Ale od tego jest m.in. to forum, żeby móc podpytać, podzielić się swoimi obserwacjami/wątpliwościami, itp.
Teraz mam lustrzankę i obiektyw ze stabilizacją. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile % zdjęć wykorzystuje tą stabilizację bo nie zwracam na to uwagi.
Wybierając nowy sprzęt w momencie kiedy w zbliżonej cenie są różne propozycje pojawia się dylemat co wybrać.
Parametrami E-M5 wydaje się lepsza - jednak ergonomia jest moim zdaniem bardzo ważna.
Muszę jeszcze przymierzyć się do E-P5 bo na razie tego sprzętu nie miałem w rękach. Jeśli będzie się go obsługiwało podobnie jak GX7 to wtedy dylemat będzie z zakresu: lepsza stabilizacja czy wizjer
I pewno większość najbardziej kasowych (czytaj przyjemnie oglądających się) filmów jest "robionych" wg. ww, schematu? Ja nie przeczę, można i w ten sposób realizować, ale tłumy na tego rodzaju dzieła chodzić nie będą. Wystarczy zrobić tzw. skrót myślowy i wyobrazić sobie transmisję z meczu piłkarskiego realizowanego jedną kamerą :iwnk: ... czyli jedno pełne ujęcie 90 minut.
Albo mecz tenisa ziemnego z pozycji głównego sędziego... głowica statywowa chyba musiałaby mieć wodne chłodzenie.
polskiej reprezentacji nawet najbardziej dynamiczne ujęcia nie pomogą. Jak już oglądam mecz "naszych" to się ciągle zastanawiam, czy to na żywo czy replay w zwolnionym tempie.
ale fakt, braku stabilizacji podczas filmowania nie jestem w stanie zrozumieć.
Jeśli czas ekspozycji (w sekundach) jest dłuższy od odwrotności ogniskowej obiektywu, to stabilizacja się w takich sytuacjach powinna się przydać.
Wg. opinii krążących w necie to najlepszą ergonomię ma E-M1.
Wizjer? DO E-P5 można podpiąć wizjer. Fakt, nieco zawadza, ale E-P5 z obiektywem typu 17mm/1.8 i tak nie nadaje się do kieszeni, więc powiększenie go o wizjer, tak jakby różnicy nie robi.
Ponoć ktoś tu porównywał i wizjey GX7 vs. VF-4 i doszedł do wniosku, że VF-4 jest większy (w sensie tego co widzimy w środku) niż ten z GX7.
Kilka przykładów jak skutecznie stabilizować przy kręceniu filmików:
a.
b.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 18.11.13 o 16:19
właśnie doleciał GX7, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, mały, zgrabny, lekki, fajny uchwyt, jak na razie wszystko mi pasi. Teraz płytka do kampa i szkolenie z guzikologi. Dwie fotki musiałem z okna zrobić![]()
Aktualizacja oprogramowania sterującego aparatem - wersja 1.2 z dzisiejszą datą.
Zmiany:
- polepszono stabilność pracy (tryb ręcznego ostrzenia) obiektywu 12-32mm
- możliwość wyprowadzenia funkcji sterującej lampą błyskową na klawisz funkcyjny
Win: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/sup...n/GX7__V12.exe
Mac: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/sup...c/GX7__V12.zip
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Dobra wiadomość, pozdrawiam