuka taniej, więc sobie sprowadza, bo bardziej mu się opłaca i jest szybciej. Co za tym idzie sklepy w Polsce na nim nie zarabiają, więc jeszcze mniej opłaca im się zachowywać pewne standardy. :/
    Nie zrzucajmy tego na uzytkownika, to system tak dziala.
    Masz kase, wydajesz, sklepy w PL maja kase, zamawiaja wiecej, daja rabaty itp ewrybady hepi.

Bieda w kraju = bieda i w foto.
    Sieciowki jakos jeszcze przeda ale oni maja zupelnie inne strategie.

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar Insomnia
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Wcale nie uważam, żeby była to wina klienta, bo przecież nie sposób mieć do kogokolwiek pretensje, że kupuje tam, gdzie jest taniej i lepiej. Ale jakkolwiek by na to nie spojrzeć, to jest to właśnie takie błędne koło - tym bardziej, że jednak artykuły foto nie należą do dóbr pierwszej potrzeby.
    ..::Eppur.Si.Muove::..
    >>>Srebrzyście<<< || >>FB<<
    Witamy na PENplanecie!

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MARSCooL Zobacz posta
    W wielu branżach jest tak że dostajesz na ekspozycję z bardzo dobrym upustem ale też z ograniczeniem czasowym że przez 3-5 miesięcy że nie możesz go sprzedać i z długim terminem płatności. Nawet na nieco pomacanym sprzęcie można wtedy zarobić. Podejrzewam że tak jest też w przypadku foto ale firmy to wykorzystują w sposób dla siebie bardziej korzystny.

Wiele razy widziałem na aukcjach allegro sprzęt powystawowy. Była gwarancja i był dokładny opis ze zdjęciami. Tak więc u nas też tak to może działać.
    W dużych sieciach sklepów co sprzedają różności sprzęt wystawowy bywa w bardzo promocyjnych cenach. Ale właśnie nie codziennie i zazwyczaj szybko znika, o ile obsługa sama go nie kupi.

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zulka Zobacz posta
    Ja sobie to jestem w stanie wyobrazić i nie widzę upadku firmy.

Kosztu "demo" modeli to przecież koszty reklamy, takie jak zakup czasu antenowego, gadżetów, stron w gazetach, organizowania eventów itp.

Poza tym płacąc za aparat nie płacisz tyle ile kosztuje jego wyprodukowanie w Chinach (fajnie by było) ale za badania, testy, patenty a i oczywiście LOGO.

Może doslownie każdy jeden sklep to nie ale każdy większy tzw. salon to już tak. Poza tym sprzedaż takiego demo jest możliwa z rabatem i też pewnie na siebie zarobi.

A wysokość rabatu zależy od sprzedawcy - czy aparat mało czy dużo "macany" i umiejętności negocjacyjnych klienta - jeśli się spotkają to jest interes, jeśli nie to "macany" sprzęt wróci na magazyny, zestarzeje się i się nie sprzeda w ogóle ;]
    Marże na aparatach foto w Polsce są jednocyfrowe (w 'tańszych' sklepach, a FJ jest w czołówce najlepszych cen). Poza tym sama sobie zaprzeczyłaś. FJ jakoś sobie radzi bez rabatów.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Duże sieci dostają egzemplarze demo za friko. Ale one trafiają tam, gdzie idzie duża sprzedaż, a nie do lokalnych sklepików. W sumie to producenci i/lub dystrybutorzy mocno włażą takim sieciówkom w d***, byle tylko ich towar znalazł się na półeczce odpowiednio wyeksponowany.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Nie demonizujmy - u nas też można dostać rabat podczas zakupów - od patelni po samochód, choć oczywiście nie zawsze.
    Ale ja zawsze pytam, i z regóły dostaję - tyle, że trzeba poprosić kierownika
    Fiu fiu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Chciałem tylko powiedzieć, że duże sieci wymuszają egzemplarze do celów demo, promocyjnych i innych, i nie ma w tym nic z chęci wspierania sprzedaży, czy dbania o dobro klienta, przypomina to raczej wymuszenie rozbujnicze Piszę ze strony dostawcy sprzętu, nie foto sprzętu ale powiedzmy sprzętu elektronicznego. Polecam jeżeli tylko możecie brać sprzęt od prywatnych "małych przedsiębiorców" bo dla takiego każdy klient, szczególnie ten zadowolony jest na wagę złota, natomiast sieć ma ogólnie bardzo głęboko los poszczególnego klienta, bowiem masa klientów i tak przyjdzie nie zdając sobie sprawy z ewentualnych problemów.