Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 156

Wątek: Kurs i lustrzanka do nauki

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Kurs i lustrzanka do nauki

Cytat Zamieszczone przez helmuth
    Obśmiałem się jak norka
    Chodzisz na kurs teoretyczny? Bez aparatu?
    Echh... Jesteś dziennikarzem Faktu, że wyrywasz jedno zdanie z kontekstu i tylko do niego się odnosisz?

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Brooklyn Zobacz posta
    Chyba masz rację, nie określiłem się zbytnio.

A więc posiadam Olympusa E-510, z dwoma obiektywami kitowymi 14-42 i 40-150. Robię nim zdjęcia od 4 lat, a tak intensywnie pewnie od trochę więcej niż pół roku. No i odkryłem wady, które posiada, a ma ich sporo. Najbardziej przeszkadza mi:
    - maluśki wizjer - nie lubię za bardzo robić z Liev View :/, ale pomaga przy makro fakt,
    - słaba ostrość zdjęć. Na początku myślałem, że to ja nie potrafię wyostrzyć jak należy, ale nawet na kursie, fotograf zawodowy wziął do ręki mojego Olka i tez miał duże problemy. Właściwie to moje foty wychodziły lepsze niż jego
    - duże szumy już przy ISO 800, co wpływa na ....
    - kiepskie zachowanie aparatu w ciemnych pomieszczeniach, wieczorem w pomieszczeniach nawet nie da się zrobić zdjęć rozsądnych, a z lampą wbudowaną, wiadomo, że różnie to wychodzi. Ten aparat po prostu nie radzi sobie w ciemnych pomieszczeniach.
    - autofokus pozostawia wiele do życzenia, tzn. jego celność. Ostatnio nawet go wyłączam i ostrzę ręcznie, co tez proste nie jest w tych obiektywach,
    - trudno dostać do niego obiektywy, albo są drogie (bo to ZD), albo po prostu ich nie ma, bo wszsycy produkuję do Canona i Nikona.
    - matryca ma już swoje lata, i nie robi braw takich jakbym chciał, niezależnie od ustawień zawsze wychodzi nie tak, tyle że to łatwo da się pokonać w Lighroomie, więc nie stanowi dla mnie jakiegoś problemu.

Dlaczego lustrzanka - bo nie jestem przekononany do bezlusterkowców, i tyle. Nie mam większego uzasadnienia. Lubię tez jak aparat dobrze leży w dłoniach. Bezlusterkowce kompletnie nie leżą mi w łapie.

Do czego używam sprzętu:
    - fotografia makro (obecnie robię to za pomocą Raynoxa)
    - architektura w mieście,
    - trochę pejzażów,
    Natomiast na pewno nie będę używał do portretów (bo nie mam do tego predyspozycji) i zdjęć przyrody tj. ptaków, zwierząt bo nie stac mnie na taki obiektyw na razie.

Czego oczekuję od aparatu:
    - przede wszystkim celnego i sprawnego autofokusa,
    - jako takiego braku szumów do 1600 ISO,
    - niechże w końcu robi te foty w pomieszceniach
    - możliwość i dostępności akcesoriów, niestety ale Olympus nie zapewnia ich wiele,

Dlatego też z tego wszystkiego wyszedł pomysł na:
    Canon 650D/Canon 60D/Nikon D7000 + Sigma 17-70 f/2.8 + .... jakis teleobiektyw o ogniskowej 50-200, 55-200, 70-300 (nie wiem jeszcze co...?może Tamron?)+ pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki + może jakaś lampa zewnętrzna, ale niedroga, do nauki robienia lampą.

Mam nadzieję, że teraz jest treść
    O tak, zdecydowanie. Ten post zupełnie zmienia postać rzeczy i moją diagnozę Nie znam się za bardzo na Nikonach, bo od lat fotografuję Canonem, ale to są te dwie firmy, których sprzęt polecam, jako że znajdziesz do nich największy wybór "szkieł" w rozsądnych cenach, zarówno na rynku pierwotnym, jak i wtórnym.

- jeśli AF ma być dobry i celny, to zapomnij o trzycyfrowych Canonach - celuj w segment dwucyfrowy (wszystkie punkty krzyżowe, a nie tylko jeden centralny :P). Jeśli chcesz tele, to 70-200 f/4L USM polecam - sama użytkuje go od 4 lat. Kolory, plastyka, ostrość - bajka! Używany można kupić w granicach 2000 PLN. Używam go z pierścieniem pośrednim 12 mm do fotografowania owadów szybko latających i uciekających jeszcze szybciej , czyli motyli i ważek.

- jeśli nie planujesz portretów, to na Twoim miejscu nie pakowałabym się w pełną klatkę. Do makro, architektury i pejzażu w zupełności wystarczy matryca APS-C/DX.

Moja diagnoza: Canon 60D lub 70D, ewentualnie Nikon D7000/D7001 - na te patrz i porównuj.
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 17.12.13 o 14:48

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Pan Mirek ma 510 i dwa kity??? A to Ci historia. Poważnie masz Mirku te same obiektywy, które mam ja tj. 14-42 i 40-150 i nimi robisz?
    No popatrz.Tak.Tak mam taki model z dwoma kitami.Ten dluzszy kit to nawet ten gorszy z nedznym plastikowym bagnetem.Robie tym zestawem i nadal bede nim robic.Jeszcze nie poznalem jego wszystkich zalet,zbyt malo umiem jeszcze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Pan Mirek ma 510 i dwa kity??? A to Ci historia. Poważnie masz Mirku te same obiektywy, które mam ja tj. 14-42 i 40-150 i nimi robisz?
    Chłopie, wiesz ilu ludzi tu jeszcze puszkami z serii 4xx/5xx fotki robi?
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

To się wyjaśniło. Olej w takim razie E-620 (jak już chcesz koniecznie coś kupić) i nabywaj (jak budżet pozwoli) D5200 lub D7000 (AF, wizjer, śrubokręt - jeżeli gabaryty nie wadzą raczej D7000), Sigmę 10-20 4-5,6 (architektura, widoczki), do tego 35/1.8 i jakiś zoomik uniwersalny - 16-85, 18-200, 18-105 - co Ci tam wystarczy. Taki zestaw polecam. Ewentualnie dokup sobie okazjonalne tele (wtedy 18-200 odpada) w postaci 55-300VR lub Tamrona 70-300 VC USD. No i jakieś SB-600 czy 700 do kompletu, plus tania Delta DRF-14 do "dokumentalnego" makro.

Co do nieostrych zdjęć z E-510 - tak jak następca potrafił mieć niepoprawny FF i nic na to nie pomagało (słałem do serwisu 3 razy, w końcu zamieniłem na E-620 - wizjer i AF lepsze chć szału nie ma, dopiero E-30 ma sens pod tym względem - no i lepsze szkła niż kity). Co do ostrzenia po ciemku - cokolwiek od D90/D5100 w górę poradzi sobie o niebo lepiej, AF w E-4x0/5x0 to masakra.

Czy zrobisz tym lepsze zdjęcia to nie wiem, powinno być wygodniej w każdym razie, dla mnie było.

PS. Weź kurs u kogoś innego...
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    - jeśli AF ma być dobry i celny, to zapomnij o trzycyfrowych Canonach - celuj w segment dwucyfrowy (wszystkie punkty krzyżowe, a nie tylko jeden centralny :P).
    Wszystkie 9, no to na bogato, nie ma co...
    Przy czym zaznaczyc wypada, ze tak naprawde to jeden centralny daje rade, reszta to smiech na sali.

Jesli priorytetem jest AF to pozostaje zacisnac zeby, uzbroic sie w stalowe nerwy i nabyc zoltego

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zakup nowego aparatu z budżetem 2,5tys w/g mnie jest bez sensu, nie zobaczysz prawie żadnej różnicy na zdjęciach! Lepszym wyborem byłby zakup sigmy 30f1.4 do Olympusa, 2 chińskich lamp z parasolkami/softboxami + 3 wyzwalaczy i fotografowanie tym co masz
    jeżeli już uparłeś się na zmianę, osobiście celował bym w :
    1) canona 5d mk1 + 50mm f1.8 z przebiegiem ok 50K - to będzie najlepszy wybór do 2500zł
    2) Canona 40D + sigma 30 f1.4/ ew Canon 50 f1.4 - 1800-2000zł
    3) Nikon D90 + 35f1.8/50f1.8 - 1600-1800zł
    4) Olympus OMD + 14-42 - 2500zł

W 3 pierwszych wariantach zmniejszysz głębię ostrości ale potroisz ciężar obecnego zestawu...
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez figiel Zobacz posta
    Zakup nowego aparatu z budżetem 2,5tys w/g mnie jest bez sensu, nie zobaczysz prawie żadnej różnicy na zdjęciach!
    Nie zobaczysz różnicy w obrazku stareńkiego e510 w porównaniu z nowymi lustrami/bezlusterkowcami?

Po kilku głębszych chyba
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez figiel Zobacz posta
    Lepszym wyborem byłby zakup sigmy 30f1.4 do Olympusa, 2 chińskich lamp z parasolkami/softboxami + 3 wyzwalaczy
    Te lampy, softboxy i parasolki przydadzą się do architektury i pejzaży, które fotografuje
    Brooklyn

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria

no i to dość głębokich głębszych