Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: aallen - moje propozycje

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: aallen - moje propozycje

Cytat Zamieszczone przez aallen Zobacz posta
    Wrzucilem w formacie png dlatego przerobiło na jpeg i spadła jakość. Wcześniej tego nie zauważyłem. Poprawie wiec troszkę rozdzielczość. Swoją drogą czym prostowałeś zdjęcie ?

...

Dwa zdjęcia też po cropie ale już nie z Samyanga tylko 14-42 G Vario. Wprawdzie jest różnica w kadrze ale mniej wiecej porównanie podobnego krajobrazu w deszczu i po deszczu
    Wrzucaj pliki o wielkości ok. 1000 px na dłuższym boku i wadze 400 kB
    Prostowałem Gimp -> zniekształcenie soczewki
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Wrzucilem w formacie png dlatego przerobiło na jpeg i spadła jakość. Wcześniej tego nie zauważyłem. Poprawie wiec troszkę rozdzielczość.
    Z tego co wiem jak wrzucasz przez załącznik (jak to powyżej) to forum nie skaluje tj. nie zmienia rozmiaru. Forum automatycznie kompresuje gdy waga zdjęcia przekracza 1MB.
    Czemu używasz takiego "dziwnego" formatu png. ? JPG do internetu stosuj.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar aallen
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Powiem ci że większość mam w PNG. Do tej pory nie było problemu ale naprostuje to

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Sam wywołuję RAW-y do png. Jest to kompromis pomiędzy wielkością tifa a jakością png. Potem po przeskalowaniu do wielkości forumowej zapisuję w jpg
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Dwa zdjęcia też po cropie ale już nie z Samyanga tylko 14-42 G Vario. Wprawdzie jest różnica w kadrze ale mniej wiecej porównanie podobnego krajobrazu w deszczu i po deszczu
    To pierwsze bardzo w odpowiednim czasie zrobione.Jednak zachody slonca sa raczej cieple i w cieniach jest ciemno.Wielu MZ calkiem niepotrzebnie wyciaga cienia z takich kadrow i balansuje w zimna strone.Fota traci klimat w jakim zostala zrobiona.

Popatrz jest troche inaczej,czy lepiej czy gorzej to juz nieistotne.Troche lewa strona kadru jest taka nieodpowiedna.Majac orginal mozesz pocudowac trocheZałącznik 95304Mozna wyciagac z cienia szczegoly,ale nie tracmi czerni,bo mamy mydelko wtedy.

Awatar aallen
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Większość zdjęć w celu lepszej dynamiki tonalnej wyciągam programem SNS-HDR Home. Zdjęcie które obrobiłeś bardzo mi się podoba i pomyśle ze zdjęciami czy aby troszkę nie ingerować pod tym kątem, co wspomniałeś, tj. więcej czerni. Tylko teraz pytanie iść w kierunku artystycznego podejścia do zachodu czy tak jak to widzą oczy. Ot jest pytanie

...

Teraz troszkę wariacji EPL1 + 50 mm 1.7 Minolta na adapterze. Fotograficzne spojrzenie na grę w Jenge
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	HY65.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	158,1 KB
ID:	95311   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	HY66.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	156,4 KB
ID:	95312  
    Ostatnio edytowane przez aallen ; 12.08.13 o 22:45

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Tylko teraz pytanie iść w kierunku artystycznego podejścia do zachodu czy tak jak to widzą oczy. Ot jest pytanie
    W mysl zasady -Mniej znaczy wiecej.Druga sprawa to co rozumiemy przez artyzm.Bardzo szybko mozna skrecic w strone kiczu.
    Ja osobiscie stawiam na to co widzialem i jak zapamietalem z delikatnym podkresleniem czegos w kadrze co doda troche przypraw do ogolnego smaku.
    Jesli akurat przy zachodzie jest ciekawy uklad chmur,jakies to niebo jest niepokojace to podkresle je mocniej.Jesli mgla to w druga strone.
    Wszystko z wyczuciem i ze smakiem.Nie na zasadzie,ze focisz znajoma na chodniku przed domem i dajesz "tytula"Kolezanka Krysia na chodniku przed blokiem.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Żaglóweczka bardzo przyjemna, ten lekko wygięty horyzont jakoś tak fajnie pasuje. Jenga bardzo fajna, podoba mi się kompozycja i taki minimalizm. Tylko czy aby nie brakuje ostrości?
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Tylko teraz pytanie iść w kierunku artystycznego podejścia do zachodu czy tak jak to widzą oczy. Ot jest pytanie
    To już tylko i wyłącznie od Ciebie zależy. Twoja wersja jest pewnie bardziej zbliżona do tego co widziały oczy, a mi bardziej podoba się wersja Mirka.
    Nie jestem za tym aby w fotografii odzwierciedlać dokładnie rzeczywistość ale tu każdy ma swoje zdanie.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Można se porównać
    Dzięki za potwierdzenie tego co napisałem . Nie ma to jak komuś się nudzi

Aallen te dwa następne widoczki to szczerze mówiąc jak na mój gust skopałeś totalnie . Jak można takie widoki z taką świadomością skopać? Ja rozumiem zepsuć ale skopać?
    A te dwa ostatnie jak dla mnie zamysł bardzo dobry tylko kadry jakoś do tego zamysłu nie pasują
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ