Ja też od wczoraj wyklinam na nazewnictwo funkcji w Panasie.
Przebój dnia: kompensacja zacien. = korekcja winiety obiektywu.
Ja też od wczoraj wyklinam na nazewnictwo funkcji w Panasie.
Przebój dnia: kompensacja zacien. = korekcja winiety obiektywu.
Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
... wracam do przygody z mikro4/3
Mnie ciekawi za to "I.rozdzielcz.". Aparat podpowiada, że to funkcja odpowiedzialna za "wykonywanie zdjęć z lepszą ostrością i rozdzielczością". Strasznie jestem ciekaw tej funkcji. Po pierwsze, dlaczego ta lepsza ostrość i rozdzielczość nie są w standardzie, tylko trzeba to włączać? I po drugie - co to niby w ogóle robi?
Natomiast dementuję rzekomo słabą żywotność baterii w GX-7 (deklarowanej przez producenta na 330 zdjęć). W piątek zrobiłem prawie 3 razy tyle (940 zdjęć), po czym przepełniła się 16GB karta, a jeszcze miałem 1 z 3 kresek baterii. W niedzielę zrobiłem ponad 400 zdjęć i baterii wciąż były 3 kreski.
To dodatkowe wyostrzanie JPEGów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ciekawe, że mogę to włączyć mając ustawione wyłącznie RAWy.
Włączyć możesz, tak samo jak możesz się bawić kontrastem czy nasyceniem kolorów, ale w RAWach i tak tego mieć nie będziesz. Chyba, że jakaś wołarka sama zaaplikuje mocniejsze wyostrzanie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dokładnie. To tak samo jak np. z krzywymi w Olympusach, tylko OV3 potrafi to ustawienie zaaplikować do RAW-a.
Mimo wszystko polecam włączyć funkcje: i.rozdzielczość oraz i.dynamika, nawet korzystając tylko z RAW. Powód, to moim zdaniem, te funkcje dobrze wpływają na filmiki (szczególnie i.dynamika). Poziom Standard wydaje się być wystarczający ale można popróbować z innymi wartościami.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 27.07.15 o 20:28
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dzięki za sugestię, niemniej nie kręcę filmików. W życiu nie nakręciłem żadnego, nawet komórką. Tak, jak nie korzystam z wifi, dotykowego i uchylanego wyświetlacza (w ogóle wyświetlacza mogłoby nie być), wszystkich tych trybów innych niż A, autofocusa, autoiso, jpgów itd. W sumie, to używam dwóch guzików - on/off i fire=)
A tak z innej beczki, jaka jest żywotność tego aparatu? Gdzieś przeczytałem, że ok. 30'000 zdjęć. Co byłoby dość martwiące, bo oznaczałoby, że po ostatnim weekendzie zostało mi już tylko 90% aparatu. Ktoś ma informację, ile tym można zrobić zdjęć zanim się rozsypie? Do tej pory fotografowałem prawie wyłącznie analogami, więc jak gdyby tematu nie było.
Edit: Natrafiłem na informację, jakoby GX-7 był pomyślany na 200'000 cykli migawki. Czyli nienajgorzej. Pytanie, ile w tym prawdy.
Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 28.07.15 o 12:46
On ma z tego co wiem normalną, mechaniczną migawkę, ale ma też tryb migawki elektronicznej.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg