Witam
Tak jakoś dzisiaj siedziałem sobie i przeglądałem fotki w Lightroomie i... przypomniałem sobie, że nie tak dawno pstrykałem porównawcze kadry mając dwa, wymienione w tytule sprzęty ze sobą, które starałem się skonfigurować tak podobnie jak to tylko możliwe (w miare posiadanym możliwości)
Konkretnie to był to OM-D z M.Zuiko 45/1.8 i Nikon D700 z Nikkorem 85/1.8.
Ekwiwalent ogniskowej wyszedł trochę inny (90 vs. 85mm) no ale nie ma w szklarni Nikkora szkła o ogniskowej 90mm ze światłem 1.8, cóż. Trochę lipnie wyszło, że posiadam tylko wersję D, której bokeh czterech liter nie urywa oględnie mówiąc, ale... wersji G nie miałem skąd wytrzasnąć.
Na razie powiem tyle, że nie było tak źle jak myślałem po licznych przeczytanych dyskusjach w necie...
Więc tak, macie 14 porównawczych kadrów. Są jakie są więc wybaczcie trochę inne kadrowanie, czasami ciut inny balans bieli i ogólną nędzę warsztatową (po prostu siedziałem przy piwku i pomyślałem, że skoro mam obie torby to może by tak zobaczyć jak to jest faktycznie w tą GO (DOF z angielska) i... jak pomyślałem, tak zrobiłem.
Po lewej D700, po prawej (jako ten słuszny, skoro na forum Olka) OM-D, przysłona zawsze 1.8
Nie bardzo wiem jak dodawać fotki więc zrobię jak umiem, jak coś będzie nie tak prosiłbym adminów o poprawki
Chyba nawet coś z tego wyszło![]()