Miałem i też sprzedałem. Mam mieszane uczucia, jak patrze na zdjęcia wyplute z Lr to wygląda to nieźle, ale pamiętam, że zabawa z zaimportowaną surówką była niezła. Podstawa to profil z D2X-V2.
Teraz siedzę na NEX i jedzie do mnie Zeiss 24/1.8, gdybym miał drugi raz wejść w klamoty FF to pewnie Canon, chyba, że sony wypuści NEXa FF. Ma niby w przyszłym roku razem z Zeissem 35/2.8
Rolleicord, Canon
flickr
Popieram, jednak D2X to bylo cos
CO do profili, to jest jakas hamerykanska chyba firma co robi super profile do kazdej puszki, kolega ma i potwornie swietne symulacje, dobrze naswietlasz i wypluwa programik jpga cud miod....
Wracajac na chwile do Pentaxa, dobrze kolega ujal, w dobrym swietle jest ok, a w mieszanym czy ciemnicy, to z lekka dramat....
Limitedy mialem i uwazam, ze tylko 31 i 77 sa warte grzechu i to w wersji starej Japan, nie przypadkiem z Wietnamskiej produkcji, bo to zalamka...
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
W kazdej nowej kolejnej jest nowy AF, kazdy mowi, ze jest znacznie lepiej, a ja nadal, ze odstaje od chocby N, mialem okazje KII sie pobawic i nadal nie rozumiem drogi Pentaxa...
Reasumujac moje stare A900 dawno dawno temu mialo lepszy AF niz KII teraz, a dzieli je 2parseki czasu
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Też, gdy na początku przesiadłem się na d700 to ogarniała mnie co chwilę frustracja. Też, tak jak inni kombinowałem z profilami d2x itp. inne cuda. Było blisko. Obecnie złego słowa nie powiem, bo to jakie kolory mi wypluwa ta puszka to widać po ostatnich kilkudziesięciu albo i więcej fotkach w moim wątku. Inna sprawa, że zajęło mi dojście do tego co chcę otrzymać kilka sezonów..Przypuszczam jednak, że nowe d7100 przy mojej zabawie kolorami i balansem bieli wypluło by je jeszcze fajniejsze! Na "szczęście", dla mnie nowe lustro nie jest mi już kompletnie potrzebne. D700 kupiłem 4 lata temu i pewnie będzie już ostatnim moim dslr.
Sorry za przydługi OT.
Jeszcze kiedyś zrobię dobrą fotkę... kiedyś
Pozdrawiam serdecznie, Darek
widać ile ludzi tyle gustów, mnie osobiscie bardzo sie podobają kolory z D700, a przynajmniej ze tak to ujme finalny obraz który z niego otrzymuję. Bo bardzo rzadko kolorki są prosto z puszki![]()
Ja nie mam problemow z AF, zadna z moich puszek nikona ktore mialem/mam (D300s, D7000, D3s) deklasowala konkurencje, takze K5 i K5II (bez es).
Po prostu to jest inny swiat, tak szybkosci i precyzji, ze o AF-C nie wspominajac.
Jesli chodzi o D7100 posiada uklad Nikon Multi-CAM 3500DX (to co w D4), wspomagany przez EXPEED 3, pracuje w zakresie od −2 do +19 EV (czyli to co w najnowszych top pro nikonach).
I z rozmowach ze znajomymi ptasiarzami to jest lepiej niz w D300s/D700 itp.
Martwi tylko maly bufor, i przez to cierpiacy tryb zdjec seryjnych
Po przesiadce na najkona tez mi "chwilke" zajela zabawa z kolorami itd., to jest kwestia przyzwyczajen i nawykow z innych systemow, trzeba sie tego wyzbyc i zaczac od nowa, wtedy latwiej opanowac co jak i gdzie
Teraz praktycznie wypluwa mi to co widze w rzeczywistosci w plenerze i gmerania suwakami ograniczam do podstawowych rzeczy.
Jednak znowu plus dla D7100, w nim znaczaco "poprawiono" odwzorowanie kolorow, i teraz ci ktorym sie nie udawalo beda mieli latwiej.
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 1.09.13 o 15:39
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Ale po co "walczyć"... lepiej robić zdjęcia.
Jeżeli chcesz jpg prosto z puszki to wgrywasz do aparatu profile koloru jakie chcesz i robisz zdjęcia. Wołając zdjęcia RAW w ACR masz gotowe profile i nic nie trzeba dogrywać. Ba... można nawet przy odrobinie wysiłku podłożyć profil od C5D
Dzisiaj w dobie fotografii cyfrowej z kolorem można zrobić prawie wszystko już po zrobieniu zdjęcia. Natomiast dobrego AF nic nie zastąpi.![]()