Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ciekawe, ale Sylwek z tego co pisał widzi zabarwienie wpadające w niebieski więc monitor zbyt wiernie nie oddaje mu barw więc i ocena będzie bardzo subiektywna.
Napisałem, że Twoje odbiega od wersji Mirka, Sylwka i mojej choćby z tego względu, ze w tych wymienionych wersjach pierwsze dwie bluzy od lewej nie mają w ogóle składowej czerwonej (R).
U Ciebie ma ona spory udział. Próbnikiem kolorów można sprawdzić. Jak już pisałem nie wykluczam, że trzy są złe, a Twoja najbardziej zbliżona kolorystyka do tej jaka była.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
zawsze powtarzałem klientom, jeśli chcieli coś skanować , że na każdym skanerze ich zdjęcia inaczej wyjdą, a jeszcze do tego na każdym monitorze gdzie będą je oglądać kolorystyka może się różnić... do tego, każdy ploter, drukarka wydrukuje im zupełnie inaczej to samo zdjęcie.. i moje 15 lat praktyki w firmie poligraficznej mówi, że takie kalibrowanie ogólne do wszystkiego, nic nie daje tylko może pogorszyć "widzenie"
Natomiast kolorystykę z lekko zaniebieszczonej zmieniłem na podane mi przez Sylwka "miętowe i turkusowe" O ile można mówić o tym w kategorii prawidłowego postrzegania...
Do swojego monitora czy firmowego nie mam zastrzeżeń, często sprawdzałem zdjęcie (np. obrazu olejnego) z monitorem .............zawsze było co innego.........
I tu konkluzja... Po to jest PS, suwaczki by dopasować do oryginału, szczególnie takie zdjęcia techniczne..
Ciągle uważam, że kolorystyka to urok matrycy aparatu...
PS.
A jeszcze w temacie dodam, że jak już się wysuwakuje zdjęcia (np w folderze) są już super kolorystyczne.. to drukarnia offsetowa i tak to inaczej trochę wydrukuje....
Ostatnio edytowane przez Krakman ; 30.07.13 o 21:29
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
...Napisz proszę co dokładnie "suwakowałeś" bo Twój jpg najbardziej mi przypomina barwy rzeczywiste. Bardzo bym był wdzięczny za podanie instrukcji-ułatwiło by to życie nie tylko mi Powiem jeszcze że przy obróbce kilku zdjęć jest jeszcze ok, można "suwakować i dobierać barwę , ale bywa że jest tych zdjęć około setki lub więcej, To bywa męczarnią a terminy gonią.
Ps. Dodam również że na 3 innych laptopach barwy również odbiegają od oryginału.
PZDR. Sylwek
Oczywiście zgadzam się z tym co napisałeś. Zresztą masz dużo większe doświadczenie praktyczne jak i teoretyczne. Ja tylko w sumie głównie teoretyczne. Tak tylko sobie gdybam skoro Sylwek widzi zbyt zaniebieszczone możliwe, że ma ustawiony monitor np. na temperaturę barwową 9300K czy 7500K ( takie bardziej naturalne to 6500K ) w związku z czym po Twojej poprawce będzie lepiej postrzegał te kolory. Przy 6500K już byłyby wystarczająco ocieplone kolory.
To tylko takie moje domysły, przyczyny mogą być też całkowicie inne. Zgadzam sie z tym jak to skomentował fret
Ostatnio edytowane przez And.N ; 30.07.13 o 21:55
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Fret po części potwierdził to co ja napisałem. Z kartą szarą się z nim zgadzam..
Sylwek, póki pamiętam:
Nie znam Twojej znajomości PS-a, więc po koleij
Zakładka: Obraz/Dopasowanie/Kolor selektywny.
Tam suwakowałem zielony ale praktycznie bez reakcji , natomiast niebieskie (są dwa) reakcja jak najbardziej .
Ale nie pamiętam procentów ile czego... Robiłem to na "oko" czyli wizualnie zakładając , że mam dobry monitor i pokaże mi właściwy turkusowy czy mięte...
Zwłaszcza, że efekt widać od razu na oryginale. A zawsze można cofnąć jak się przedobrzy
Powodzenia... jeśli coś pomogłem to się cieszę.
---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post był o 22:04 ----------
Dlatego pisałem wcześniej o ustawieniach monitora, bądź w karcie graficznej. Nie kalibracji!!!
Zawsze jak się przeciągnie zbytnio, można wrócić do ustawień fabrycznych, co na ogół działa![]()
...Krakman, bardzo Ci dziękuję za info. Jeśli ktoś z forumowiczów ma jeszcze jakieś inne metody to czekam z niecierpliwością.
Jest jeszcze poniższy gadżet do profilowania kolorów z aparatu ale trochę kosztuje.
http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?id=1257
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)