Strona 34 z 84 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 831

Wątek: bezlusterkowe foty

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Odp: bezlusterkowe foty

Na pewno jest sens zrobić tam mały, niszowy zlocik

barmichal76
    Gość

Chciałem napisać "ładna historia", ale ładna chyba nie jest najtrafniejszym określeniem. Dlatego - dobrze opowiedziana (słowem i światłem).

Mogę się założyć, że obowiązkowym tytułem w działkowej biblioteczce było pewnie jakieś opracowanie o domowych sposobach produkcji win i nalewek
    Dziesięć lat temu kupowaliśmy od znajomych działkę pod Łodzią z domkiem letniskowym i taką książkę "przejęliśmy".

Pozdr

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Na pewno jest sens zrobić tam mały, niszowy zlocik
    Zagospodarować fotograficznie? Czy także pomoc we wstępnych porządkach?
    A co do sensu, Jest sens przywracania do życia takixh właśnie miejsc, kiedyś dla kolejnych pokoleń potomnych. Wszak wspomnienia bywalców z lat dawnych są wciąż żywe...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zagospodarować fotograficznie? Czy także pomoc we wstępnych porządkach?
    A co do sensu, Jest sens przywracania do życia takixh właśnie miejsc, kiedyś dla kolejnych pokoleń potomnych. Wszak wspomnienia bywalców z lat dawnych są wciąż żywe...
    Tylko jeśli domek był budowany przez zaprzyjaźnionego cieślę i własnymi siłami, konstrukcja i materiały, z których został postawiony mogą być, delikatnie mówiąc, takiej jakości, która uniemożliwi odbudowę. To co siedzi w ścianach może być wręcz niebezpieczne dla zdrowia.

Pozdr

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Tylko jeśli domek był budowany przez zaprzyjaźnionego cieślę i własnymi siłami, konstrukcja i materiały, z których został postawiony mogą być, delikatnie mówiąc, takiej jakości, która uniemożliwi odbudowę. To co siedzi w ścianach może być wręcz niebezpieczne dla zdrowia.

Pozdr
    Masz racje.Ksiazki,podejrzewam,ze przeszly takim zapachem,ze obecnosc ich w mieszkaniu jest co najmniej niestosowna.Co na slady wlamania i zniszczenia w zwiazku z nim policja i ubezpieczenie??Postawil bym cos nowego za otrzymane odszkodowanie.

barmichal76
    Gość

Obawiam się, że domek nie był ubezpieczony. Jeśli przez lata nikt z niego nie korzystał, pewnie ponoszono jedynie obowiązkowe opłaty na podatek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

W Polsce mnóstwo ludzi nawet mieszkań nie ubezpiecza. Biedne społeczeństwa tak mają, nie każdy o tym pamięta. Sądząc po wyposażeniu, to nie była dacza partyjnego prominenta.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    W Polsce mnóstwo ludzi nawet mieszkań nie ubezpiecza. Biedne społeczeństwa tak mają, nie każdy o tym pamięta. Sądząc po wyposażeniu, to nie była dacza partyjnego prominenta.
    Pamiętaj jeszcze, że Polskie firmy ubezpieczeniowe - raczej biorą, niż dają. To też jest jednym z powodów dlaczego ludzie się nie ubezpieczają.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    W miniony weekend przeżyłam dość niezwykłą podróż w czasie i przestrzeni. Jakiś czas temu, podczas gruntownych porządków, w rodzinnym domu mojego lubego znalazły się klucze do Działki. Działka, należąca kiedyś do dziadków, stała się tworem niemal mitycznym - miejscem, gdzie luby spędził wiele radosnych chwil dzieciństwa, w domku wybudowanym własnoręcznie przez zaprzyjaźnionego cieślę, w wielkiej piaskownicy, czy na sąsiednich pastwiskach. Niestety z powodu choroby, a później śmierci Dziadka odeszła w zapomnienie. Babcia, mieszkająca w Warszawie, ograniczała się do regulowania opłat, a reszta rodziny, pochłonięta swoimi problemami i waśniami nie kwapiła się do 120-kilometrowej wycieczki w nieznane. Ale kiedy nagle, po niemal dekadzie, ku zaskoczeniu wszystkich, w naszych rękach znalazły się klucze, nie mieliśmy wątpliwości - Działkę trzeba odwiedzić, chociażby po to, żeby zobaczyć, jak teraz wygląda. Niestety po dotarciu na miejsce naszym oczom ukazał się niezwykle przygnębiający widok. I chyba bardziej, niż zniszczenia dokonane przez włamywaczy i zwierzęta, zasmucił nas obraz miejsca opuszczonego jakby nagle, z nadzieją na rychły powrót, po którym została tylko sterta śmieci i mnóstwo wspomnień. I świadomość, że to już nigdy nie wróci.

81.

82.

83.

84.

85.

86.
    nie wiem czy to oznaka pierwszych przemyśleń o przemijaniu , ale ja również coraz częściej mam ochotę na powrót do miejsc z dzieciństwa, kojarzących się z beztroską i radością. jeśli macie takie miejsce na tym świecie, to trzeba go utrzymywać jak najdłużej i pielęgnować . szkody nie wyglądają na wielkie ,a jeśli tam przebywacie to i pustka znika.

no i jeszcze przeglądanie starych książek - uwielbiam . może faktycznie znajdą się jakieś perełki..
    Ostatnio edytowane przez kris12 ; 15.03.14 o 11:24
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Mocno rozbawiłeś mnie Mirek tym ubezpieczeniem Widać, że już za długo w cywilizowanym świecie mieszkasz i zupełnie jesteś oderwany od polskiej rzeczywistości Mało która zapomniana rudera jest u nas ubezpieczona - to byłby cud gdyby ta była.

Co do książek to może znajdą się jakieś ciekawe egzemplarze do czytania ale nie spodziewałbym się czegoś cennego, nawet gdyby książki były w dobrym stanie. Sam ostatnio robię remanent w książkach bo już mi się nie mieszczą na półkach. Mam książki po dziadkach, rodziców oraz własne i ze zdziwieniem stwierdzam, że pod względem wartości materialnych najcenniejsze są te które sam kupiłem kilka lat temu (a nie ma teraz ich wznowień). Stare książki zakupione jeszcze za komuny są w zasadzie bez wartości. Mam piękne wydanie Mickiewicza, które sobie bardzo cenię i nigdy bym gonie sprzedał ale z ciekawości sprawdziłem ile jest warte i okazało się, że tak coś koło 15 zł. Nie powiem zszokowało mnie to. Cenne mogą być wydania 19 wieczne ale trudno o idealne egzemplarze, a tylko takie osiągają spore ceny.