W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
pytanie do posiadaczy GX7 + mZD12-40
na obiektywie jest przycisk funkcyjny, programowalny z body, jak to wyglada w przypadku panasa ?
mozna oprogramować, czy tylko z body O ?
pozdrawiam
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Dziękuję za pozdrowienia.Jakość obrazka i możliwości te aparaty myślę mają takie same jak nie większe u Panasa (lepszy w filmowaniu) Osobiście po wzięciu do rąk EM-5 i Panasonica o wiele lepiej mi się ułożył GX7,ergonomia, przyciski wypadło to o wiele lepiej dla mnie niż w zachwalanym OMD,aż sam byłem w szoku. Jednakże wiem,że ogarnięcie klawiszy to maks. 2tygodnie użytkowania,a plusem przeważającym dla mnie na korzyść EM-5 jest jego szczelność i możliwość dołączenia gripu,więc może w końcu się doczekam i dołączę do zadowolonego grona posiadaczy tego aparatu
.
Ps. Chociaż ostatnio zdałem sobie sprawę ,że w sumie taki G7 gdyby wyszedł z taką matrycą jak GX7 w cenie na wstępie koło 2500 z dobrym wizjerem to by mnie zadowolił także, a może lepiej jednak zainwestować najpierw w jakieś szkło? W sumie fajnie byłoby mieć jakąś fajną uniwersalną stałkę 17-tkę albo 20-tke,chociaż może lepiej poczekać na zapowiadaną w plotkach 25-tkę od Olego? Z drugiej strony bardziej praktyczny i uniwersalny byłby 12-40,skończyłyby się pewnie moje problemy z nietrafioną ostrością na zdjęciach którą nie raz mi daje 14-42(chociaż w trakcie robienia zdjęcia niby wszystko wygląda dobrze).nie zwracajcie na mnie uwagi, to tylko takie moje nieustanne gdybanie co będzie, kiedy w końcu zaoszczędzę pieniądze na coś poważniejszego.
Wesołych Świąt!
Ludzie,
błagam o pomoc, coś namieszałem w GX7 i zablokowałem lampę błyskową. W menu opcja "lampa błyskowa" jest szara, w ogóle nie można najechać kursorem na nią, po prostu kursor przeskakuje na następną pozycję MENU. W trakcie robienia zdjęć jest cały czas ikonka z przekreślonym błyskiem. Dotyczy to wszystkich trybów P,M,A,S.
także zdjęcia w trybach scenerii , przy bardzo słabym świetle, nie wyzwalają lampy.
Otwarcie lampy błyskowej niczego nie zmienia. Dołączenie zewnętrznej lampy też niczego nie zmienia - nie odpala się.
nie działa też czerwona dioda wspomagająca ustawienie ostrości.
rzecz bardzo dziwna, bo jeszcze wczoraj wszystko działało super, dzisiaj bawiłem się w kompensację ekspozycji i chyba coś tak namieszałem, że lampę zablokowałem.
miałem coś takiego bawiąc się kompaktem LX5, ale kolega coś tam zmienił w ustawieniach i było OK
stąd myślę, że ktoś na forum coś poradzi, bo pewnie problem dotyczy także innych lumixów.
a temat super pilny, bo jestem 2 dni w Gdańsku i stare uliczki chcę fotografować a bez lampy kiszka, bo nie wyzwolę zewnętrznej....
dzięki,
Pewnie wyłączyłeś tryb dyskretny. Szukaj w instrukcji![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przywróć ustawienia fabryczne, powinno pomóc.
yyy, no szukam i wyszukiwarka nie znalazła słowa "dyskretny" w całej instrukcji (300 stron) a ja nie wiem co to jest
ustawienia fabryczne- jak się je przywraca? też nie ma o tym słowa w instrukcji.
już myślałem że powodem jest wyciszona migawka, bo tak miałem ustawione, a instrukcja mówi, że wtedy flash nie działa
ale nawet jak wróciłem do głośnej migawki, to lampa nadal nie działa![]()
W wersji angielskiej nazywało się to chyba Reset, przynajmniej w G3. Myślę, że tu będzie podobnie.
dla mnie są dwa różne przypadki:
- dla elektronicznej migawki musisz dać OFF
oraz
- dla opcji tryb cichy też musisz dać OFF
wówczas będzie z powrotem działać lampa
daj znać, czy miałem rację.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)