Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 206

Wątek: Nikon D7100 czy warto?

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Nikon D7100 czy warto?

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Delikatnie przypomne, ze temat o d7100, a nie o kanunach i pentaksach
    Kajam się, nie wiem co mi strzeliło do głowy użyć tego słowa na P..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    A ja sprzedałem d700 i nigdy już nikona nie kupię..
    Miałem i też sprzedałem. Mam mieszane uczucia, jak patrze na zdjęcia wyplute z Lr to wygląda to nieźle, ale pamiętam, że zabawa z zaimportowaną surówką była niezła. Podstawa to profil z D2X-V2.

Teraz siedzę na NEX i jedzie do mnie Zeiss 24/1.8, gdybym miał drugi raz wejść w klamoty FF to pewnie Canon, chyba, że sony wypuści NEXa FF. Ma niby w przyszłym roku razem z Zeissem 35/2.8
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Miałem i też sprzedałem. Mam mieszane uczucia, jak patrze na zdjęcia wyplute z Lr to wygląda to nieźle, ale pamiętam, że zabawa z zaimportowaną surówką była niezła. Podstawa to profil z D2X-V2.
    Popieram, jednak D2X to bylo cos
    CO do profili, to jest jakas hamerykanska chyba firma co robi super profile do kazdej puszki, kolega ma i potwornie swietne symulacje, dobrze naswietlasz i wypluwa programik jpga cud miod....

Wracajac na chwile do Pentaxa, dobrze kolega ujal, w dobrym swietle jest ok, a w mieszanym czy ciemnicy, to z lekka dramat....
    Limitedy mialem i uwazam, ze tylko 31 i 77 sa warte grzechu i to w wersji starej Japan, nie przypadkiem z Wietnamskiej produkcji, bo to zalamka...

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Wracajac na chwile do Pentaxa, dobrze kolega ujal, w dobrym swietle jest ok, a w mieszanym czy ciemnicy, to z lekka dramat....
    Ale piszesz o starej wersji, w nowej jest już inny AF.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Conchitta Zobacz posta
    Ale piszesz o starej wersji, w nowej jest już inny AF.
    W kazdej nowej kolejnej jest nowy AF, kazdy mowi, ze jest znacznie lepiej, a ja nadal, ze odstaje od chocby N, mialem okazje KII sie pobawic i nadal nie rozumiem drogi Pentaxa...

Reasumujac moje stare A900 dawno dawno temu mialo lepszy AF niz KII teraz, a dzieli je 2parseki czasu

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    A ja sprzedałem d700 i nigdy już nikona nie kupię.. w sumie po obcowaniu wcześniej z canonem i teraz pentaxem [(olka nie liczę bo nie miałem pro puszek, E30 to ...pro )?]
    Nie mam pojęcia dlaczego w Polsce nikon ma taki jakiś zadziwiająco wysoki status...technologicznie...super zwłaszcza w testach ale to co wypluwa aparat to .. no właśnie...co wypluwa?...wrong colours..
    Też, gdy na początku przesiadłem się na d700 to ogarniała mnie co chwilę frustracja. Też, tak jak inni kombinowałem z profilami d2x itp. inne cuda. Było blisko. Obecnie złego słowa nie powiem, bo to jakie kolory mi wypluwa ta puszka to widać po ostatnich kilkudziesięciu albo i więcej fotkach w moim wątku. Inna sprawa, że zajęło mi dojście do tego co chcę otrzymać kilka sezonów.. Przypuszczam jednak, że nowe d7100 przy mojej zabawie kolorami i balansem bieli wypluło by je jeszcze fajniejsze! Na "szczęście", dla mnie nowe lustro nie jest mi już kompletnie potrzebne. D700 kupiłem 4 lata temu i pewnie będzie już ostatnim moim dslr. Sorry za przydługi OT.

| OlyJedi Awatar Filonxxxl
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pamaru Zobacz posta
    Też, gdy na początku przesiadłem się na d700 to ogarniała mnie co chwilę frustracja. Też, tak jak inni kombinowałem z profilami d2x itp. inne cuda. Było blisko. Obecnie złego słowa nie powiem, bo to jakie kolory mi wypluwa ta puszka to widać po ostatnich kilkudziesięciu albo i więcej fotkach w moim wątku. Inna sprawa, że zajęło mi dojście do tego co chcę otrzymać kilka sezonów..
    A mógłbyś się podzielić swoimi doświadczeniami? Może ew. na priva coby innych nie drażnić w tym wątku, jak uważasz... Byłbym wdzięczny, bo ja jestem na etapie "walki" i rezultaty widać w stopce A tak dałbym mu jeszcze jedną, ostatnia szansę
    Jeszcze kiedyś zrobię dobrą fotkę... kiedyś
    Pozdrawiam serdecznie, Darek

| OlyJedi Awatar eFiX
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

widać ile ludzi tyle gustów, mnie osobiscie bardzo sie podobają kolory z D700, a przynajmniej ze tak to ujme finalny obraz który z niego otrzymuję. Bo bardzo rzadko kolorki są prosto z puszki
    [5Dmk3] ----- [IRC] ------ [Klik!]
    Jestem wredny i się czepiam. Ostrzegam uczciwie.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Ja nie mam problemow z AF, zadna z moich puszek nikona ktore mialem/mam (D300s, D7000, D3s) deklasowala konkurencje, takze K5 i K5II (bez es).
    Po prostu to jest inny swiat, tak szybkosci i precyzji, ze o AF-C nie wspominajac.

Jesli chodzi o D7100 posiada uklad Nikon Multi-CAM 3500DX (to co w D4), wspomagany przez EXPEED 3, pracuje w zakresie od −2 do +19 EV (czyli to co w najnowszych top pro nikonach).
    I z rozmowach ze znajomymi ptasiarzami to jest lepiej niz w D300s/D700 itp.
    Martwi tylko maly bufor, i przez to cierpiacy tryb zdjec seryjnych

Po przesiadce na najkona tez mi "chwilke" zajela zabawa z kolorami itd., to jest kwestia przyzwyczajen i nawykow z innych systemow, trzeba sie tego wyzbyc i zaczac od nowa, wtedy latwiej opanowac co jak i gdzie
    Teraz praktycznie wypluwa mi to co widze w rzeczywistosci w plenerze i gmerania suwakami ograniczam do podstawowych rzeczy.
    Jednak znowu plus dla D7100, w nim znaczaco "poprawiono" odwzorowanie kolorow, i teraz ci ktorym sie nie udawalo beda mieli latwiej.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 1.09.13 o 15:39
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Filonxxxl Zobacz posta
    A mógłbyś się podzielić swoimi doświadczeniami? Może ew. na priva coby innych nie drażnić w tym wątku, jak uważasz... Byłbym wdzięczny, bo ja jestem na etapie "walki" i rezultaty widać w stopce A tak dałbym mu jeszcze jedną, ostatnia szansę
    Ale po co "walczyć"... lepiej robić zdjęcia.

Jeżeli chcesz jpg prosto z puszki to wgrywasz do aparatu profile koloru jakie chcesz i robisz zdjęcia. Wołając zdjęcia RAW w ACR masz gotowe profile i nic nie trzeba dogrywać. Ba... można nawet przy odrobinie wysiłku podłożyć profil od C5D

Dzisiaj w dobie fotografii cyfrowej z kolorem można zrobić prawie wszystko już po zrobieniu zdjęcia. Natomiast dobrego AF nic nie zastąpi.