Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 88

Wątek: Rozbierana sesja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Rozbierana sesja

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie przywiązuję uwagi do grobów bliskich mi osób. Gdyby ode mnie zależało, pieniądze na grób przeznaczyłbym na karmę dla zwierząt w schronisku. To niepotrzebny zbytek.
    Szacunek do starszych, zmarłych i ich miejsc pochówku jest jedną z podstaw kultury europejskej i człowieczeństwa w ogóle.
    Dziwne rzeczy piszesz...

Nie sposób dziwić sie tym, dla których brak szacunku dla miejsca pochówku to naruszenie zasad, nie tylko dobrego smaku.
    Nie pisze o nagrobku, bo to już zupełnie co innego.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Tylko szkoda, że jak podobna sesja była bodajże na cmentarzu "Orląt Lwowskich" to jakoś nasze władze i usłużne media cichutko siedziały. Groby są grobami i należy je traktować z należytym szacunkiem i czcią ale WSZYSTKIE a nie wybiórczo i nagłaśniać te bo to akurat żydowskie. Podobne ekscesy z resztą w przeszłości już kilkakrotnie odbyły się na katolickich cmentarzach i jakoś sobie nie przypominam aby to nagłaśniano, tylko jedynie w sieci ludzie się burzyli.
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Czy któryś grób już Ci się kiedyś poskarżył, że został znieważony?
    Po pierwsze: my? Po drugie: to, że ktoś sobie określi czegoś wartość, nie znaczy jeszcze, że jakiekolwiek działanie innych osób sprzeczne z jego światopoglądem tę wartość narusza. Po trzecie: nie uważam, aby przedmiot można było znieważyć, zbeszcześcić, sprofanować, bowiem wszystkie te słowa sprowadzają się do naruszenia godności, której przedmioty odczuwać nie mogą.
    Tak My.Masoni, Żydzi, Muzułmanie, Chrześcijanie, Ateiści itd.
    Dla każdej z tych grup społeczno-wyznaniowych inne miejsca mają duże znaczenie i ich normy etyczno-moralne czy religijne określają status tychże. Do nas należy uszanowanie innych(wszak stoimy na wysokim poziomie intelektualnym)wierzeń czy kultury.
    Wybacz ale sprowadzanie dyskusji do poziomu: czy grób może się poskarżył to coś w rodzaju: też mam na imię Wojtek i też mam 14 lat.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Przegiął i to ostro. Bez znaczenia na czyich grobach.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Tylko szkoda, że jak podobna sesja była bodajże na cmentarzu "Orląt Lwowskich" to jakoś nasze władze i usłużne media cichutko siedziały. Groby są grobami i należy je traktować z należytym szacunkiem i czcią ale WSZYSTKIE a nie wybiórczo i nagłaśniać te bo to akurat żydowskie. Podobne ekscesy z resztą w przeszłości już kilkakrotnie odbyły się na katolickich cmentarzach i jakoś sobie nie przypominam aby to nagłaśniano, tylko jedynie w sieci ludzie się burzyli.
    Poza cmentarzem "Orląt Lwowskich" były "nagłaśniane" dewastacje cmentarzy i prawosławnych i rzymsko-katolickich. Masz rację szkoda że mało skuteczne działania podejmowano.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    I co? To ma jakiekolwiek znaczenie? Żyjesz w stadzie więc znaczenie ma prawo i obyczajność tego stada a nie Twoja.
    Ależ ja nawet nie śmiem obalać tego prawa ani obyczajności (choć uzurpuję sobie prawo do krytykowania ich, jeśli uznam to za stosowne). Takie działanie skazane byłoby na niepowodzenie, a i nawet nie odczuwam takiej potrzeby. Nie zmienia to faktu, że niektóre rzeczy mnie bawią, a niektóre wcale nie bulwersują.

Choć to wolny kraj i jeżeli sobie życzysz można Cię skremować a pudełeczko z prochami zakopać w schronisku.
    To by było marnotrawstwo. Moim marzeniem jest nawet po śmierci przyczynić się jeszcze dla czyjegoś "dobra" i oddać swoje truchło do przeszczepów i eksperymentów naukowych, które mogą komuś uratować życie lub zdrowie, a to co zostanie przerobić na karmę i dać na pożarcie bezdomnym zwierzętom. Zgodnie z moim światopoglądem byłby to aktu honoru niewspółmiernie wyższy, od hołdowania kosztownej tradycji (i słabości) pochówku. Z tego, co mi jednak wiadomo, takie rzeczy praktykować można obecnie jedynie w Tybecie.

Natomiast cmentarz czy to żydowski, katolicki czy jakikolwiek bądź to miejsce kultu pewnej grupy ludzi i bezczeszczenie go to chamstwo i *********.
    Zniszczenie miejsca, jakiegokolwiek - czy to kultu, czy niekultu - powinno być oczywiście ścigane i karane. Uważam jednak, że nie można go w zbeszsześcić w żaden inny sposób.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Przegiął i to ostro. Bez znaczenia na czyich grobach.
    O to właśnie chodzi o wieków miejsce pochówku było czczone albo otoczone szacunkiem, czy to kurhan czy krypta.

---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post był o 11:24 ----------

oczywiście ścigane i karane. Uważam jednak, że nie można go w zbeszsześcić w żaden inny sposób.
    Status społeczny bądź religijny miejsca określa odpowiednie zachowanie dopuszczalne na jego terenie, prawda?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Choć to wolny kraj i jeżeli sobie życzysz można Cię skremować a pudełeczko z prochami zakopać w schronisku.
    W Polsce pudełeczko z prochami można zakopać JEDYNIE na cmentarzu (ewentualnie na terenie kościoła)

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Poza cmentarzem "Orląt Lwowskich" były "nagłaśniane" dewastacje cmentarzy i prawosławnych i rzymsko-katolickich. Masz rację szkoda że mało skuteczne działania podejmowano.
    Dla mnie takie rzeczy to normalnie gorzej niż dno i dwa dna. Powinno się to tępić bardzo ostro i bez znaczenia jakie są to groby i czyje te groby są a tym bardziej, że kultura europejska jak wspomniał APZ a w szczególności nasza polska ma bardzo duże przywiązanie do miejsc pochówku. Generalnie mierzi mnie ogromnie bezczeszczenie wszelkiego rodzaju wartości i miejsc. Wartości po coś są a próbuje się na siłę je obrzydzić ale według mnie ma to swój cel. Ludzie pozbawieni jakichkolwiek wartości są bardzo łatwy celem do ogłupienia, ponieważ podświadomie jakiś wartości i tradycji będą poszukiwać a wtedy można im wpoić nowe zasady tylko aż strach pomyśleć jakie to będą zasady.

To samo irytuje mnie w poprawności politycznej i że jedną rzecz się mocno nagłaśnia a inną nie z podobnej kategorii.

A wracając jeszcze do poprawności politycznej pokażę Wam pewną ciekawostkę jak tłumaczy tłumacz Google - paranoje bo za 10 lat słowo "Nazi" zostanie zastąpione słowem "Polacy".

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TŁUMACZENIE.png
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	32,9 KB
ID:	97510
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    W Polsce pudełeczko z prochami można zakopać JEDYNIE na cmentarzu (ewentualnie na terenie kościoła)
    Dokładnie. Rozrzucenie prochów jest podciąganie pod profanacje.
    Rolleicord, Canon
    flickr