Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Zamiana E-P2 na GX 1 - warto ?

| OlyJedi Awatar Laqua
    Mieszka w
    Glasgow
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Zamiana E-P2 na GX 1 - warto ?

Noszę się z zamiarem zamiany E-P2 na Panasonica GX 1, nadchodząca premiera GX 7 spowodowała sporą obniżkę na to body. Pierwotnie myślałem o zakupie OM-D ale pomyślałem że może lepiej rożnicę w cenie zaiwestować w nowe szkiełko 17/1.8 !.
    Na pewno w GX 1 będzie brakowało mi stabilizacji, mam sporo świetnej manualnej optyki i wiem, że akurat tutaj nie zyskam.

Głównie aparat będzie użytkowany na ulicy. Proszę o radę zwłaszcza użytkowników GX1 oraz osoby które dokonały właśnie takiej zamiany.

Trzy pytania na początek:

- Czy AF w GX 1 jest faktycznie tak skuteczny ? jak wygląda sprawa z wyzwalaniem migawki dotykowo na ekranie ?
    - Jakie jest jakość wizjera LVF2 ? bo rozumiem, że Olkowe nie pasują ?!
    - Jak wygląda z jakością video w tym modelu ?

Będę wdzięczny za okazaną pomoc

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Odp: Zamiana E-P2 na GX 1 - warto ?

AF jest wyjątkowo dobry i szybki jak na takiego mikruska, używałem aparatu w różnych warunkach i zawsze dawał radę.
    Można wyzwalać poprzez dotyk i działa to nawet sprawnie ale po pierwszym spacerze na którym niechcący przełączyłem jakieś funkcje palcem, kurtką... wyłączyłem ekran dotykowy i używam aparatu tradycyjnie. Dotyk przypisałem do jednego z ustawień użytkownika - fajna sprawa bo można sobie spersonalizować wszystkie funkcje.
    Manuale fajna sprawa ale ustawić ostrość z reki na takim maluchu to nie lada sztuka - tutaj ciężkie lustro ma przewagę.
    Aparat kupiłem min. na wyjazdy i do streetu - nadaje się bo jest mały ze sprawnym AF i niezłym sterowaniem, jedyny minus to trochę głośna migawka.

Wizjera niestety nie mam i filmów też nie kręcę. Podobno Panasoniki mają dobre video i jest jeszcze jakiś program hakujący ten tryb ale tutaj koledzy więcej podpowiedzą.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Laqua Zobacz posta
    Noszę się z zamiarem zamiany E-P2 na Panasonica GX 1, nadchodząca premiera GX 7 spowodowała sporą obniżkę na to body. Pierwotnie myślałem o zakupie OM-D ale pomyślałem że może lepiej rożnicę w cenie zaiwestować w nowe szkiełko 17/1.8 !.
    ...
    Szczerze mówiąc nie rozumiem dylematu, ale ja mam OM-D i 17.8. Miałem też EP-1.

1. gorsza matryca, Sony na Panasomica
    2. najlepsza dostepna stabilizacja do braku stabilizacji,
    3. wbudowany wizjer do konieczności kupna wizjera
    4. dotykowy ekran w obu aparatach.

Rozumiema ,że problem jest tylko finansowy,,,
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

ja bym poszedł nawet krok dalej, pochrzanił OMD który ergonomię ma specyficzną i nie każdemu musi spasować, i celował w E-P5... jeśli nie teraz to za pół roku bo kiedyś musi stanieć...

Samo wymienianie E-P2 ma GX1 wg mnie bez sensu! po co? żeby kasę wydać? dla dotykowego ekraniku? że niby AF szybszy? no i co z tego że w OMD jest szybki jak lubi BF złapać gdy tło okazuje się bardziej kontrastowe od motywu głównego?

ps. Oprócz OMD mam E-P1 i często to właśnie z niego korzystam choć ma swoje wady ale ma jedną zaletę - jest poręczniejszy
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Laqua
    Mieszka w
    Glasgow
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Dziękuję koledzy za pomoc !!!

Mcarto - uspokoiłeś mnie z tym dotykowym wyzwalaniam, często na mieście taka funkcja się przydaje. Muszę rozeznać się w temacie tego oprogramowania hakującego !

apz - dokładnie tak: problem jest finansowy ! jeśli kupię OM-D na dobrą szklarnię już nie starczy a bardzo kusi mnie ten 17/1.8 miedzy innymi po Twoim teście

Jan_S - macałem E-P5 jest naprawdę świetnie wykonany, ale cena nie dla mnie ! Zależy mi na w miarę wysokim użytecznym ISO i tutaj GX 1 wydaje się sporo lepszy od E-P2. Sama wymiana E-P2 na GX 1 ( fabrycznie nowy z gwarancją ) będzie mnie kosztowała ok 400 złotych, więc nie ma tragedi.