W momencie gdy jesteśmy przy Wielkim wodospadzie, mamy możliwość zejścia ze szlaku, którym się poruszamy na żółty szlak w kierunku Skalnego jeziorka i potem dalej przez Wilczy jar w stronę skał w Teplicach. My, jak przystało na niedzielnych turystów idziemy dalej zgodnie z kierunkiem zwiedzaniai dochodzimy do skały nazwanej Kochankowie.
Następny w kolejności zwiedzania jest Żółw. Jest to jedna z wielu nazwanych skał, gdzie musimy zadzierać głowę i porozglądać się, żeby ją zobaczyć, gdyż nie jest tak okazała jak wspomniani wcześniej Kochankowie lub Starosta i Starościna, których spotkamy za chwilę.
W tej części mamy trochę wspinania się, jednak cały czas szlak jest wygodny, bo wejście na wyższe partie sprowadza się w zasadzie do wejścia po schodach. Kolejny punkt to Wielka panorama. Po wejściu na punkt widokowy znajdujemy dodatkowo tablicę z opisanymi poszczególnymi skałami, na które widok rozciąga się przed nami, ale kto by się tam zajmował czytaniem, gdy widok jest taki piękny.
Dalej trafiamy na Starostę i Starościnę i podążamy szlakiem dalej. Teraz przeważnie schodzimy w dół, gdyż Wielka panorama jest chyba najwyżej położonym punktem trasy w skałach adrszpaskich.
Kolejne miejsce, gdzie ułożone patyki "chronią" nas przed tym, by otaczające skały się nagle nie zawaliły
Mimo że trasa jest naprawdę łatwa, trafiamy na zejście szczeliną miedzy skałami, która jest bardzo wąska. Schodząc szurałem plecakiem po ścianach, więc osoby o większej tuszy mogą mieć problem.
Po kilku godzinach chodzenia i podziwiania tych cudów natury, kończymy przejście szlakiem w adrszpaskim skalnym mieście. Pierwszy dzień zwiedzania kończy praktycznie chwilę po zamknięciu kas. Jednak nie oznacza to, że trasa jest już opuszczona. Osoby takie jak my dochodzą do jej końca żeby opuścić park, natomiast miejscowi i pewnie wielu turystów także, dopiero przychodzi, żeby zacząć się bawić, ale o tym następnym razem.
The question is, who cares?
Ja tez dopiero teraz zauważyłem ten wątek. Fajna relacja![]()
Czy w tej szczelinie ja się zmieszczę ? się przysięgam, że nie schudłem
Bodzipkowa nadal chuda jak wiór![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Pewnie te szczeliny są podobne jak u nas w skalnym mieście w Górach Stołowych bo to przecież to samo pasmo i twory skalne. W kilku miałem problem się przecisnąć![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 2.08.13 o 11:03
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Świetne zdjęcia. Ta szczelina ze schodkami naprawdę super. Pewnie osoby z klaustrofobią miałyby problem z przejściem tą szczeliną .
The question is, who cares?