Pytanie do użytkowników: czy jest możliwość podglądu ekspozycji w trybie manualnym? Czy też działa to jedynie na zasadzie protezy (jak w GX1 - funkcja "Efekt szybkiej migawki")...
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Nie wiem jak jest w GX1 ale na GX7 własnie korzystam z takiej funkcji która jest przypisana pod "Fn5" na wyświetlaczu (przypuszczam że można ją podpiąć też pod jakiś przycisk) i jest to super rozwiązanie. W innych aparatach jest to widoczne od razu i na bieżąco, na pierwszy rzut oka może to się wydawać dobre ale jak chcemy mieć np dużą wartość przysłony to na LCD jest już ... ciemność, w GX7 można to własnie przełączać funkcją Fn5.
Mam nadzieje że o to pytałeś?
Jestem pozytywnie zaskoczony czasem synchronizacji lamp zewnętrznych z GX7 - imponujące 1/320s - a wszędzie podają 1/250 (chociaż na stronie Panasonic jest napisane wyraźnie Prędkość synchronizacji Mniej niż 1/320 sekundy (wbudowany flesz) / Mniej niż 1/250 sekundy (zewnętrzny flesz - zależy jak to interpretowaćbo wg mnie (matematycznie) powinno być napisane "więcej" zamiast "mniej"
Nawet udaję mi się uzyskać na GX7 czasy synchronizacji dla lamp zewnętrznych rzędu 1/400s i to jest ...mniej niż podają![]()
Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 31.10.14 o 17:37
Panowie
Trochę głupie pytanie ale posiadam instrukcję eng a jednak braki językowe trochę mnie stopują, czy macie PL wersję do GX7 (jakiś link na PW lub tu na forum)
Dzień dobry, właśnie kupiłem GX-7. I mam pytanie, bo zawsze używałem prostszych aparatów - czy jest możliwość, żeby w trybie priorytetu przysłony aparat najpierw wydłużał czas, a dopiero potem podnosił ISO? Body kupiłem z tym śmiesznym 15/8 i mi robi kretyńskie ustawienia, np. f/8, ISO 2000, 1/125 sek zamiast f/8, ISO 320, 1/15.
Zmień auto ISO na konkretne ISO,ustaw przesłonę I aparat ustawi Ci czas
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Przysłonę mam jedną, f/8 and be there. Czyli po prostu ISO na sztywno, w przypadku tego obiektywu będzie to pewnie w granicach ok. ISO 1000. Szkoda, że nie można ustawić tego, co aparat ma robić najpierw - wydłużać czas czy podnosić iso. To jest przydatny feature. A myślę, że przy nienajgorzej zbalansowanym wagowo gx-7 i obiektywie o ekwiwalencie 30mm czasy z ręki ze stabilizacją to spokojnie koło 1 sek. można trzymać.
A teraz widzę, że masz tego fisza z f8. Ale to niczego nie zmienia. ISO na sztywno i jak mu będzie ciemno to wydłuży czas. Aparat zawsze najpierw wydłuża czas do pewnego momentu przy auto ISO, a potem zaczyna podnosić ISO.
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...