Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
No to wracam do wątku. Będąc na Krecie warto jeden dzień zarezerwować na wycieczkę na Santorini. Niestety wycieczka do tanich nie należy i długo zastanawiałem się nad tym, czy rzeczywiście warto się na nią udać. Teraz jednak nie żałuję. Widoki są naprawdę niesamowite i właśnie dla nich warto odłożyć 130$. Na Santorini płynie się katamaranem (przynajmniej na miejscu tak ten statek nazywają). Od klasy katamaranu zależy jak dużo czasu będziemy mieli na samej wyspie (można płynąć naprawdę szybko a można stracić kilka godzin na samą przeprawę). Na samej wyspie udało mi się odwiedzić dwa największe miasteczka rozciągające się na skalistych zboczach - Fira oraz Oia. Oba są urokliwe. W każdym z nich znajdziecie mnóstwo restauracji, kawiarenek i galerii. Warto zaznaczyć, że pamiątki, które możecie tu kupić (obrazki, figurki itp..) są znacznie lepiej wykonane niż np na Krecie, gdzie często można w nich dostrzec tanią i tandetną chińszczyznę. Stolicą wyspy jest Fira. Roi się tu od sklepów jubilerskich. Chyba nie skłamię jeśli napiszę, że jest ich nawet więcej niż kafejek i restauracji. O historii wyspy, podziałach itp nie będę pisał, bo wszystko to możecie przeczytać chociażby w Wikipedii. W Firze znajduje się też muzeum prehistoryczne, które warto odwiedzić. I na koniec jeszcze mała uwaga - jak na moją kieszeń było zdecydowanie za drogo.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
na górę wyspy wieżdżałeś kolejką czy namówlili cię na jazdę osłem?
widoki na santorini są piękne, co widać na twoich zdjęciach.
bardzo podoba mi się trzecie od dołu
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Wjeżdżałem autokaremChociaż dużo bardziej wolałbym osłem
. Niestety 1 dzień to zdecydowanie za mało, żeby się na wyspę dostać pozwiedzać i wrócić. Wiem, że jest biuro lokalne, które organizuje 2-dniowe wycieczki.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Postaram się coś dzisiaj wieczorkiem wrzucić (to już ostatnia wrzutka będzie).
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Elegancka wycieczka. Wyspa jest naprawdę malownicza. Mało co a wylądowałbym tam na jeden semestr na studiaW rezultacie jednak pojechałem do Hiszpani i bardzo dobrze się stało. Ale Kretę jak widze trzeba będzie nadrobić.
Sporo eleganckich kadrów tu umieściłeś, dobra robota !
Bardzo fajnie się ogląda i czyta. Koza w czołówce + Santorini![]()
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795
Niezłe zdjęcia ; ) Chciałoby się tam pojechać : D