Sama idea jest podobna do aparatów Ricoha, tylko obudowę moge sobie sam wymyśleć. Nie jestem uzależniony od producenta.
Oczywiście wolałbym większe niż kompaktowe matryce i lepsze obiektywy.
Sama idea jest podobna do aparatów Ricoha, tylko obudowę moge sobie sam wymyśleć. Nie jestem uzależniony od producenta.
Oczywiście wolałbym większe niż kompaktowe matryce i lepsze obiektywy.
Rozwiązanie, które proponuje Sony jest bardzo fajne, szczególnie moduł z dużą matrycą. Pytanie tylko czy cena będzie niższa niż RX100?
Gdyby takie rozwiązenie się upowszechniło, to pewnie pojawią się jakieś normalniejsze body do tego, z gripem, itp. Coś w stylu obudowy do Lumii 1020.
Kierunek fajny, ale na razie jako nowość dość kosztowny.
ceny już wstępnie podali:
qx100 - 450 dolarów
qx10 - 250 dolarów
mnie zastanawia jedno... jaka będzie różnica między sony qx100 a sony rx100m2?
jeżeli nawet ten moduł jest wersją sony rx100 (czyli pierwszą), to także się zastanawiam nad różnicami?
pomijam wbudowaną lampę, czy stopkę.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Kompakty się nie sprzedają, są za mało gadżeciarskie. Sony wpadło więc na pomysł, jak to zmienić. Hasła takie jak "można doczepić", "bezprzewodowo", "facebook", "lajki", "sweet focia", "kotek, kwiatek, dziubek", zaprezentowane przez hipstera, który przez cały dzień nie robi nic, tylko dokumentuje swoje "bogate" w "przygody" życie, polegające na wielogodzinnych wycieczkach po sklepach z ciuchami, kawce w starbucksie i "cziziku" w McDonaldzie (podobno tak się mówi na cheeseburgera), z pewnością podziałają na wyobraźnię klientów.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty epicure.
Dajcie mu plusika ode mnie....
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
dałem
mimo, że się w pełni zgadzam z Epicure... dalej mnie ciekawi jakość obrazka i możliwości edycji.
cena prawie o połowę niższa (qx100 - rx100m2 i ciut niższa rx100).
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Za mniej niż 1000zł moduł qx100 by mnie może nawet skusił. Za więcej mogę sobie kupić cały aparat
Ale ja nie jestem hipsterem...
Sony zaserwowało nam doskonały sprzet szpiegowski - po jednej stronie ściany działający modulik, po drugiej, w zasięgu wifi, sterowanie.
Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
"If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."
Nie bardzo widzę związek z Ricohem. O ile mnie pamięć nie myli matryco-obiektyw nie kontaktuje się z modułem podglądu przez WiFi, ale przez klasyczne gniazdo.
A nie uważasz, że w tej sytuacji grip jest zbędny? Trzymasz wygodnie telefon/tablet, a aparatem docierasz do różnych zakamarków. Tablet zaczyna działać niczym wielka matówka w dużym formacie.
W końcu widzę sens powstania bezlusterkowców. Dodanie WiFi do "kotła" zaczyna dodawać smaku potrawie.
Nie pomijałbym tego. Myślę, że za jakiś czas powstanie lampa (może dołączana w podobny sposób do aparatu) z komunikacją dwukierunkową po WiFi jako składnik systemu. Mam nadzieje, że konstruktorzy będą konsekwentni.
Olek mógłby to zrobić i nie bawić się już w te przedbłyski, ale uzyskać TTL w obrębie co najmniej kilkunastu metrów od aparatu. By nie burzyć zanadto linii obecnie produkowanych lamp wystarczyłby moduł WiFi jako stopka do lampy. Eh wyobraźnia... problemem może się okazać brak trybu routera w niektórych telefonach/tabletach.
---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post był o 10:51 ----------
E-P5 też to ma.
Przewagą takiego rozwiązania (do celów szpiegowskich) nad jakimkolwiek aparatem ze zdalnym sterowaniem (po wifi) jest przede wszystkim rozmiar. Rzeczywistość niekiedy przesciga w pomysłach nawet scenarzystów Bonda.
Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
"If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."