Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 90

Wątek: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewskim

| OlyJedi Awatar sten
    Mieszka w
    k / Cieszyna
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewski

Proste pytanie. Jak jest różnica miedzy robieniem zdjęć a robieniem fotografii, czy fotografowaniem? Beż żadnej wiedzy o sztuce fotografii pstrykać zdjęcia to każdy teraz może . Fotografia to jednak coś więcej, nikt nie zatrudni niedzielnego pstrykacza np. w reklamie więc artyści fotografowie zawsze będą potrzebni, zmienią się tylko kryteria.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewski

Cytat Zamieszczone przez sten Zobacz posta
    Proste pytanie. Jak jest różnica miedzy robieniem zdjęć a robieniem fotografii, czy fotografowaniem?
    Żadna, to tylko pusta teoria do nie mających praktycznego znaczenia dyskusji.
    Beż żadnej wiedzy o sztuce fotografii pstrykać zdjęcia to każdy teraz może.
    Mógł od czasu wynalezienia błony filmowej.
    Fotografia to jednak coś więcej, nikt nie zatrudni niedzielnego pstrykacza np. w reklamie więc artyści fotografowie zawsze będą potrzebni, zmienią się tylko kryteria.
    Nikt? Większość zatrudnionych w charakterze fotografów to niedzielni pstrykacze. Sam takim ostatnio zlecałem prace, dokładnie w reklamie. Pobudka, mamy rok 2013!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Dobas napisał:
    "Oczywiście Egipt jest bardziej groteskowy jak się krzywią ale oba przypadki to współpraca modela z fotografem a nie "jak najbardziej prawdziwy i obiektywny obraz o wydarzeniach "

Dobas, poruszyłeś fundamentalna kwestię. Czy zdjęcie, to prawdziwy i obiektywny obraz wydarzeń. Przykładając ten problem do reportażu można uzyskać niemal zawsze dwie przeciwstawne odpowiedzi:

a) Autor pokazał nam prawdę o tym, czy owym
    b) Żaden reportaż nie jest wstanie pokazać obiektywnej prawdy, bo by ja poznać, trzeba być tam na miejscu. Każde zdjęcie jest tylko wycinkiem rzeczywistości, wycinkiem przestrzeni i odcinkiem czasu, a więc nie pokazuje obiektywnie świata nam.
    Tutaj przechodzimy do następnego problemu – co to jest obiektywny przekaz – wierny technicznie, czy wierny idei, itd.

Każdy reportażysta śle w swoich zdjęciach do nas swój przekaz, przez siebie wychwycone klimaty, smaki i zapachy.

Moim zdaniem ustawka "na miejscu i jeszcze w klimacie" do pewnego stopnia jest dopuszczalna i nie fałszuje nadmiernie rzeczywistości, tylko ją nieco nagina, by odtworzyć zdarzenie, zrekonstruować je na gorąco, maksymalnie uprawdopodobnić. Pod jednym warunkiem – musi być wykonana na miejscu, w trakcie, z uchwyceniem klimatu jeszcze unoszącego się nad miejscem, w naturalnym otoczeniu, sztafażu, naturalnej "scenografii", a więc nie może być wyodrębniona, sprokurowana pod dyktando, skopiowana po fakcie. Chociaż pamiętamy słynne zdjęcie Cappy padającego żołnierza, która to fotka choć była podobno zainscenizowana, to jest jak najbardziej prawdziwa i na miejscu.

Tutaj chciałbym poruszyć nie związany z inscenizacja temat, problem "pójdę tam i powtórzę fotkę, bo ta wyszła bardzo ładnie, może da się jeszcze lepiej". Otóż po długich doświadczeniach fotografowania odkryłem u siebie taką zasadę, która popularnie się nazywa – nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki.
    W fotografii przekłada się tona zasadę – nie da się powtórzyć dokładnie zdjęcia, które by było takie samo jak poprzednie, ponieważ mnóstwo warunków jest innych niż w trakcie pstryknięcia pierwszej fotki – nasza sprawność intelektualna, nastrój, światło, kolory, wiatr i szereg innych czynników - wszystko płynie, jak woda w rzece.
    Podobnie nie da się zainscenizować fotki reportażowej poza tym jednym miejscem i tą jedną chwilą, gdy nad sceną jeszcze wisi klimacik, a z ludzi nie wyparował nastrój.
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 1.09.13 o 11:55

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Proste pytanie. Jak jest różnica miedzy robieniem zdjęć a robieniem fotografii, czy fotografowaniem? Beż żadnej wiedzy o sztuce fotografii pstrykać zdjęcia to każdy teraz może . Fotografia to jednak coś więcej, nikt nie zatrudni niedzielnego pstrykacza np. w reklamie więc artyści fotografowie zawsze będą potrzebni, zmienią się tylko kryteria.
    A kiedyś to niby jakiej tajemnej wiedzy potrzebował aby sobie pstrykać? Moja pamięć sięga tak miej więcej 30 parę lat wstecz i pamiętam jak mój ojciec zupełnie nieinteresujący się fotografią pstrykał rodzinne fotki jakimś radzieckim aparatem. Nawet ja jako dziecko pstrykałem tym aparatem, wkładałem klisze, robiłem fotkę, wyciągałem klisze z aparatu i zanosiłem do zakładu foto aby mi to wywołali. I tyle trzeba było tajemnej wiedzy aby w zamierzchłych czasach pstrykać zdjęcia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    A kiedyś to niby jakiej tajemnej wiedzy potrzebował aby sobie pstrykać? Moja pamięć sięga tak miej więcej 30 parę lat wstecz i pamiętam jak mój ojciec zupełnie nieinteresujący się fotografią pstrykał rodzinne fotki jakimś radzieckim aparatem. Nawet ja jako dziecko pstrykałem tym aparatem, wkładałem klisze, robiłem fotkę, wyciągałem klisze z aparatu i zanosiłem do zakładu foto aby mi to wywołali. I tyle trzeba było tajemnej wiedzy aby w zamierzchłych czasach pstrykać zdjęcia.

No wlasnie.Owa tajemna wiedza wtedy sie zaczynala wlasnie w ciemni u pana fotografa w zakladzie foto.Dzis zaczyna sie jak zgrasz z karty fotki i odpowiednim programem lepszym lub gorszym wywolasz zdjecia lepiej lub gorzej.Ale pstrykac kazdy moze, jeden lepiej drugi gorzej

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Mirek.. "Ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi...."
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No wlasnie.Owa tajemna wiedza wtedy sie zaczynala wlasnie w ciemni u pana fotografa w zakladzie foto.Dzis zaczyna sie jak zgrasz z karty fotki i odpowiednim programem lepszym lub gorszym wywolasz zdjecia lepiej lub gorzej.Ale pstrykac kazdy moze, jeden lepiej drugi gorzej
    Ale przy odrobinie chęci zawsze tą wiedzę można było zgłębić. Generalnie ze wszystkim tak jest tylko kwestia do jakiego poziomu chcemy zglebić daną wiedzę i do jakiego poziomu potrzebujemy tej wiedzy
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

A komu w dzisiejszych czasach chciałoby się wywoływać jakimiś programami zdjęcia? Pstrykasz, zgrywasz jpgi i wrzucasz gdzie się tylko da A pan z ciemni siedzi sobie teraz w silniczku aparatu i wypluwa te wszystkie jpgi

| OlyJedi Awatar sten
    Mieszka w
    k / Cieszyna
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Do cykania zdjęć telefonem i wysyłania na fb. czy różne portale nie jest potrzebna zadna wiedza fotograficzna i nie podejrzewam, że nie mają jej członkowie klubu bo by forum czy galeria wyglądało jak galeria garnek czy inne podobne.

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post był o 14:03 ----------

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Masz zupełną rację, też tak tak zaczynałem choć wiedzy nie miałem, ale mnie wciągnęło i zacząłem czytać o optyce obróbce w ciemni czy kompozycji i zacząłem świadomie robić fotografie, a nawet na tym zarabiać. Potem różnie było, trudności w zdobyciu filmu czy chemii, tak, że się zniechęciłem, choć nie całkiem, bo jeszcze były do zdobycia filmy do slajdów ,, Umkehr film ORWO" i wysyłałem do laboratorium Foton do Bydgoszczy, więc dużo slajdów mam w archiwum rodzinnym Teraz na emeryturze nudząc się na emeryturze, odziedziczyłem od wnuków kompakta firmy Olympus i znów mnie fotografia przez duże ,,F" na nowo wciągnęła. Trudno bo trudno w starszym wieku zgłebiać wiedzę informatyczną, bo taka jest niestety potrzebna by świadomie focić.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Do cykania zdjęć telefonem i wysyłania na fb. czy różne portale nie jest potrzebna zadna wiedza fotograficzna i nie podejrzewam, że nie mają jej członkowie klubu bo by forum czy galeria wyglądało jak galeria garnek czy inne podobne.

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post był o 14:03 ----------

Masz zupełną rację, też tak tak zaczynałem choć wiedzy nie miałem, ale mnie wciągnęło i zacząłem czytać o optyce obróbce w ciemni czy kompozycji i zacząłem świadomie robić fotografie, a nawet na tym zarabiać. Potem różnie było, trudności w zdobyciu filmu czy chemii, tak, że się zniechęciłem, choć nie całkiem, bo jeszcze były do zdobycia filmy do slajdów ,, Umkehr film ORWO" i wysyłałem do laboratorium Foton do Bydgoszczy, więc dużo slajdów mam w archiwum rodzinnym Teraz na emeryturze nudząc się na emeryturze, odziedziczyłem od wnuków kompakta firmy Olympus i znów mnie fotografia przez duże ,,F" na nowo wciągnęła. Trudno bo trudno w starszym wieku zgłebiać wiedzę informatyczną, bo taka jest niestety potrzebna by świadomie focić.
    Ale w tej obróbce programowej jest niewiele więcej niż w ciemni. Owszem można wiele razy próbować różnych efektów, inaczej wycinać ...
    Ale jeśli zdjęcie wejściowe jest ciekawe, odpowiednio skadrowane, naświetlone to w programach graficznych zostają drobiazgi.
    Problemy pojawiają się tam gdzie trzeba na siłę ratować zdjęcie.