Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Problem z odcieniem kolorów, w szczególności kolor zielony

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Odp: Problem z odcieniem kolorów, w szczególności kolor zielony

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Trzeba jednak przyznać, że Twoje dość znacznie odbiega od trzech powyższych wersji dlatego sądzę, że kolory najmniej są podobne do tych w rzeczywistości. Mogę się oczywiście mylić

Ciekawe co na to Sylwek
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    ...Krakman według mnie twój jpeg jest najbliższy rzeczywistym barwom. Co robiłeś z rawem?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Szara kartę umieszczaj przed ciuchami. Jak w kładasz ją w ciuchy, to masz na niej trochę światła odbitego w kolorze ciuchów i już nie jest idealnie szara. Resztą zbytnio sie nie przejmuj, kazdy klient i tak będzie widział na swoim monitorze trochę inne kolory i nic na to nie poradzisz.
    Raczej bym pierwszy kadr z serii zrobil tylko szarej karcie.Pozniej fotografowal klamoty w tych samych warunkach.Natomiast nazwy kolorow bym zmienil na np:grynszpan,patyna miedziana,malachitowy.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Ciekawe co na to Sylwek
    Ciekawe, ale Sylwek z tego co pisał widzi zabarwienie wpadające w niebieski więc monitor zbyt wiernie nie oddaje mu barw więc i ocena będzie bardzo subiektywna.
    Napisałem, że Twoje odbiega od wersji Mirka, Sylwka i mojej choćby z tego względu, ze w tych wymienionych wersjach pierwsze dwie bluzy od lewej nie mają w ogóle składowej czerwonej (R).
    U Ciebie ma ona spory udział. Próbnikiem kolorów można sprawdzić. Jak już pisałem nie wykluczam, że trzy są złe, a Twoja najbardziej zbliżona kolorystyka do tej jaka była.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Ciekawe, ale Sylwek z tego co pisał widzi zabarwienie wpadające w niebieski więc monitor zbyt wiernie nie oddaje mu barw więc i ocena będzie bardzo subiektywna.
    Napisałem, że Twoje odbiega od wersji Mirka, Sylwka i mojej choćby z tego względu, ze w tych wymienionych wersjach pierwsze dwie bluzy od lewej nie mają w ogóle składowej czerwonej (R).
    U Ciebie ma ona spory udział. Próbnikiem kolorów można sprawdzić. Jak już pisałem nie wykluczam, że trzy są złe, a Twoja najbardziej zbliżona kolorystyka do tej jaka była.
    zawsze powtarzałem klientom, jeśli chcieli coś skanować , że na każdym skanerze ich zdjęcia inaczej wyjdą, a jeszcze do tego na każdym monitorze gdzie będą je oglądać kolorystyka może się różnić... do tego, każdy ploter, drukarka wydrukuje im zupełnie inaczej to samo zdjęcie.. i moje 15 lat praktyki w firmie poligraficznej mówi, że takie kalibrowanie ogólne do wszystkiego, nic nie daje tylko może pogorszyć "widzenie"

Natomiast kolorystykę z lekko zaniebieszczonej zmieniłem na podane mi przez Sylwka "miętowe i turkusowe" O ile można mówić o tym w kategorii prawidłowego postrzegania...
    Do swojego monitora czy firmowego nie mam zastrzeżeń, często sprawdzałem zdjęcie (np. obrazu olejnego) z monitorem ............. zawsze było co innego.........
    I tu konkluzja... Po to jest PS, suwaczki by dopasować do oryginału, szczególnie takie zdjęcia techniczne..
    Ciągle uważam, że kolorystyka to urok matrycy aparatu...

PS.
    A jeszcze w temacie dodam, że jak już się wysuwakuje zdjęcia (np w folderze) są już super kolorystyczne.. to drukarnia offsetowa i tak to inaczej trochę wydrukuje....
    Ostatnio edytowane przez Krakman ; 30.07.13 o 21:29
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

I tu konkluzja... Po to jest PS, suwaczki by dopasować do oryginału, szczególnie takie zdjęcia techniczne..
    ...Napisz proszę co dokładnie "suwakowałeś" bo Twój jpg najbardziej mi przypomina barwy rzeczywiste. Bardzo bym był wdzięczny za podanie instrukcji-ułatwiło by to życie nie tylko mi Powiem jeszcze że przy obróbce kilku zdjęć jest jeszcze ok, można "suwakować i dobierać barwę , ale bywa że jest tych zdjęć około setki lub więcej, To bywa męczarnią a terminy gonią.
    Ps. Dodam również że na 3 innych laptopach barwy również odbiegają od oryginału.
    PZDR. Sylwek

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

zawsze powtarzałem klientom, jeśli chcieli coś skanować , że na każdym skanerze ich zdjęcia inaczej wyjdą, a jeszcze do tego na każdym monitorze gdzie będą je oglądać kolorystyka może się różnić... do tego, każdy ploter, drukarka wydrukuje im zupełnie inaczej to samo zdjęcie.. i moje 15 lat praktyki w firmie poligraficznej mówi, że takie kalibrowanie ogólne do wszystkiego, nic nie daje tylko może pogorszyć "widzenie"

Natomiast kolorystykę z lekko zaniebieszczonej zmieniłem na podane mi przez Sylwka "miętowe i turkusowe" O ile można mówić o tym w kategorii prawidłowego postrzegania...
    Do swojego monitora czy firmowego nie mam zastrzeżeń, często sprawdzałem zdjęcie (np. obrazu olejnego) z monitorem ............. zawsze było co innego.........

PS.
    A jeszcze w temacie dodam, że jak już się wysuwakuje zdjęcia (np w folderze) są już super kolorystyczne.. to drukarnia offsetowa i tak to inaczej trochę wydrukuje....
    Oczywiście zgadzam się z tym co napisałeś. Zresztą masz dużo większe doświadczenie praktyczne jak i teoretyczne. Ja tylko w sumie głównie teoretyczne. Tak tylko sobie gdybam skoro Sylwek widzi zbyt zaniebieszczone możliwe, że ma ustawiony monitor np. na temperaturę barwową 9300K czy 7500K ( takie bardziej naturalne to 6500K ) w związku z czym po Twojej poprawce będzie lepiej postrzegał te kolory. Przy 6500K już byłyby wystarczająco ocieplone kolory.
    To tylko takie moje domysły, przyczyny mogą być też całkowicie inne. Zgadzam sie z tym jak to skomentował fret
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Szara kartę umieszczaj przed ciuchami. Jak w kładasz ją w ciuchy, to masz na niej trochę światła odbitego w kolorze ciuchów i już nie jest idealnie szara. Resztą zbytnio sie nie przejmuj, kazdy klient i tak będzie widział na swoim monitorze trochę inne kolory i nic na to nie poradzisz.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 30.07.13 o 21:55
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Fret po części potwierdził to co ja napisałem. Z kartą szarą się z nim zgadzam..
    Sylwek, póki pamiętam:
    Nie znam Twojej znajomości PS-a, więc po koleij
    Zakładka: Obraz/Dopasowanie/Kolor selektywny.
    Tam suwakowałem zielony ale praktycznie bez reakcji , natomiast niebieskie (są dwa) reakcja jak najbardziej .
    Ale nie pamiętam procentów ile czego... Robiłem to na "oko" czyli wizualnie zakładając , że mam dobry monitor i pokaże mi właściwy turkusowy czy mięte...
    Zwłaszcza, że efekt widać od razu na oryginale. A zawsze można cofnąć jak się przedobrzy
    Powodzenia... jeśli coś pomogłem to się cieszę.

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post był o 22:04 ----------

możliwe, że ma ustawiony monitor np. na temperaturę barwową 9300K czy 7500K ( takie bardziej naturalne to 6500K ) w związku z czym po Twojej poprawce będzie lepiej postrzegał te kolory. Przy 6500K już byłyby wystarczająco ocieplone kolory.
    Dlatego pisałem wcześniej o ustawieniach monitora, bądź w karcie graficznej. Nie kalibracji!!!
    Zawsze jak się przeciągnie zbytnio, można wrócić do ustawień fabrycznych, co na ogół działa

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

...Krakman, bardzo Ci dziękuję za info. Jeśli ktoś z forumowiczów ma jeszcze jakieś inne metody to czekam z niecierpliwością.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sylwek1982 Zobacz posta
    ...Krakman, bardzo Ci dziękuję za info. Jeśli ktoś z forumowiczów ma jeszcze jakieś inne metody to czekam z niecierpliwością.
    Jest jeszcze poniższy gadżet do profilowania kolorów z aparatu ale trochę kosztuje.
    http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?id=1257
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)