Strona 43 z 75 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 744

Wątek: Panasonic Lumix DMC-GX7

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix DMC-GX7

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    A nowy film Grawitacja zaczyna się od 17-sto minutowego ujęcia!
    Czyli "sztuka nowoczesna", jeden z drugim reżyser musi w jakiś sposób nadrobić swoje braki w stosunku do mistrzów

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Czyli "sztuka nowoczesna", jeden z drugim reżyser musi w jakiś sposób nadrobić swoje braki w stosunku do mistrzów
    Rozumiem, że filmy Tarkowskiego i słynna koda do "Zawód: reporter" Antonioniego to też są tylko wprawki uczniaków.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    nie widzę problemu. Aparat jaki jest każdy widzi i może zdecydować, kupić go takim jaki jest czy jednak szukać czegoś innego.
    Ale od tego jest m.in. to forum, żeby móc podpytać, podzielić się swoimi obserwacjami/wątpliwościami, itp.

Teraz mam lustrzankę i obiektyw ze stabilizacją. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile % zdjęć wykorzystuje tą stabilizację bo nie zwracam na to uwagi.

Wybierając nowy sprzęt w momencie kiedy w zbliżonej cenie są różne propozycje pojawia się dylemat co wybrać.
    Parametrami E-M5 wydaje się lepsza - jednak ergonomia jest moim zdaniem bardzo ważna.

Muszę jeszcze przymierzyć się do E-P5 bo na razie tego sprzętu nie miałem w rękach. Jeśli będzie się go obsługiwało podobnie jak GX7 to wtedy dylemat będzie z zakresu: lepsza stabilizacja czy wizjer

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Rozumiem, że filmy Tarkowskiego i słynna koda do "Zawód: reporter" Antonioniego to też są tylko wprawki uczniaków.
    I pewno większość najbardziej kasowych (czytaj przyjemnie oglądających się) filmów jest "robionych" wg. ww, schematu? Ja nie przeczę, można i w ten sposób realizować, ale tłumy na tego rodzaju dzieła chodzić nie będą. Wystarczy zrobić tzw. skrót myślowy i wyobrazić sobie transmisję z meczu piłkarskiego realizowanego jedną kamerą :iwnk: ... czyli jedno pełne ujęcie 90 minut.

Albo mecz tenisa ziemnego z pozycji głównego sędziego ... głowica statywowa chyba musiałaby mieć wodne chłodzenie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

polskiej reprezentacji nawet najbardziej dynamiczne ujęcia nie pomogą. Jak już oglądam mecz "naszych" to się ciągle zastanawiam, czy to na żywo czy replay w zwolnionym tempie.

ale fakt, braku stabilizacji podczas filmowania nie jestem w stanie zrozumieć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez rpp Zobacz posta
    Teraz mam lustrzankę i obiektyw ze stabilizacją. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile % zdjęć wykorzystuje tą stabilizację bo nie zwracam na to uwagi.
    Jeśli czas ekspozycji (w sekundach) jest dłuższy od odwrotności ogniskowej obiektywu, to stabilizacja się w takich sytuacjach powinna się przydać.

Wybierając nowy sprzęt w momencie kiedy w zbliżonej cenie są różne propozycje pojawia się dylemat co wybrać.
    Parametrami E-M5 wydaje się lepsza - jednak ergonomia jest moim zdaniem bardzo ważna.
    Wg. opinii krążących w necie to najlepszą ergonomię ma E-M1.

Muszę jeszcze przymierzyć się do E-P5 bo na razie tego sprzętu nie miałem w rękach. Jeśli będzie się go obsługiwało podobnie jak GX7 to wtedy dylemat będzie z zakresu: lepsza stabilizacja czy wizjer
    Wizjer? DO E-P5 można podpiąć wizjer. Fakt, nieco zawadza, ale E-P5 z obiektywem typu 17mm/1.8 i tak nie nadaje się do kieszeni, więc powiększenie go o wizjer, tak jakby różnicy nie robi.
    Ponoć ktoś tu porównywał i wizjey GX7 vs. VF-4 i doszedł do wniosku, że VF-4 jest większy (w sensie tego co widzimy w środku) niż ten z GX7.

Kilka przykładów jak skutecznie stabilizować przy kręceniu filmików:

a.

b.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 18.11.13 o 16:19

| OlyJedi Awatar ZYSKI
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

właśnie doleciał GX7, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, mały, zgrabny, lekki, fajny uchwyt, jak na razie wszystko mi pasi. Teraz płytka do kampa i szkolenie z guzikologi. Dwie fotki musiałem z okna zrobić

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Kilka przykładów jak skutecznie stabilizować przy kręceniu filmików:
    c.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Aktualizacja oprogramowania sterującego aparatem - wersja 1.2 z dzisiejszą datą.

Zmiany:
    - polepszono stabilność pracy (tryb ręcznego ostrzenia) obiektywu 12-32mm
    - możliwość wyprowadzenia funkcji sterującej lampą błyskową na klawisz funkcyjny

Win: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/sup...n/GX7__V12.exe
    Mac: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/sup...c/GX7__V12.zip
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar ZYSKI
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Dobra wiadomość, pozdrawiam