Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: zostawić e-410 czy e-330?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Syd:

zadam Ci trzy pytania, które cisną mi się za każdym razem kiedy widzę temat taki jak ten:
    - masz jaja? jeśli masz to zadecyduj, my za Ciebie tego nie zrobimy...
    - czy zakup E-410 miał sprawić że zaczniesz robić lepsze zdjęcia, niż poprzednim aparatem? zapewniam Cię, że niekoniecznie a 2,5MPIX wielkiej różnicy nie robi.
    - jeśli chcesz kupić Seicento, to opinii zasięgasz u świeżego posiadacza Seicento, który dopiero co przesiadł się z Malucha i jest wniebowzięty? a może spytasz posiadacza VW Passata, który miał już Malucha, Cienkiego, Golfa i jeździ Passatem, co daje mu więcej dystansu w ocenie Seicento?

to na tyle: myśl i decyduj.

Awatar Olymp
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja będę miał zgoła odmienne zdanie od kolegów, mianowicie sprzedałbym obydwa body i obiektyw 14-45 f3.5.
    Zostawiłbym 14-42 f3.5 i 40-150 f3.5.
    Za pieniądze ze sprzedaży tych 3 rzeczy kupiłbym body E-510, to zupełnie inna jakość a i stabilizacja matrycy nie do przeczenienia.
    Jeśli twoje zdjęcia są kiepskie to znaczy że nie byłeś dostatecznie blisko.
    E500 + ED14-42 + ED40-150 + CFII1GB+CFIII8GB+Hama polaryzacja kołowa
    A poza tym to zielony w fotografii.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Olymp
    Ja będę miał zgoła odmienne zdanie od kolegów, mianowicie sprzedałbym obydwa body i obiektyw 14-45 f3.5.
    Zostawiłbym 14-42 f3.5 i 40-150 f3.5.
    Za pieniądze ze sprzedaży tych 3 rzeczy kupiłbym body E-510, to zupełnie inna jakość a i stabilizacja matrycy nie do przeczenienia.
    Dlaczego zupełnie inna jakość? E-510 to fajny aparat ale jaśniejsze szkło znaczy więcej od stabilizacji i to ono IMHO może być argumentem nie do przecenienia, tym bardziej, że 14-54 ma inne walory poza jasnością... . Stabilizacja - fajna sprawa ale nie zapominajmy, że jej użyteczność się ogranicza do określonych czasów i ogniskowych. Jest jeszcze kwestia trzymania - tu IMHO z tych 3 konstrukcji wygrywa E-330 chociaż E-1 to nie jest...
    Autor wątku może mieć teraz dylemat z wyborem pomiędzy 3 a nie 2 aparatami... Chyba niepotrzebnie - niech się na coś zdecyduje i cieszy fotografowaniem...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    - Noszenie w plecaku e-330 + 14-45 + 40-150 + zapasowe baterie grozi złamaniem kręgosłupa ;P
    - Noszenie go na ramieniu grozi jego [sprzętu] utratą oraz wszystkich zębów wraz z pokolorowaniem rejonów oka i złamaniem nosa.
    Heh, dobre... To moze jednak wez tego E410... Powiem Ci, co ja nosilem w plecaku, chodzac po gorach: E330 + 14-54 + 55-200 + Sigma 105 + Statyw Velbo Ultra Luxi-F + litr plynu i jakies kanapki, ciastka, filtry, baterie i czasem Heliosa 44m-4. Moj kregoslup zyje, o dziwo, mimo tego, ze chodzilem tak przez ponad tydzien. Jesli jednak nie chce Ci sie nosic sprzetu, to kup E-410 i nie mysl w przyszlosci o ciezszych szklach.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Od paru lat obserwuję aparaty i padło na Olympusa, przez jego prędkość, miłą do macania konstrukcję, dobre recenzje, dobre zdjęcia na automacie (przy kwocie tego rzędu-na automacie większość powinna wychodzić przynajmniej zbliżona do ideału (a nawet oryginału.
    Jak ktoś umie robić zdjęcia to wystarczy pierwsza lepsza lustrzanka. Co prawda planuję skończyć na pełnym manualu ale gdybym był np bardzo chory chcę polegać na automacie.
    Na początku chciałem e-10, później e-20, wreszcie pojawił się e-300 jednak nie miałem pieniędzy ani na niego, już nie wspominając o szkłach. o e-20 dowiedziałem się niemiłych rzeczy na temat migawki, której koszt naprawy by mnie zrujnował, tzn w praktyce aarat poszedł by po prostu do szafki lub na aukcję.
    W tym roku przyglądałem się e-330. W wakacje udało mi się odłożyć troszkę i zostało mi tylko czekać na okazję. W grę wchodził również e-1, który mi umknął a był dostępny w całkiem przystępnej cenie wraz z 14-54. Teraz sobie tłumaczę, że pewnie był zjechany aż do bólu, bo jakby nie było został stworzony dla profesionalistów.
    Cóż.. szukałem e-330 ale pojawiały się same body w złej cenie.
    Znalazłem tani sklep, w którym z modeli podobnych był e-410. Przeczytałem mnóstwo recenzji, testów i opinii. Poradziłem się również znajomych od Nikonów i Canonów.
    W końcu kupiłem ze względu na niską cenę w jednym @-sklepie, mimo, że zdawałem sobie w pełni sprawę ile trzeba czekać na przesyłkę.
    Parę dni później pojawił się na aukcji 2-miesięczny e-330 z dual kitem i to z 40-150 w wersji "amerykańskiej", tj ze światłem 3.5-4.5 oraz z mnóstwem dodatków w bardzo przystępnej cenie. Zaszalałem!
    Facet, który mi go sprzedał przejechał całą Polskę bo akurat "był w okolicy", żeby mi go dostarczyć.
    Absolutnie nie żałuję! Aparat jest rewelacyjny. Kiedyś w przyszłości przydałoby się jaśniejsze szkło. Jeśli nie uda mi się ściągnąć ze Stanów 14-54 f2.8-3.5 może na pocieszenie kupię jakiegoś OM - jeśli nie 50mm f1.4 to może "chociaż" 50mm f1.8 bo bywają w fajnych cenach

Swoją drogą wiecie jakie straszne opłaty płaci się przy sprzedaży na allegro? pomijając już opłaty za wystawienie dochodzi jeszcze np 19% od dochodu dla "narodu"
    żyć nie umierać!

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    pomijając już opłaty za wystawienie dochodzi jeszcze np 19% od dochodu dla "narodu"
    a to chyba jakaś nowa atrakcja, bo zwykle bulę (lub nie...) prowizję... skoro już raz wybuliłem za coś ten kaczy vat, to jakim prawem mieliby mnie obciążać ponownie?

jaza E-330 przepłaciłem, bo chciałem nóweczkę, nie z gablotki ale przynajmniej wiem co kupiłem... te najnowsze aparaty to żaden wielki przełom, tylko kompromis (brak pośrednich ISO - chyba, gorszy LV, mniejsze gabaryty).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    - Noszenie w plecaku e-330 + 14-45 + 40-150 + zapasowe baterie grozi złamaniem kręgosłupa ;P
    Niezły joke - aparat mam cały czas ze sobą, w zgrabnym i poręcznym plecaku (w sumie to nie wiem po co, ale nigdy nie wiadomo, kiedy przyda się 150mm - nie narzekam

- Noszenie go na ramieniu grozi jego [sprzętu] utratą oraz wszystkich zębów wraz z pokolorowaniem rejonów oka i złamaniem nosa.
    Nie przesadzaj - nawet jakbyś miał małpkę, to i tak Ci ją ktoś gwizdnie. Poza tym, jak nie musisz - nie zapuszczasz się tam, gdzie mógłbyś oberwać i stracić sprzęt - w innym przypadku przywiązujesz aparat do nadgarstka, cykasz fotkę i ulatniasz się.

Dzięki za cenne uwagi! jak na obecną chwilę jestem skłonny sprzedać e-410, jednak jeśli dobrze widzę nie pojawił się na forum żaden posiadacz e-410 a to oni znają najlepiej wady i zalety powyższego modelu.
    410 miałem w łapkach - nie spodobała się mi jej wielkość. Wady? Hmmm... Moim skromnym zdaniem ostrość zdjęć jest trochę lepsza niż w 330 - ale to chyba tylko dlatego, że bawiłem się tym modelem z jasnym szkiełkiem 14-54.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zostaw sobie E330 i jaśniejszy 40-150, resztę sprzedaj i kup uzywany ( albo sprowadzony ze Stanów) 14-54... i to by było na tyle... na razie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    e-410 jest mala i lekka puszka, a e-330 jest slusznych rozmiarow. jeden i drugi moze byc wygodna, ale e-330 zawsze bedzie o jeden krok do przodu. natomiast e-410 jest bardziej mobilny. na czym ci bardziej zalezy, to juz sam powinienes wiedziec. e-410 ma lepsze wyniki w kwestii szumow, jasniejszy i chyba wiekszy wizjer, jest szybszy i ma wyzsza rozdzielczosc, co moze wplynac na jakosc wydrukow, jesli interesuja cie wieksze formaty. z kolei e-330 ma duzo lepszy tryb LV, odchylany ekran i te iso co 1/3 EV. jak dla mnie nic poza tym. sam niedawno stalem przed takim samym wyborem i zdecydowalem sie na e-410. na decyzji zawazylo to, ze moge miec ten sprzet czesciej ze soba (a duzo podrozuje i rozmiar ma dla mnie duze znaczenie) i robic wyzszej jakosci wydruki w formacie A3 (wlasciwie to jedyny format, w jakim drukuje).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    jest przepis że możesz do 10 dni zwrócić sprzęt zakupiony w sklepie internetowym - zostaw e330