Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Mały problem z AF w E-500

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Mały problem z AF w E-500

Witajcie,

Ostatnio zauważyłem dość niepokojące zjawisko w moim E-500 ...
    Podczas robienia macro z ZD35 zauważyłem, ze gdy ustawiam AF na któryś z bocznych punktów (w szczególności z lewym), to są straszne problemy ze złapaniem ostrości. Obiektyw chodzi od min do nieskończoności ze 2 razy po czym w 90% jej nie ustawia (przełączenie na środkowy punkt skutkuje ustawieniem AF w normalnym tempie) Jako, żę ZD35 do demonów szybkości nie należy, to zrobiłem ten sam test z 14-45 i sytuacja dość często się powtarza (problemy w ok 50%). Ponieważ w 99% korzystam ze środkowego punktu, to nie jest to dla mnie jakiś straszny problem, ale sprzęcik powoli zbliża się do dwóch lat i zastanawiam się czy nie lepiej by było gdybym dał go do serwisu ... Aparat jest mi dość często potrzebny i w związku z tym mam pytanie do osób zorientowanych w realiach serwisowych - jak długo może potrwać naprawa? Czy sprzęt można samemu dostarczyć (nie ufam poczcie PL) i czy będzie szybciej naprawiony? Czy przy okazji takiej naprawy mogą też sprawdzić czy nie ma śmieci na "lepie" i oczyścić matówkę za free?

Dzięki za odpowiedzi i pomoc
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Wydaje mi sie, ze nie masz czym sie przejmowac.
    Kilka razy zdarzylo mi sie przelaczyc na ktorys z bocznych punktow, zupelnie niechcacy.
    I tak wlasnie sprzet sie zachowywal, duzo jazdy i zero efektu. Boczne punkty, przynajmniej w naszych Olkach, sa mniej skuteczne po prostu. Nie pamietam juz jak to dokladnie dziala. W kazdym razie srodkowy punkt jest krzyzowy, natomiast boczne sa tylko liniowe i trzeba naprawde bardzo kontrastowej powierzni, zeby zlapac ostrosc.
    Wieczorem moge jeszcze dokladniej sprawdzic "jazde" na bocznych w swoim E-500...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Wydaje mi sie, ze nie masz czym sie przejmowac.
    Kilka razy zdarzylo mi sie przelaczyc na ktorys z bocznych punktow, zupelnie niechcacy.
    I tak wlasnie sprzet sie zachowywal, duzo jazdy i zero efektu. Boczne punkty, przynajmniej w naszych Olkach, sa mniej skuteczne po prostu. Nie pamietam juz jak to dokladnie dziala. W kazdym razie srodkowy punkt jest krzyzowy, natomiast boczne sa tylko liniowe i trzeba naprawde bardzo kontrastowej powierzni, zeby zlapac ostrosc.
    Wieczorem moge jeszcze dokladniej sprawdzic "jazde" na bocznych w swoim E-500...
    Eddie, doskonale o tym wiem, ale wydaje mi się, że wcześniej boczne punkty działały znacznie lepiej. Teraz ustawiając je na ukośnej krawędzi (np. liścia) ZD35 mial koszmarne problemy z AFem ... poza tym 14-45 też zaczął dziwnie kiepsko je ustawiać ....
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Po powrocie do domu dokladnie sprawdze jak to u mnie dziala i dam Ci znac.

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

dinx6
    Gość
    RobertW3D - sprawdziłem u siebie, E500 z ZD35, różne punkty, różny kontrast i stwierdzam, że różnic w działaniu AF na każdym z trzech punktów nie zauważyłem. wiadomo, ze warunki warunkom nierówne, ale przynajmniej odczułbym różnicę między centralnym a bocznymi a jeśli jakaś jest, to przynajmniej ja jej nie widzę.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    W dziadku, też jakoś różnicy nie zauważyłem pomiędzy punktami.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Może dlatego, że boczne to 'zwykłe' punkty AF, a środkowy to krzyżowy ?
    Siłą rzeczy, on musi lepiej działać

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Srodkowy lapie kontrast na linie zarowno w pionie, jak i w poziomie, zas boczne tylko w jednym kierunku - musi byc gorzej.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Dużo robię ZD 35 - na bocznych punktach faktycznie gorzej łapie i czasami się gubi (ostrzy w nieskończoność) - zwłaszcza przy płaszczyznach liści, traw itp. Wtedy staram się używać MF. Nie przejmuję się tym specjalnie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Ja wczoraj sprawdzilem z 14-45.
    No i chyba jednak masz sie czym martwic. U mnie E-500 na wszystkich trzech punktach dzialal dobrze, bez wiekszego zgrzytania. Oczywiscie, na srodkowym najlepiej. Jednak problemow na bocznych nie stwierdzilem.

BernArt - Moje zdjęcia