W tym miesiącu ma być jakaś premiera oficjalna chyba, nie wiem czasami, czy nie w piątek. Ale nie wiadomo, co będą pokazywać, według plotek będzie to jakaś stałka.
Oto i jest 12mm f 2 http://www.optyczne.pl/6824-news-Now..._Samyanga.html szkoda,że skonstruowany bardziej pod Aps-c niż pod m4/3 chociaż może i u nas będzie się cieszył powodzeniem,chociaż nie sądzę. Jest 12-35 Panasa,12-40 Olympus i sama stałka 12mm Olympusa,a patrząc na ceny nowych obiektywów Samyanga nie sądzę by 12-stka kosztowała mniej niż 1500zł.
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
Będzie mój...![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mi się ten 10/2.8 chyba bardziej podoba
Interesująca oferta od Samyanga.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Te pierwsze sample w sieci są trochę mało przekonujące. Szczególnie, że nie są na m4/3.
Ja zwracam uwagę na coś takiego jak waga. Ten 10mm waży 620g. 4x więcej niż zoom 9-18.
To będzie pytanie, czy jakość zdjęć nam zrekompensuje tą różnicę.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Dodatkowo kąt widzenia mZD 9-18 to 100 - 62 stopni a ten Samyang 10 ma dla 4/3 pole widzenia 93 czyli bliżej mu do 11 niż do 10. Trzeba to sprawdzić.
Polecam się
No właśnie do aparatów Fuji ,Sonego ,Samsunga ten obiektyw ma szanse stać się przebojem,na szerokim kącie ustawienie ostrości nie jest przecież aż tak uciążliwe.Swoją drogą piękny zestaw obiektywów 8mm,12mm,23mm,56mm,gdyby mnie było stać to bym też siedział w fuji to obecnie zdecydowanie najciekawszy system pod względem fotograficznym,co nie oznacza że innymi nie da się robić zdjęć![]()
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
ja myślę że zwłaszcza do Sonego będzie fajny, w Fuji jest jakoś większy wybór ambitnych szkieł (znaczy się obiektywów dla ambitniejszych fotografów i zwykłych pstrykaczy) a u soniaków posucha.
Gdzie sa sample z tego obiektywu? Można już go gdzieś kupić ?
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm