Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: zostawić e-410 czy e-330?

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

zostawić e-410 czy e-330?

Zamówiłem w sklepie internetowym E-410 wraz z kitem 14-42 f3,5-5,6.
    Parę dni później zdarzyła się okazja i kupiłem 2-miesięcznego E-330 z podwójnym kitem 14-40 f3,5-5,6 oraz 40-150 f3,5-4,5 .
    Kiedy tylko przyjdzie do mnie E-410 muszę jeden z nich sprzedać :-( i nie wiem który.

Wg recenzji jednego z moich ulubionych stron http://www.dpreview.com/ model E-330 nie jest niczym wyjątkowym i z próbek zdjęć wynika, że wypada gorzej, chociażby od Canona 350D. Z e-410 również to samo JEDNAK --->po wyłączeniu odszumiania--< i przestawieniu ostrości na -2 zdjęcia są lepsze od np. Canona 400D oraz Nikon D40.
    Tylko, że w E-330 również można wyłączyć odszumianie, może po prostu nie było to dostępne w starszej wersji firmware'u a głupio im zmieniać 20-kilka stron z testu sprzed roku "tylko" ze względu na zmianę oprogramowania..

Oba aparaty oparte są na tej samej technologii, także zdjęcia powinny wychodzić tak samo.
    Wg specyfikacji, recenzji oraz swoich doświadczeń (na e-330) RÓŻNICE to:
    e-410 waga 375 vs 550g
    e-410 wymiary 140x87x72 vs 129,5x91x53
    e-410 nieograniczona ilość JPG w serii vs 15
    e-410 USB 2.0 vs 1.1
    e-410 efektywne piksele 7.5 vs 10MP
    e-410 LCD 230 tys pikseli vs 215.250
    e-410 wklęsły czyli zarazem trudniejszy do uszkodzenia ekran LCD

e-330 rewelacyjny tryb podglądu MAKRO (Type B) na żywo vs (brak)
    e-330 lepiej leży w dłoni
    e-330 RAW, JPG, RAW+JPG, TIFF vs RAW, JPG, RAW+JPG
    e-330 obrotowy ekran LCD

Podsumowując:
    Waga-125g to nie taka duża różnica ale w połączeniu z gabarytami o wiele bardziej mobilny jest model E-410 a w połączeniu z "wklęsłym" (niewypukłym) LCD staje się mniej podatny na uszkodzenia.
    Nieograniczona ilość JPG w serii jest fajnym bajerem ale w praktyce 1 powinno chyba wystarczyć;-) jeśli nie jest się fanatykiem wyścigów F1 lub meczów piłki nożnej (a ja nie jestem).
    USB 2.0 fajna sprawa ale kupiłem czytnik kart na 2.0 dzięki czemu oszczędzę baterię orz gniazdko w aparacie.
    Większa ilość pikseli na LCD w e-410 - żre więcej baterii? po za tym w 95% do robienia zdjęć używa się wizjera.
    7.5 czy 10MP - mój komp i tak prawie wybucha przy otwieraniu 7.5MP. 10MP daje większe perspektywy na przyszłość ale przecież nie planuje mieć tego aparatu na całe życie. Za parę lat 2.5MP różnicy to będzie praktycznie zupełnie to samo.
    E-330 - podgląd na żywo w trybie B jest rewelacyjny, obrotowy ekran też się przydaje (chociaż mniej) ale niestety obawiam się zbierania brudu pod ekranem oraz że jest bardziej narażony na uszkodzenia, zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz.
    Zdjęcia TIFF - cóż.. fajnie że są ale komu to potrzebne przy zdjęciach RAW oraz JPG w znakomitej kompresji (zdjęcie w najlepszej jakości JPG przykładowo zajmuje 5 007MB; w irfan view odpowiednik najmniejstratniej kompresji (100%) 5 405MB chociaż 99% już "tylko" 4 767MB).
    E-330 leży lepiej w dłoni - kwestia przyzwyczajenia? porównywałem w dniu zakupu oba aparaty i e-330 naprawdę trzyma się jakoś tak pewniej.

Jeszcze dochodzi cena. E-330 jest starszy o jakieś 1.5 roku. Przez to jest coraz trudniej dostępny.
    Cena w super-duper "żer dla skner" (haha;-) modelu E-330 jest wyższa o 8.4%
    to świadczy, że jest lepszy?

Planuję zostawić sobie jedne z powyższych aparatów z 2 obiektywami, tzn na pewno z 40-150 f3.5-4.5 a jako drugi - albo 14-42 albo 14-45 (oba o "jasności" 3.5-5.6).
    14-45 ostrzy 38cm-nieskończoności; 14-42 25cm-nieskończoności)
    No to chyba już wszystko!
    Bardzo proszę o rady i opinie. Pierwszy raz w życiu mam całkowicie swój aparat cyfrowy - zaszalałem jak nigdy i nie chcę teraz popełnić błędu.
    pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Mam E330 i w takiej sytuacji zostawilbym sobie E330. E410 (macalem w sklepie) jest dla mnie duzo za maly, brak gripa mi przeszkadza i obawiam sie, ze przy dluzszym foceniu bardzo by mi to wadzilo. Jesli chodzi o szumy, to E330tka szumi wyraznie juz przy ISO 800 (w dobrym swietle nie jest jeszcze najgorzej, ale jak tylko swiatla nie jest duzo, to kicha). Uzycie ISO 1600 to wlasciwie skazanie sie na konwertowanie fot do B&W. Tylko jak czesto bedziesz uzywal tak wysokich wartosci ISO? Ja zazwyczaj uzywam do ISO 400.

LCD:
    Sprawdzalem, ze LCD w E-410 ma niesamowicie duzy kat widzenia. Mimo wszystko nie zastapi to uchylnego LCD, jaki jest w E330. LV w E330 jest po prostu lepsze od tego, ktore jest w E410. Sa dwa tryby (w tym swietny tryb B, a tryb A jak kadrowanie w kompakcie) i uchylny ekran. Nie wydaje mi sie, by LCD w E330 byl podatny na uszkodzenia, a na pewno nie zbiera sie za nim brud (w koncu sie go otwiera).

Waga:
    Jesli planujesz kupienie kiedys troche ciezszego szkla, to szybko odkryjesz, ze mala waga body nie jest zaleta. E410 moim zdaniem ma sens z malymi, lekkimi szklami kitowymi. Potem jego teoretyczna zaleta przestaje byc zaleta. A opcjonalnego gripa nie ma.

Matryca:
    Matryca w E330 jest starsza od tej w E410 i moim zdaniem jej ustepuje. Niestety.

Przemysl sobie, na czym Ci bardziej zalezy: maly aparacik wielkosci komapkta ale lustrzanka, czy wiekszy, troche bardziej funkcjonalny.

Aha i masz szczescie, ze dostales jeszcze starsza, jasniejsza wersje 40-150.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Zanim kupiłem 330, macałem sporo aparatów z E-Systemu - m.in. 410. Mała lustrzanka owszem, ale przy dłuższym fotografowaniu dawał się we znaki brak gripu...
    Szumienie w 330 może jest już znaczne i najczęsciej to widać - jak pisał Suchar - od ISO400 przy kiepskim oświetleniu.
    LV - fajna rzecz, ale nie uważam, aby się aż tak szybko zakurzył czy uszkodził - nadal mam go w takim samym stanie, jak kupowałem.
    I napiszę to samo - mała waga 410 to krótkotrwała zaleta - wystarczy, że będziesz chciał podpiąć coś większego i braknie Ci tych kilku gramów.

Sam musisz zdecydować
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Syd:

obyś miał w życiu tylko takie dylematy... na Twoim miejscu zostawiłbym:
    - E-330
    - 14-42 (ten od E-410, szybciej ostrzy, jest malutki)
    - 40-150 3.5-4.5 (ten od E-330)

do żyda:
    - E-410
    - 14-45 (poza 17,5-cośtam to chyba najgorszy badziew w systemie)
    - 40-150 w nowej wersji (gorszy mechanicznie, ciemniejszy, jedyne co to szybciej ostrzy)

nie sugeruj się recenzjami, tylko własnymi odczuciami... u mnie maszyna w stylu E-410 zawsze przegra z E-330, bo nie ma za co złapać a LV w E-410 nie dorasta temu z E-330 do pięt. no, ale wybór należy do Ciebie.

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Co do ISO nie planuję wychylać się ponad ISO400. W porównaniu z e-400 i e-500 model e-330 wypadał i tak wg cudzych opinii najlepiej.

Co do obiektywu 40-150 F3.5-4.5 to przyznaję, że m.in. dla niego kupiłem e-330 mimo, że parę dni wcześniej zamówiłem e-410. Miałem plan sprowadzenia sobie taki obiektyw z USA przez kumpla bo ceny u nas są takie trochę 'niemiłe'. Może sprowadzę sobie w takim razie 14-54 f2.8-3.5 - zależy ile pieniędzy dostanę za sprzedanie aparatu..

Przy wadze nie brałem tego pod uwagę - dzięki.

Co do "lepszej" matrycy w e-410 proszę o jakiegoś linka lub uzasadnienie.

Polecacie osłonę na LCD czy może tylko folie ochronną?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Re: zostawić e-410 czy e-330?

Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Zamówiłem w sklepie internetowym E-410 wraz z kitem 14-42 f3,5-5,6.
    Parę dni później zdarzyła się okazja i kupiłem 2-miesięcznego E-330 z podwójnym kitem 14-40 f3,5-5,6 oraz 40-150 f3,5-4,5 .
    Kiedy tylko przyjdzie do mnie E-410 muszę jeden z nich sprzedać i nie wiem który.
    /ciach/
    Zostawiłbym E-330. To poważniejszy aparat niż E-410. W praktyce nie sądzę, żeby E-410 oferował wyraźnie lepszą jakość zdjęć. Za E-330 oprócz lepszego trzymania i ekranika przemawiają również obiektywy - metalowe bagnety, dłuższy zoom jaśniejszy - było sporo na Forum o różnicach... Mam E-330 i aktualnie nie ma w E-systemie nic na co bym go chciał wymienić.
    Zastanów się szybko, jak podejmiesz decyzję, że zatrzymujesz E-330 dobrze by było żebyś nie bawił się zamówionym E-410 a najlepiej nawet nie otwierał pudełka i od razu zwrócił a może nawet anulował już zamówienie. W innym przypadku będziesz mieć do odsprzedaży używany aparat - jakby nie patrzeć...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    KaarooL:

Niestety życie przynosi o wiele "większe dylematy". Fotografia stała się dla mnie ucieczką od rzeczywistości. Do reszty staram się nie wracać.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: zostawić e-410 czy e-330?

Hm, ciezki wybor. Wlasciwie to o najwazniejszych rzeczach sam powiedziales

Hm, od konca

- obiektyw: ja bym wybrala 14-42, podobno jest super, malutki, a mniejsza odleglosc ostrzenia sie przydaje do np. przerysowan specjalnych :P

- wygoda - wazna rzecz. Hm, zamieszam Ci jeszcze bardziej - moze E510?

- ilosc pikseli to malo wazny aspekt

- tiffy bym sobie darowala

- uchylny [nie obrotowy ] wyswietlacz - troszke kurzu sie zbiera, ale to jak w kazdych zakamarkach

- ilosc pikseli w wizjerze czy rodzaj usb - piszesz, ze Ci sie nie przyda, wiec z porownania mozna usunac

- nieograniczona seria - wszystko pieknie, a ile rawow? 15 jpg to duzo, kilka rawow to malo

- waga - kto co lubi jedni wole lekkie aparaty, inni ciezsze

- makro - jezeli chcesz robic, to E330 + odchylany LCD + tryb B [powiekszenie x10]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    obiektyw: ja bym wybrala 14-42, podobno jest super, malutki, a mniejsza odleglosc ostrzenia sie przydaje do np. przerysowan specjalnych :P

kiedy macałem e-410 miał właśnie 14-42, może także przez to wydawał się tak leciutki w porównaniu do e-330?
    - Noszenie w plecaku e-330 + 14-45 + 40-150 + zapasowe baterie grozi złamaniem kręgosłupa ;P
    - Noszenie go na ramieniu grozi jego [sprzętu] utratą oraz wszystkich zębów wraz z pokolorowaniem rejonów oka i złamaniem nosa.

Co do rozpakowywania to jeśli tylko e-410 będzie w osobnym boksie niż obiektyw to pozostanie nieruszony, bo po przeczytaniu Waszych cennych opinii planuję zostawić 14-42.

Dzięki za cenne uwagi! jak na obecną chwilę jestem skłonny sprzedać e-410, jednak jeśli dobrze widzę nie pojawił się na forum żaden posiadacz e-410 a to oni znają najlepiej wady i zalety powyższego modelu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Co do rozpakowywania to jeśli tylko e-410 będzie w osobnym boksie niż obiektyw to pozostanie nieruszony, bo po przeczytaniu Waszych cennych opinii planuję zostawić 14-42.
    14-42 może i lepszy od 14-45 ale wcześniej wspomniałeś o dokupieniu 14-54 i to byłby duży krok do przodu w stosunku do obu kitowych szkieł i dałoby Ci największe korzyści więc do tego namawiam w perspektywie iluś tam m-cy...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook