Strona 9 z 84 PierwszyPierwszy ... 78910111959 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 831

Wątek: bezlusterkowe foty

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Odp: bezlusterkowe foty

Pytam się, bo, jak już wspomniałam, takie sytuacje zdarzają mi się nad wyraz często. Może chodzę w złe miejsca, może wybieram złych "modeli", może to ze względu na mój wygląd... Nie wyobrażam sobie focić mimo wyraźnego zakazu fotografowanego, to jakby w ogóle jest poza dyskusją. Tylko że u mnie wygląda to tak, że jak chodzę po jakimś rynku, dajmy na to, z aparatem, to już automatycznie zwracam swoją uwagę. I jak ktoś interesujący, komu chciałabym zrobić zdjęcie, patrzy się na mnie tak wnikliwie, to ja po prostu uciekam, nie mam odwagi zrobić mu foty. I o tego typu sytuacje pytałam @epicure'a.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

No cóż, nie mam na to żadnej dobrej recepty. W fotografii ulicznej bardzo wtopienie się w tłum. A wiadomo jak się zachowuje stado, gdy znajdzie się w nim jedna czarna owca Masz trudniej, ale spróbuj zrobić z tego zaletę. Dzięki wyglądowi masz łatwiejszy dostęp do tzw. środowisk alternatywnych. Ja jestem "starym" hardcore punkiem, ale po latach mój wygląd poszarzał i znormalniał Jak poszedłem na squat porobić zdjęcia, to byłem traktowany podejrzliwie, jak kolejny "gość z gazety" - nie wyglądałem jak "swój"

[edit]

Aha, ja noszę przy sobie fotoksiążkę ze swoimi ulicznymi zdjęciami. Czasami po zrobieniu zdjęcia ludzie pytają "a po co?", "a kim ja jestem?". Można im wtedy pokazać, jak wyglądają takie zdjęcia. W planach mam zrobienie sobie jakichś wizytówek, odsyłających na moją stronę. Często ją podaję ludziom na ulicy, ale zapisywanie adresu na kartce jest kłopotliwe.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 26.07.13 o 12:02
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Przy foceniu chce byc wporzadku wobec foconej osoby.

Jak chce komus obcemu zrobic z bliska fote to sie grzecznie pytam czy moge.
    Pogadam chwile i ogladam teren czy jest ok... dla mnie i sprzetu - wtedy robie fote i dziekuje

Natomiast nie polecam robienia z bliska fot ludziom bez ich zgody lub zgody opiekunów.
    Moze to sie roznie skonczyc... Uszkodzeniem sprzetu, pobiciem do wezwania policji wlacznie.

Dwa razy by mi ludzie sprzet skasowali a raz jedna pani chciala wzywac policjie bo zrobilem zdjecie jej bawiacemu sie dziecku.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dzięki wyglądowi masz łatwiejszy dostęp do tzw. środowisk alternatywnych. Ja jestem "starym" hardcore punkiem, ale po latach mój wygląd poszarzał i znormalniał Jak poszedłem na squat porobić zdjęcia, to byłem traktowany podejrzliwie, jak kolejny "gość z gazety" - nie wyglądałem jak "swój"
    Faktycznie, celne spostrzeżenie Jak w Gdańsku zaczęłam focić z daleka dzieciaki grające na ulicy, to sami mnie zaraz zaprosili do siebie Należałoby to wziąć pod rozwagę, choć musisz przyznać, że takich ludzi dużo trudniej odnaleźć w przestrzeni miejskiej ;P

Aha, ja noszę przy sobie fotoksiążkę ze swoimi ulicznymi zdjęciami. Czasami po zrobieniu zdjęcia ludzie pytają "a po co?", "a kim ja jestem?". Można im wtedy pokazać, jak wyglądają takie zdjęcia. W planach mam zrobienie sobie jakichś wizytówek, odsyłających na moją stronę. Często ją podaję ludziom na ulicy, ale zapisywanie adresu na kartce jest kłopotliwe.
    Bardzo mi się podoba ten motyw, jestem w stanie sobie wyobrazić, jak taki album działa na ludzi. Ja niestety się jeszcze swojego nie dorobiłam , ale nad wizytówkami jakimiś można pomyśleć, to działa na wyobraźnię ludzi...

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta

Pogadam chwile i ogladam teren czy jest ok... dla mnie i sprzetu - wtedy robie fote i dziekuje
    Próbowałam już metody z pytaniem się, ale po kilku stanowczych odmowach zrezygnowałam.

Natomiast nie polecam robienia z bliska fot ludziom bez ich zgody lub zgody opiekunów.
    Moze to sie roznie skonczyc... Uszkodzeniem sprzetu, pobiciem do wezwania policji wlacznie.

Dwa razy by mi ludzie sprzet skasowali a raz jedna pani chciala wzywac policjie bo zrobilem zdjecie jej bawiacemu sie dziecku.
    No właśnie takich sytuacji najbardziej się obawiam, poprzednicy trochę pozytywnie mnie nastroili, a Ty znowu mnie nastraszyłeś :P
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Witam !

Tylko co takie zdjęcie ma wspólnego ze streetem? Raczej niewiele bo w tym rodzaju fotografii właśnie chodzi o złapanie jakiś emocji a nie pozowane fotki.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nigdy nikogo nie prosiłem o pozowanie na ulicy. Z takich zdjęć nic by nie wyszło. Chociaż ludzie czasami sami pchają się przed obiektyw i pozują

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Aha, ja noszę przy sobie fotoksiążkę ze swoimi ulicznymi zdjęciami. Czasami po zrobieniu zdjęcia ludzie pytają "a po co?", "a kim ja jestem?". Można im wtedy pokazać, jak wyglądają takie zdjęcia.
    I to jest świetny dodatek do rozmowy, kiedy już ktoś się zainteresuje tym co robimy.

W planach mam zrobienie sobie jakichś wizytówek, odsyłających na moją stronę. Często ją podaję ludziom na ulicy, ale zapisywanie adresu na kartce jest kłopotliwe.
    Też na plus. Czasami zdarzają się imprezy plenerowe. Komuś zrobimy specjalnie pozowane zdjęcie i chciałby otrzymać odbitkę albo kopie na e-mail.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Tak, często wysyłam ludziom zdjęcie, które im zrobiłem.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Tyle że tracisz całą naturalność sytuacji. W fotografii ulicznej ważny jest człowiek osadzony w kontekście otoczenia i sytuacji. To wszystko razem tworzy kompozycje zdjęcia. Człowiek wyrwany ze wspomnianego kontekstu, Twoim pytaniem o pozwolenie, może przestać być interesujący dla obiektywu.

Ale z drugiej strony w sytuacji, którą podałeś (pytanie o pozwolenie) chyba lepiej już zapytać taką osobę czy nie chciałaby pozować w studio. Zakładam, że nie chodzi Tobie o fotografowanie sytuacji, ale wykonywanie samych portretów. To też jakiś pomysł na fotografie uliczną. Czemu nie?

Zwykła rozmowa nawet z najmniej sympatycznie nastawionymi ludźmi i wyjaśnieniem, a także pokazaniem tego co się robi i po co się to robi, łagodzi ich nastawienie, a nawet powoduje nawiązanie przyjaźni. Trzeba zwyczajnie pogadać, albo pokazać album ze swoimi dokonaniami jak Epicure. Nie znam szczegółów sytuacji, w której się znalazłeś, ale może ludzie odczytali Twoje zachowanie jako zbyt agresywne.

---------- Post dodany o 13:16 ---------- Poprzedni post był o 13:07 ----------

Realnasty, Ty się za dużo przejmujesz jak będą Cię postrzegać z tym aparatem. Obejrzyj to poniżej, a przestaniesz mieć kompleksy .

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

No i patrzcie jaka przy okazji fotki pouczająca gadka szmatka się wywiązała . Lepsza niż w wątkach SPECIAL EDITION
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ