Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewskim

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Odp: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewski

Myślę że podobnie jest z muzyką - ogólna sieczka typu Radio Zet, Super Trendy, szansonistki nagrywające płyty w Stanach (fajnie brzmi). Każdy se może nagrać płytę, media promują muzykę jałową ale świetnie wyprodukowaną. Muzyczny plankton. A prawdziwa muzyka nie ginie, ma się dobrze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Odebrano mi zawód. Dziś każdy może robić zdjęcia - Wywiad z Tomaszem Tomaszewski

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ja akurat Tomaszewskiego rozumiem i zgadzam się z nim. Słowo "fotograf" strasznie się zdewaluowało. To, że ludzie dzięki nowoczesnym sprzętom robią ostre, dobrze naświetlone zdjęcia, udane zdjęcia, nie oznacza, że są one od razu dobre.
    Niestety to samo jest praktycznie w każdej branży. Dziś "informatykiem" może być każdy, wystarczy że umie włączyć komputer i zmienić ikony pulpitu, a potem słyszysz, że Twoje usługi są drogie, bo szwagra, brata, ciotki syn przyjdzie i podłączy za 50zł. Niestety mimo że rozumiem narzekanie na taką tendencję, to nic to nie zmieni. Trzeba robić swoje, bo jak będziemy na prawo i lewo narzekać, że jesteśmy zalewani z wszystkich stron tańszą konkurencją, to jeszcze dodatkowo odbije się to w nas. I podejrzewam, że po części jego wywód też dotyczył takiej sytuacji, bo dziś usług typu "fotografia ślubna", "weekendowe szkolenia foto" jest tyle, że może się w oczach poprzewracać, a potem masz linki takie jak ten ostatnio w wątku humor.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Myślę, że
    W mysl zasady,ze cokolwiek przed obiektywem to modelka,focenie niedzielne po sumie to niedzielna sesja a wszystko to wykonuje fotograf.
    Sami do tego doprowadzamy,a jesli sie ktos odezwie,ze to nie modelka,ze nie sesja to kupa fotografow pomiedzy sesjami wraz z modelkami wrzask podnosza na forach .

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Trzeba robić swoje, bo jak będziemy na prawo i lewo narzekać, że jesteśmy zalewani z wszystkich stron tańszą konkurencją, to jeszcze dodatkowo odbije się to w nas.
    Myślę, że Tomaszewskiego nie to boli, że "konkurencja", "ceny" itp. Spłycanie dyskusji do takich sformułowań, że Tomaszewski boi się tańszej konkurencji pokazuje, że zupełnie nie znacie człowieka. Jako fotoreporter wypowiada się o takiej właśnie fotografii, która jest przede wszystkim źródłem wiedzy. I wskazuje, że za przekazywanie wiedzy w ten właśnie sposób biorą się ludzie do tego nieprzygotowani.
    Jako, ze najlepiej sprawdza się wypowiadanie na przykładach to będzie przykład:

Maturzysta AD 2040 otrzymuje zadanie: na podstawie internetowej analizy fotograficznej opisz zjawisko "Przystanku Woodstock" na początku XXI wieku.
    Uruchamia taki człowiek google, ogląda najbardziej popularne zdjęcia, analizuje i pisze: "Przystanek Woodstock - święto prawdopodobnie religijne w Polsce. Elementami charakterystycznymi było po pierwsze noszenie przez tłum niepełnosprawnego człowieka na wózku inwalidzkim (prawdopodobnie szaman albo poseł), a następnie zbiorowe oczyszczenie z grzechów poprzez pływanie w błocie.

A jak moim zdaniem mógłby być pokazany Przystanek Woodstock? Np. poprzez opowieść jednego bohatera:
    kadr pierwszy - młody człowiek przychodzi do Sztabu WOSP (poznaje Owsiaka itp.)
    kadr drugi - ten sam człowiek jako wolontariusz zbiera pieniądze do sławetnej puszki
    kadr trzeci - ów człowiek bawi się na koncercie wraz z przyjaciółmi (tudzież innymi osobami)
    kadr czwarty - ten sam człowiek jako ojciec/wujek/brat siedzi w szpitalu przy łóżku chorego dziecka podłączonego do sprzętu sfinansowanego przez WOSP.
    Bowiem Przystanek Woodstock nie jest zjawiskiem odizolowanym od innych, festiwalem muzycznym, lecz formą podziękowania dla wolontariuszy za ich bezpłatna pracę i pokazanie go w takim kontekście ma sens.

Kolejny przykład: ot, Wiktor Suworow - szanujemy go i podziwiamy nie za to, że jego książki są napisane piękną, oszałamiającą wizualnie czcionką. Podziwiamy go za to, że właśnie dzięki temu, że użył słów, które wszyscy rozumiemy do opisania świata, którego nie znaliśmy. Nikt z nas, mimo takiego samego zasobu słów nie był w stanie tego napisać, bowiem on posiadał wiedzę, której my nie mamy. Dzięki niemu wiemy więcej i znamy prawdę.

Własnie "prawda", to słowo klucz w wielu wypowiedziach Tomaszewskiego. Jako fotoreporter on nie narzeka na jakość zdjęć, ich płytkość czy miałkość techniczną, ale właśnie to, że prowadzą widza do fałszywych wniosków.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 13.08.13 o 08:29

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Myślę, że Tomaszewskiego nie to boli, że "konkurencja", "ceny" itp. Spłycanie dyskusji do takich sformułowań, że Tomaszewski boi się tańszej konkurencji pokazuje, że zupełnie nie znacie człowieka. Jako fotoreporter wypowiada się o takiej właśnie fotografii, która jest przede wszystkim źródłem wiedzy. I wskazuje, że za przekazywanie wiedzy w ten właśnie sposób biorą się ludzie do tego nieprzygotowani.
    Jako, ze najlepiej sprawdza się wypowiadanie na przykładach to będzie przykład:

Maturzysta AD 2040 otrzymuje zadanie: na podstawie internetowej analizy fotograficznej opisz zjawisko "Przystanku Woodstock" na początku XXI wieku.
    Uruchamia taki człowiek google, ogląda najbardziej popularne zdjęcia, analizuje i pisze: "Przystanek Woodstock - święto prawdopodobnie religijne w Polsce. Elementami charakterystycznymi było po pierwsze noszenie przez tłum niepełnosprawnego człowieka na wózku inwalidzkim (prawdopodobnie szaman albo poseł), a następnie zbiorowe oczyszczenie z grzechów poprzez pływanie w błocie.

A jak moim zdaniem mógłby być pokazany Przystanek Woodstock? Np. poprzez opowieść jednego bohatera:
    kadr pierwszy - młody człowiek przychodzi do Sztabu WOSP (poznaje Owsiaka itp.)
    kadr drugi - ten sam człowiek jako wolontariusz zbiera pieniądze do sławetnej puszki
    kadr trzeci - ów człowiek bawi się na koncercie wraz z przyjaciółmi (tudzież innymi osobami)
    kadr czwarty - ten sam człowiek jako ojciec/wujek/brat siedzi w szpitalu przy łóżku chorego dziecka podłączonego do sprzętu sfinansowanego przez WOSP.
    Bowiem Przystanek Woodstock nie jest zjawiskiem odizolowanym od innych, festiwalem muzycznym, lecz formą podziękowania dla wolontariuszy za ich bezpłatna pracę i pokazanie go w takim kontekście ma sens.

Kolejny przykład: ot, Wiktor Suworow - szanujemy go i podziwiamy nie za to, że jego książki są napisane piękną, oszałamiającą wizualnie czcionką. Podziwiamy go za to, że właśnie dzięki temu, że użył słów, które wszyscy rozumiemy do opisania świata, którego nie znaliśmy. Nikt z nas, mimo takiego samego zasobu słów nie był w stanie tego napisać, bowiem on posiadał wiedzę, której my nie mamy. Dzięki niemu wiemy więcej i znamy prawdę.

Własnie "prawda", to słowo klucz w wielu wypowiedziach Tomaszewskiego. Jako fotoreporter on nie narzeka na jakość zdjęć, ich płytkość czy miałkość, ale właśnie to, że prowadzą widza do fałszywych wniosków.
    Tomaszewskiego boli, ze ludzie nie maja wrazliwosci, ze sa pustakami bez emocji, wielokrotnie przeciez podkresla, ze ludzie sa...
    Niestety, kiedys fotograf, to byl gosc, teraz w dobie technicznej dostepnosci i powszednosci nie oczekujmy cudow.
    Dokoptujmy do tego reporterskich fotoedytorow, coraz mlodszych, z wpajanymi nowymi zasadami i regulami, czas sie pogodzic z tym, ze fotografia znana jakis czas temu juz odeszla zalana przez techno szajs naszych czasow...

a, ze zal... no zal, ot takie czasy...

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    czas sie pogodzic z tym, ze fotografia znana jakis czas temu juz odeszla zalana przez techno szajs naszych czasow...

a, ze zal... no zal, ot takie czasy...
    Myślę, że dobra fotografia/muzyka/literatura cały czas mają się dobrze.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    To samo pomyślałem jak przeczytałem ten wywiad z T.Tomaszewskim. Niech będzie dobry w tym co robi, to może nie będzie tak bardzo narzekać .
    Tak jakby jakis taksówkarz narzekał że teraz prawie każdy może być taksówkarzem i że to źle.
    Myślę, że powinieneś przeczytać jeszcze raz ten wywiad. Tomaszewski mówiąc "odebrano mi zawód" nie narzeka, że jest - opierając się na twoim przykładzie - więcej taksówkarzy. Jemu chodzi o to, że każdy ma samochód i może podwozić znajomych za darmo, więc taksówki są coraz mniej potrzebne. Tylko, że - dalej odwołując się do twojego porównania - taksówkarz z zasady zna miasto jak własną kieszeń i zawiezie cię tam gdzie chcesz, a znajomi mogą pobłądzić, po drodze wziąć innych znajomych (których nie lubisz) albo rozmyślić się w połowie drogi bez podania powodu.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Witam !

Wybitnych fotografow bylo... i jest... bardzo malo, a na dzisiaj jest tak, ze zwiekszyla sie ilosc slabych i przecietnych bo
    teraz kazdy kto ma cyfrowy aparat czy telefon z aparatem czy tablet moze cos tam pstryknac a nawet nakrecic tym film w HD.

Niezaleznie od rozwoju sprzetu jezeli ktos kto ma talent... i artystyczna dusze oraz duza wrazliwosc na piekno szybciej zostanie
    artysta niż wyrobnikiem. Natomiast bardzo wielu zostanie partaczami ktorzy niczego nie osiagna poza tym, ze beda
    trwali w kiczu i oczekiwali na poklask tlumu jedynie z wlasnego otoczenia.

Najbardziej mnie martwi jak zawodowy fotograf, ktory ma swoj warsztat pracy pokazuje swoje zdjecia na witrynie
    a widac na kilometr, ze prezentowane zdjecia to totalne kicze i gosc kompletnie nie ma pojecia o oswietleniu ani
    nie potrafi porzadnie obrobic materialu juz nie wspomne o ladnym oprawieniu w odpowienio dobrane ramki
    i zaprezentowanie tego ludziom.

Ludzie zamawiajacy uslugi fotograficzne ida w taniosc albo rezygnuja z ich czesci podpierajac sie focacymi ciociami i wujkami
    i tutaj przyznaje racje autorowi, ze obecny rozwoj dostepnosci sprzetu dla kazdego pogorszyl mozliwosci dobrego zarobku
    dla tych co sa dobrymi fachowcami ktorzy chca godnie zyc i... po czesci odkladac jeszcze na nowy sprzet.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 13.08.13 o 08:48
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Myślę, że dobra fotografia/muzyka/literatura cały czas mają się dobrze.
    Oczywiscie, ze jest i bedzie, zrobi sie w pewnym sensie jak czarna plyta, pije do tego, ze skonczyla sie jej popularnosc, a zostala zastapiona przez technologie.

BTW, muzyka skonczyla sie po komunie
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Awatar AdamB
    Mieszka w
    Pawłowice
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Pozwolę sobie na osobistą dygresję. Podobne wywiady i dyskusje mieliśmy okazję słyszeć praktycznie od każdej grupy zawodowej, zaraz przed lub po uwolnieniu zawodu.
    Ma to swoje plusy i minusy. Tak było, jest i będzie. Dla jednych to upadek sztuki i kunsztu dla innych szansa na wybicie się. Jeśli ktoś poprosił by mnie o ocenę tego, że w tej chwili aparat taki czy inny posiada prawie każdy, stwierdził bym, że to dobrze. Utwierdza mnie w tym fakt, że często w gąszczu "komórkowych zdjęć" można znaleźć coś ładnego, co przykuje naszą uwagę.

Pozdrawiam
    AdamB