Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 70-300mm nieostre - ten typ tak ma czy moja wina?

Mieszka w
    Nad błękitnym Dunajem
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: 70-300mm nieostre - ten typ tak ma czy moja wina?

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Szkoda, że nie masz RAW-ów. Dużo więcej można osiągnąć, a przede wszystkim zgasić przepały.

Załącznik 96801
    Wow, niesamowite! Czy to po prostu druga warstwa podostrzona, tak jak pisał cissic?

RAW-y mam i wywołuję je w LR (mogę wstawić jak chcesz). Tam też próbowałem podostrzyć, ale jak widać z niezbyt dobrym skutkiem. Aby uzyskać taki efekt to konieczna jest dodatkowa obróbka w programie typu PS itp? Szczerze mówiąc, mając LR, nie spodziewałem się, że wiele da się jeszcze podciągnąć w PS (oprócz oczywiście retuszowania w portretach) i nigdy się tym nie bawiłem.

A o co chodzi z tymi przepałami? Czy ja czegoś nie widzę, czy też mamy inną definicję? Bo rozumiem, że chodzi o prześwietlone fragmenty zdjęcia, prawda? A nie widzę, żebym coś prześwietlił...

@banc: Jeśli chodzi o kontrast itp., to na razie nic nie ruszałem. Format np. 30x40cm.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Co do przepału - jest na prawej stronie dziewczyny - czoło, nos, policzek, prawy obojczyk i prawa ręka.
    Postaw oba zdjęcia obok siebie (Twoje i moje) i porównaj. Jest niewielki, ale jest.
    Ostrzenie robiłem w Gimpie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez edi15ta Zobacz posta
    Wow, niesamowite! Czy to po prostu druga warstwa podostrzona, tak jak pisał cissic?

RAW-y mam i wywołuję je w LR (mogę wstawić jak chcesz). Tam też próbowałem podostrzyć, ale jak widać z niezbyt dobrym skutkiem. Aby uzyskać taki efekt to konieczna jest dodatkowa obróbka w programie typu PS itp? Szczerze mówiąc, mając LR, nie spodziewałem się, że wiele da się jeszcze podciągnąć w PS (oprócz oczywiście retuszowania w portretach) i nigdy się tym nie bawiłem.

A o co chodzi z tymi przepałami? Czy ja czegoś nie widzę, czy też mamy inną definicję? Bo rozumiem, że chodzi o prześwietlone fragmenty zdjęcia, prawda? A nie widzę, żebym coś prześwietlił...

@banc: Jeśli chodzi o kontrast itp., to na razie nic nie ruszałem. Format np. 30x40cm.
    LR spokojnie da się wszystko wyciągnąć, bez PSa. Jeśli wołasz z RAW to możesz wiele z tych zdjęć jeszcze wyciągnąć.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Jednak z przepału (kompletnej bieli) koloru niestety nie wyciągnięcie. Ja mam akurat firmowy komputer z taką aplikacją ale LR oczywiście wystarczy. Co do podostrzania fragmentów zdjęć to chodzi głównie o to, że to co wypada w głębię nie musi być ostre a rozmyte i wyostrzone wygląda gorzej. Dlatego sugeruję skupić się na tym co miało być ostrę a resztę potraktować maską, czyli ukryć.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Jednak z przepału (kompletnej bieli) koloru niestety nie wyciągnięcie. Ja mam akurat firmowy komputer z taką aplikacją ale LR oczywiście wystarczy. Co do podostrzania fragmentów zdjęć to chodzi głównie o to, że to co wypada w głębię nie musi być ostre a rozmyte i wyostrzone wygląda gorzej. Dlatego sugeruję skupić się na tym co miało być ostrę a resztę potraktować maską, czyli ukryć.
    Przepał w RAW a przepał w JPG to dwie różne rzeczy. Jednak więcej da się uratować.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Przepał w RAW a przepał w JPG to dwie różne rzeczy. Jednak więcej da się uratować.
    Jest zasadnicza różnica, ale nie wyciągniesz ładnego koloru i skóry z bieli. Podratować się da na 100%

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

RAW-a traktuje jako baza do uzyskiwania prawidlowego balansu bieli oraz wyciagniecie z obrazka maksymalnej jakosci
    z uwzglednieniem duzej szczegolowosci w ogole i szczegole tym bardziej jak jest do zrobienia powiekszenie.

Do obrabiania fot lepiej startowac z 16 bit/kanal (RAW, TIF) niz z... 8 bit/kanal (JPG)

Co do szkla ZD 70-300 to moge jeszcze dodac, ze lekkie przymkniecie szkla i krotki czas ekspozycji i niskie ISO albo
    malo szumiace ISO + odpowiednia obrobka z RAW-a daje maksymalne mozliwosci wyciagniecie z tego szkla
    dosc ostrych obrazow nadajacych sie na powiekszenia.

Kazde szklo trzeba poznac i nauczyc sie jak korzystac aby uzyskiwac jak najlepszej jakosci foty.
    W tym takze dobrac obrobke do wlasciwosci szkla.

Technika cyfrowa daje duze mozliwosci ale i tez wymaga duzej wiedzy i doswiadczenia aby
    swiadomie uzyskiwac oczekiwane rezultaty.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 28.08.13 o 09:12
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak