Przy kolorach akurat nic nie grzebałem. Trochę kontrastu, clarity, balans bieli, światła i cienie i nic więcej.
Przy kolorach akurat nic nie grzebałem. Trochę kontrastu, clarity, balans bieli, światła i cienie i nic więcej.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
epicure - fajne te Twoje obrazki przykładowe. Ostrości bym się nie czepiał. Jak na taki szeroki kąt to jest naprawdę nieźle (moim zdaniem oczywiście)
1280 złociszy? aż kusi żeby kupić pod NEXa... bo pod m4/3 to już tak średnio. ekw. 24 mm można zrobić na kilka innych sposobów i każdy chyba per saldo taniej wyjdzie
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
gietrzy
mZD12/2,0 daje się upolować na rynku wtórnym... pewnie i tak będzie drożej niż Samyang ale będzie AF i sterowanie przesłoną i exify i tak dalej
ogniskową 12 mm (ekw.24) można uzyskać w obiektywach P7-14/4,0, mZD9-18, P12-35/2,8, mZD12-40/2,8, mZD12-50/cośtam. Fakt, będzie nieco ciemniej, będzie nieco drożej, ale raczej nie będzie wiele gorzej a funkcjonalność i uniwersalność wymienionych obiektywów jest ich sporym plusem. Jeśli ktoś nie jest kolekcjonerem obiektywów a jedynie potrzebuje kąta widzenia dwunastki to znajdzie wiele możliwości.
co innego na APS-c tu 18mm (ekw) ogniskowej jest trudne do zastąpienia zwłaszcza w tak mizernym optycznie systemie jaki stworzył SONY
W m4/3 ten Samyang furory nie zrobi. Wolałbym już m.ZD 9-18 - szerszy, bardziej uniwersalny i z AFem, a światło da się nadrobić stabilizacją, przynajmniej w widoczkach.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
10/2.8 m43 update:
jest już dostępne w B&H a Delta chyba śpi :sittin' on an angry chair:
Popieram Jan_S - dla systemów z APS-C to fajne szkiełko, jasne i szerokie, dla MFT raczej mocno przeciętne. Tę ogniskową warto mieć, ale raczej w innym obiektywie.
m43 E-M10, GX1, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, 75/1.8, 14-42PZ, 45-150 | N FX
Ja za to nadal czekam na jakieś 100/2.8, może nawet być manualne.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA