Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: E-500 problem z synchronizacją flasha

  1. #1
    | OlyJedi Awatar MicSzu
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Wioska
    Posty
    1.189
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

    E-500 problem z synchronizacją flasha

    Witam...

    A wiec problem wyglada nastepujaco; w żadnym trybie lampa zarówno wbudowana jak i zewnetrzna nie jest synchronizowana na czas jaki jest ustawiony w menu tylko wybiera sobie sama czasy które są zadługie bo momentami dłuższe niż 1/30 sekundy. wydaje mi sie także iz pomiar blysku TTL nie działa tak jak powinien.Kolejna sprawa jest też brak mozliwosci korekty ekspozycji ''pokrętlami'' w lampie i mozna to wykonac tylko i wyłącznie w ustawieniach body. Teraz pytanie do was czy to z mojej winy coś jest nie tak ustawione w menu? czy jednak muszę oddac apart do serwisu?

    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

  2. #2
    | OlyJedi Awatar rodia
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Koszalin
    Posty
    883
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    w trybie M i w trybie S będziesz miał możliwość ustawienia czasu. W trybie S kręcisz kółkiem. A w trybie M albo samym kółkiem albo kółkiem z wciśniętym shiftem - zależy od ustawień w aparacie (można zmieniać).
    Natomiast powiedz w jaki sposób wprowadzasz korektę ekspozycji i w jakim trybie masz aparat ustawiony?

  3. #3
    | OlyJedi Awatar MicSzu
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Wioska
    Posty
    1.189
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak wiem,ze wtedy bedę miał ale powinno takze byc przecież w trybie A jak i AUTO i innych programach tematycznych a tak nie jest. Korekty ekspozycji lampy dokonywalem dotychczas ''pokretlem'' w lampie . Teraz jest to mozliwe tylko w menu aparatu.

  4. #4
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Dołączył
    May 2004
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Posty
    5.345
    Siła reputacji
    169
    Moja galeria

    Re: E-500 problem z synchronizacją flasha

    Cytat Zamieszczone przez MicSzu
    Witam...

    A wiec problem wyglada nastepujaco; w żadnym trybie lampa zarówno wbudowana jak i zewnetrzna nie jest synchronizowana na czas jaki jest ustawiony w menu tylko wybiera sobie sama czasy które są zadługie bo momentami dłuższe niż 1/30 sekundy. wydaje mi sie także iz pomiar blysku TTL nie działa tak jak powinien.Kolejna sprawa jest też brak mozliwosci korekty ekspozycji ''pokrętlami'' w lampie i mozna to wykonac tylko i wyłącznie w ustawieniach body. Teraz pytanie do was czy to z mojej winy coś jest nie tak ustawione w menu? czy jednak muszę oddac apart do serwisu?

    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
    Hmmm - czy nie masz w aparacie ustawionego któregoś z trybów "SLOW"? Jeśli tak to czasy dobiera automatyka aparatu - zgodnie z ilością światła zastanego w ramach czasów, do których lampa może się synchronizować...
    Ustawiając tryb M w aparacie lampa wbudowana powinna błyskać przy dowolnym czasie nie krótszym niż 1/180s.
    Jaką masz lampę zewnętrzną?
    Jeśli jesteś nowym użytkownikiem E-500 stawiam na złe ustawienia/nie zrozumienie menu a nie uszkodzenie aparatu...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

  5. #5
    | OlyJedi Awatar MicSzu
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Wioska
    Posty
    1.189
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Lampa ustawiona jest na AUTO i włsnie przed chwila zresetowałem ustawienia i nadal jest ten sam problem...

  6. #6
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Dołączył
    Nov 2005
    Mieszka w
    Lublin
    Posty
    3.073
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    u mnie w e300 lampa sama wymusza 1/160 s. Ale lampa zewnętrzna nie jest w ogóle widziana przez aparat i mogę ustawiać co chcę. Mój zewnętrzny Vivitarek synchronizuje się od 1/250s

  7. #7
    | OlyJedi Awatar rodia
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Koszalin
    Posty
    883
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    korekcja błysku 2 sposoby:

    1. naciskasz jednocześnie przycisk lampy i przycisk shift (ten zaraz koło spustu migawki) i pojawia się korekcja błysku - wtedy przekręcasz kółkiem
    2. naciskasz przycisk OK i strzałkami najeżdżasz na piorun +- i klikasz OK i znowu strzałkami ustawiasz korekcję błysku.


    Co do tego czasu synchronizacji. Czas synchronizacji nie będzie taki jak w menu ustawiasz w trybach auto i P. Dlaczego? dlatego: aparat najpierw próbuje ustawić optymalną ekspozycję dla światła zastanego a lampy użyć tylko do doświetlenia tzw fill-flash. W zwiazku z tym w trybach automatycznych auto i p nie ma na stałe ustawionego 1/180.
    Pytasz czemu w trybie A nie ma też tego czasu 1/180? Ano dlatego, że gdyby było na stałe te 1/800 (czyli tak jak ustawienie synchronizacji) to by to działało tak jak tryb M (użytkownik ustawia czas i przysłonę).

    Nie bardzo rozumiem twój problem.

  8. #8
    | OlyJedi Awatar MicSzu
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Wioska
    Posty
    1.189
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nie jest tak jak było. Do niedawna mogłem ustawiac ekspozycje przy użyciu jednego ''pokrętła'' na lampie nie robiąc ''pacówki'' w body. Pozatym przy ustawieniu synchronizacji na np. 1/100 to taka zostawała w Trybie A po załozeniu lampy pomimo iz synchronizacja jest ustawiona na 1/160 aparat podaje 1/40 (wiem, powiecie poco mi to jak moge użyc manuala ) ale tak było i było to o wiele wygodniejsze.

    Pozdrawiam i dziekuje kazda wskazówkę.

  9. #9
    | OlyJedi Awatar Jacek S
    Dołączył
    Jan 2007
    Mieszka w
    Wieliczka
    Posty
    33
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ustawienie X-SYNC w menu określa najkrótszy czas synchronizacji a aparat w trybach A, P, Auto i programach tematycznych dobiera czas według zasady 1/ekwiwalent ogniskowej. Czyli np. dla 14 mm (czyli 28 mm w małym obrazku) dobiera czas 1/30. Ustawienie w menu jedynie ogranicza czas synchronizacji do ustawionej wartości. Wraz ze wzrostem ogniskowej czas będzie się skracał do wartości ustawionej w menu, więc żeby aparat ustawił czas 1/160 (1/180 jest dostępny jeżeli skok jest ustawiony co 1/2 EV a nie co 1/3) należy użyć ogniskowej przynajmniej około 80 mm lub mieć odpowiednio dużo światła. Jeżeli chcesz więc mieć kontrolę nad czasem użyj trybu M lub S.

    Korekcja pokrętłem w lampie jest dostępna po włączeniu w menu lampy. Fabrycznie możliwość korekcji jest wyłączona. Przynajmniej tak było w mojej FL-36. Zobacz czy masz to włączone.

  10. #10
    | OlyJedi Awatar MicSzu
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Wioska
    Posty
    1.189
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nareszcie Bardzo dziękuję ''Jackowi S'' , który wyjaśnił całkowicie sytuację. ( po częsci to wiedziałem ale nie wiedziałem jak sie to ma do ogniskowej) Ostatnio dużo fotografowałem teleobiektywem to mnie zmyliło. A ustawienie ekspozycji w lampie zapewne wyłączyłem przez przypadek zaraz zajrzę do instrukcji i właczę tą opcje spowrotem Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Podobne wątki

  1. Wyzwalacz radiowy i szybka synchronizacja?
    By deus in forum E-System
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 6.05.11, 11:40
  2. Jakie analogowe szkło do kościoła (bez flasha).
    By ksb in forum Analogi Olympus i nie tylko
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 6.02.08, 12:48
  3. Świetne opracowanie na temat użycia flasha
    By RadioErewan in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 31.12.07, 19:55
  4. Jak to jest z synchronizacją ....
    By Laser_1985 in forum E-System
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 6.01.07, 13:21

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.