Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 156

Wątek: Kurs i lustrzanka do nauki

Krystyna1975
    Gość

Odp: Kurs i lustrzanka do nauki

Cytat Zamieszczone przez Brooklyn Zobacz posta
    Wrócę do tematu. Na kurs już chodzę, więc podpytam o sprzęt.
    Rozważam jednak zakup jakiegoś aparatu, brałem pod uwagę trzy modele. Canon 650D, Canon 60D oraz ewentualnie Nikon D7000. Wszystkie w cenie do 2500 zł (body).
    Canon 650D - bo czytałem o nim same dobre rzeczy. Co prawda jest juz 700D, ale to ponoć niezbyt trafny zakup, bo praktycznie kopia 650D, a kosztuje więcej.
    Canon 60D - bo słyszałem o nim jeszcze lepsze rzeczy niż o 650D Akurat tym nie miałem okazji robić zdjęć, więc nie wiem jak się sprawuje w rzeczywistości. Sądząc po parametrach i jak leżał mi w dłoni w sklepie, pasowałby mi Pojawił się też następca 70D, a więc też ostatnio 60D potaniały.
    Nikon D7000 - bo po parametrach wydaje się jedynym rozsądnym Nikonem, który łączy w sobie cechy profesjonalnego sprzętu z amatorskim, no i cenowo i "klasowo" zbliżony jest do ww. Canonów. Ale nie wiem czy wchodzić w system Nikona, bo jednak po analizie akcesoria wychodzą nieco drożej.

No i teraz pytanie - miał ktoś do czynienia z ww. modelami? Jakieś wady, które je dyskwalifikują i nie polecalibyście danego modelu. Skłaniam się bardziej ku Canonom, głównie dlatego, że akcesoria, obiektywy zwłaszcza, są jednak nieco tańsze do Canonów. np. 50mm, f/2.8 do Canona ok 480 zł, Nikkor natomiast 750 zł. Zauważyłem też, że Canonów (obiektywów) też jakoś więcej w sklepach. Co do modelu to jak na razie w mojej klasyfikacji prowadzi Canon D60, ale jako że dopiero zacząłem szukać to może sie zmienić i kupię Olympusa. Choć u Olympusa to ciężko z akcesoriami.
    Więc, jak myślicie - warto brać Canona 60D? A może nie warto przepłacać, bo coś tańszego oferuje podobną jakość zdjęć? Wszystkie ww. modele cenowo wyglądają podobnie. A może lepiej jakieś tańsze body (może np. Canon 600D), a zainwestować w lepszy obiektyw?
    Z góry dzięki za podpowiedzi
    Dużo słów, ale mało treści - nie napisałeś ani słowa o tym, co chcesz nowym sprzętem fotografować, a to podstawa wyboru. Jeśli nie wiesz (a na początku to bardzo częste), kup cokolwiek taniego, używanego i się rozeznaj w ofercie rynkowej, a przede wszystkim poznaj wymagania tematów, którymi będziesz chciał się zająć. To Ci bardzo ułatwi wybór sprzętu docelowego. Wiedząc co chcesz fotografować i znając wymagania, jakie stawia to przed sprzętem, będziesz wybierać świadomie i raczej małe szanse, byś się pomylił i, w konsekwencji, rozczarował.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kup obojetnie co ,ale to co ma w opcjach ustawienia manualne i pelna kontrole nad parametrami.Takie cos Ci do nauki potrzebne.Marka nie ma znaczenia.A jak juz sie nauczysz to wtedy sam wybierzesz,Kupisz cos Ci odpowiedniego lub rzucisz to w cholere.
    Są lustrzanki które nie spełniają tego warunku?

(nie żebym się czepiał bo uwaga jak najbardziej słuszna ale tak z ciekawości)
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    a wiesz,ze nie znam na pamiec wszystkich lustrzanek.Czyli -nie wiem.Ale wiem,ze sa takie w ktorych jak raz ustawisz iso to juz nie zmienisz,chyba,ze wypstrykasz troche albo wymienisz element odpowiedzialny za to ISO.

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975
    Dużo słów, ale mało treści - nie napisałeś ani słowa o tym, co chcesz nowym sprzętem fotografować, a to podstawa wyboru.
    Chyba masz rację, nie określiłem się zbytnio.

A więc posiadam Olympusa E-510, z dwoma obiektywami kitowymi 14-42 i 40-150. Robię nim zdjęcia od 4 lat, a tak intensywnie pewnie od trochę więcej niż pół roku. No i odkryłem wady, które posiada, a ma ich sporo. Najbardziej przeszkadza mi:
    - maluśki wizjer - nie lubię za bardzo robić z Liev View :/, ale pomaga przy makro fakt,
    - słaba ostrość zdjęć. Na początku myślałem, że to ja nie potrafię wyostrzyć jak należy, ale nawet na kursie, fotograf zawodowy wziął do ręki mojego Olka i tez miał duże problemy. Właściwie to moje foty wychodziły lepsze niż jego
    - duże szumy już przy ISO 800, co wpływa na ....
    - kiepskie zachowanie aparatu w ciemnych pomieszczeniach, wieczorem w pomieszczeniach nawet nie da się zrobić zdjęć rozsądnych, a z lampą wbudowaną, wiadomo, że różnie to wychodzi. Ten aparat po prostu nie radzi sobie w ciemnych pomieszczeniach.
    - autofokus pozostawia wiele do życzenia, tzn. jego celność. Ostatnio nawet go wyłączam i ostrzę ręcznie, co tez proste nie jest w tych obiektywach,
    - trudno dostać do niego obiektywy, albo są drogie (bo to ZD), albo po prostu ich nie ma, bo wszsycy produkuję do Canona i Nikona.
    - matryca ma już swoje lata, i nie robi braw takich jakbym chciał, niezależnie od ustawień zawsze wychodzi nie tak, tyle że to łatwo da się pokonać w Lighroomie, więc nie stanowi dla mnie jakiegoś problemu.

Dlaczego lustrzanka - bo nie jestem przekononany do bezlusterkowców, i tyle. Nie mam większego uzasadnienia. Lubię tez jak aparat dobrze leży w dłoniach. Bezlusterkowce kompletnie nie leżą mi w łapie.

Do czego używam sprzętu:
    - fotografia makro (obecnie robię to za pomocą Raynoxa)
    - architektura w mieście,
    - trochę pejzażów,
    Natomiast na pewno nie będę używał do portretów (bo nie mam do tego predyspozycji) i zdjęć przyrody tj. ptaków, zwierząt bo nie stac mnie na taki obiektyw na razie.

Czego oczekuję od aparatu:
    - przede wszystkim celnego i sprawnego autofokusa,
    - jako takiego braku szumów do 1600 ISO,
    - niechże w końcu robi te foty w pomieszceniach
    - możliwość i dostępności akcesoriów, niestety ale Olympus nie zapewnia ich wiele,

Dlatego też z tego wszystkiego wyszedł pomysł na:
    Canon 650D/Canon 60D/Nikon D7000 + Sigma 17-70 f/2.8 + .... jakis teleobiektyw o ogniskowej 50-200, 55-200, 70-300 (nie wiem jeszcze co...?może Tamron?)+ pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki + może jakaś lampa zewnętrzna, ale niedroga, do nauki robienia lampą.

Mam nadzieję, że teraz jest treść
    Ostatnio edytowane przez Brooklyn ; 17.12.13 o 13:55

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

- słaba ostrość zdjęć. Na początku myślałem, że to ja nie potrafię wyostrzyć jak należy, ale nawet na kursie, fotograf zawodowy wziął do ręki mojego Olka i tez miał duże problemy. Właściwie to moje foty wychodziły lepsze niż jego
    I to na tym kursie ten fotograf zawodowy nie umial zdjecia ostrego zrobic??Ja by go lal i kazal dotad robic az by sie tuman nauczyl.
    Ten akapit powinien sie znalesc w Humorze.

Tak,nie potrafisz wyostrzyc zdjec.Naprawde naucz sie tego bo zaden aparat nie bedzie Ci wystarczajaco dobry.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Pamiętaj o tym, że często szkła niezależnych producentów mają problem z celnością autofokusa szczególnie z korpusami Sony i Canona. Kiepskie szkła nie dadzą Ci też ładnych kolorów i dobrej rozdzielczości na nowych matrycach. Z wypisanych przez Ciebie wybrałbym C60D+10-22Canona do widoczków i 70-200f4L ewentualnie 15-85 Canona też jest całkiem niezły. Sigmę 17-70 miałem, musiałem kilkanascie egzemplarzy sprawdzić nim trafiłem na taki który nie miał BF lub FF. Miałem Canona 50D, całkiem dobry sprzęt z mikroregulacją autofokusa którą o ile się nie mylę w 60D wywalili niestety.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    a wiesz,ze nie znam na pamiec wszystkich lustrzanek.Czyli -nie wiem.Ale wiem,ze sa takie w ktorych jak raz ustawisz iso to juz nie zmienisz,chyba,ze wypstrykasz troche albo wymienisz element odpowiedzialny za to ISO.
    A widzisz Mistrzu! całkiem zapomniałem że kiedyś były aparaty w których ISO zmieniało się ręcznie

A więc posiadam Olympusa E-510, z dwoma obiektywami kitowymi 14-42 i 40-150. ...
    To od tego trzeba było zacząć - napisać co Cię ogranicza a potem popatrzeć jak te ograniczenia pokonać chociaż Pana Mirka 510tka (jeśli dobrze pamiętam) z dwoma kitami wcale nie ogranicza co więcej wielu mu zazdrości jak widzi fotki które z jego aparatu wychodzą
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Awatar Brooklyn
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54
    I to na tym kursie ten fotograf zawodowy nie umial zdjecia ostrego zrobic??Ja by go lal i kazal dotad robic az by sie tuman nauczyl.
    Ten akapit powinien sie znalesc w Humorze.
    Nie ganiłbym go tak, bo zacząłem się zastanawiać, czy nie jest coś skopsane z AF u mnie. Ostre wychodzą mi w zasadzie tylko wtedy gdy ostrzę manualnie. Z AF częściej nie wychodzi niż wychodzi. Na początku tak źle chyba nie było.

Co do tego, że żaden aparat nie będzie ostrzył za mnie to wiem. Choćby po tym, że znam dwóch typków co to zakupili sobie, całkiem niedawno, Sony Alpha 77 (chyba) i Nikona D7100, i wychodzi im jedno wielkie rozmycie. Więc nawet nowy sprzęt tego nie zrobi, ale myślę, że mimo wszystko we wprawnych rękach pomaga.

Cytat Zamieszczone przez Jan_S
    Pana Mirka 510tka (jeśli dobrze pamiętam) z dwoma kitami wcale nie ogranicza co więcej wielu mu zazdrości jak widzi fotki które z jego aparatu wychodzą
    Pan Mirek ma 510 i dwa kity??? A to Ci historia. Poważnie masz Mirku te same obiektywy, które mam ja tj. 14-42 i 40-150 i nimi robisz?
    Ostatnio edytowane przez Brooklyn ; 17.12.13 o 14:14

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Wrócę do tematu. Na kurs już chodzę, więc podpytam o sprzęt.
    Obśmiałem się jak norka
    Chodzisz na kurs teoretyczny? Bez aparatu?Nazwa:  034.gif
Wyświetleń: 20
Rozmiar:  3,8 KB
    Wszystkie rady na temat lustrzanek C, N, o, P itp, zapamiętaj sobie- może kiedyś z nich skorzystasz. Skorzystaj z rady Mirka
    - byle co, co ma tryby PASM i pełną kontrolę nad parametrami ekspozycji. Wystarczy zaawansowany kompakt, może ultra zoom?
    Ja zaczynałem od Olka SP550UZ.
    Na coś lepszego przyjdzie czas jak już skończysz ten kurs i będziesz wiedział do czego jest Ci potrzebny aparat.

edit
    Przeczytałem teraz:

A więc posiadam Olympusa E-510, z dwoma obiektywami kitowymi 14-42 i 40-150. Robię nim zdjęcia od 4 lat, a tak intensywnie pewnie od trochę więcej niż pół roku. No i odkryłem wady, które posiada, a ma ich sporo.
    Myślisz, że zmiana aparatu i skończenie kursu pomoże na nieostre zdjęcia?
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 17.12.13 o 14:20
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Brooklyn, żaden aparat nie zrobi za Ciebie zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu. Zacznij od kupna jakiejś taniej lampki błyskowej z odchylanym palnikiem. Za 200zł zobaczysz różnicę jakiej nie da Ci żaden aparat za dowolne pieniądze. Taka tania lampka ma jeszcze te zaletę, że będzie współpracowała z aparatem po ewentualnej zmianie systemu i zawsze się przyda. Do całej reszty wymienionych zastosowań Twój Olek jest OK. Problem możesz miec ze sportem, portretem, ew. reportażem, ale to Ciebie nie interesuje. Moim zdaniem za wcześnie na duże zmiany. Najpierw opanuj to co masz.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.