Nikon D750, D610, N 50/1.8, S 24-35/2.0, S 70-200/2.8
www.piekne-chwile.pl
to z doświadczenia po E-P1. Na ISO 200 nic nie było widać, dopiero gdy kiedyś podkręciłem czułość i zrobiłem kilka serii zdjęć zauważyłem problemy z pikselami... Przypuszczam więc że jeśli w D7100 na tej czułości będzie "czysto" to nie ma się czego bać i trzeba będzie aparat brac... a jeśli są jakieś problemy, jeśli część pikseli nie pracuje "równo" to trzeba będzie zachować ostrożność
http://camerasize.com/compact/#440.378,482.336,ha,tJak się ta Sigma ukazała, to mi zaświtała myśl, że może drugie body sobie sprawić i ową Sigmę do tego. Ale ani zakres ani wymiary mi nie odpowiadają. A różnica jest spora:
---------- Post dodany o 15:34 ---------- Poprzedni post był o 15:25 ----------
Link u góry. Tablet to jednak ułomne urządzenie![]()
Każdemu coś innego pasujei fajne jest to że wybór na rynku coraz ciekawszy, coraz większy się robi...
Zestawiając zaś wady i zalety to na korzyść D7100 + 18-35/1,8 zapiszemy:
1) lepsze światło
2) wyższa rozdzielczość
3) wyższa dynamika
4) niższa cena (ok. 3000 - 3500)
5) wewnętrzne ogniskowanie (nie zasysanie kurzu)
zaś zaletami rozwiązania m4/3 będą
1) mniejsze wymiary i waga
2) większy zakres ogniskowych
3) ruchomy ekranik - który coraz częściej uważam za genialne rozwiązanie
4) wyższa szybkostrzelność
5) prawdopodobnie bardziej precyzyjny AF
jak dla mnie, ale to oczywiście tylko moje zdanie, D7100 jest ciekawym, naprawdę ciekawym wyborem
w kontekście powyższego zestawienia
Od dołu tak, ale od góry? Z nikonowych megapixeli spokojnie wycinasz 40/1,8, gdzieś w okolicach 14 Mpix masz 45/1,8.
Jasność niestety waży i dla mnie podstawowe pytanie jest proste: jeśli potrzebujesz pełnej dziury, to tylko N + S, jeśli masz zamiar przymykać S, to już lepiej O.
chyba niestety nie... p z moich obliczeń "na skróty" wynika że w ekw. 70 mm FF vel 35 mm m4/3 z Nikona by trzeba było wyciąć ok 12-13Mpix dochodzi tu jeszcze problem innych proporcji matrycy
nie zmienia to faktu że i tak się wyciąć to da... a nawet te 12 Mpix to typowych zastosowań wystarczą
Kocham takie ping pongi na obliczenia.
W sumie nie wiem, ktore swieta wole.
Wracajac do tematu, wzialbym Nikona jesli nie bedzie mial przypalu z AF, na przekor Olkowi, ktorego polityki ostatnio nie kumam...
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.