Strona 10 z 84 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 831

Wątek: bezlusterkowe foty

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: bezlusterkowe foty

Tego gościa z filmiku akurat nie trawię... Nie wypada ludziom z zaskoczenia błyskać z bliska prosto w oczy. Tak samo nie wypada trąbić im trąbką tuż przy uchu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tego gościa z filmiku akurat nie trawię... Nie wypada ludziom z zaskoczenia błyskać z bliska prosto w oczy. Tak samo nie wypada trąbić im trąbką tuż przy uchu.
    Można go nie lubić, ale tutaj towarzyszy nam jako przykład w dyskusji o przełamywaniu własnych ograniczeń w street photo. Poza tym mamy naszego "forumowego Bruce'a Gildena": https://forum.olympusclub.pl/threads...450#post853450. Można by zapytać Hellbike'a o jego doświadczenia. Szkoda, że ostatnio rzadko zagląda.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Tylko co takie zdjęcie ma wspólnego ze streetem? Raczej niewiele bo w tym rodzaju fotografii właśnie chodzi o złapanie jakiś emocji a nie pozowane fotki.
    Witam !

Cenna uwaga ale fotograf powinien sam pomyslec jak zrobic aby dobrze zrobic fote

To, ze ktos Ci pozwolil na wykonanie zdjecia nie oznacza, ze wlasnie teraz musisz zrobic fote.
    Wystarczy pokrecic sie troche po okolicy i wyczekac na odpowiedni moment.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    To, ze ktos Ci pozwolil na wykonanie zdjecia nie oznacza, ze wlasnie teraz musisz zrobic fote.
    Hmm, a pozwolenie nie dotyczy konkretnego czasu i miejsca, zwykle tuż po uzyskaniu zgody? Czy może pytasz o pozwolenie na wykonywanie zdjęć tej osobie przez godzinę albo dłużej? Tak to zrozumiałem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Już to widzę... "Przepraszam, czy mogę panu za chwilę zrobić zdjęcie?". A potem łazisz za gościem i czekasz na odpowiedni moment
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Witam !

No jeżeli chodzi o jakiś portret to może i tak ale jeżeli szukasz emocji i chwili to tak się nie da. Ja na przykład lubię robić zdjęcia ludziom uciekającym przed deszczem. I tu liczy się ten konkretny moment, nie można najpierw zapytać o zgodę bo ten moment minie. Nie będę zaśmiecał autorce wątku i nie zamieszczę przykładu ale chyba łatwo sobie wyobrazić takie zdjęcia.

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Witam , sprobuj najpierw wybrac sie na streeta z kims z okolicy , jak to mowia w kupie razniej i latwiej jest sie przelamac , nie ma jakiejs doskonalej receptury najlepiej rob zdjecia bariera sama zniknie , kiedy warto pytaj , usmiechaj sie do ludzi , rzuc jakis dowcipny tekst , rozmawiaj z nimi , mysle ze to lepsza metoda niz strzelanie z biodra po kryjomu ,pozdr

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    No i patrzcie jaka przy okazji fotki pouczająca gadka szmatka się wywiązała . Lepsza niż w wątkach SPECIAL EDITION
    No właśnie, jestem pod wrażeniem. CzaRmaX, chyba się znowu wzruszę...

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Realnasty, Ty się za dużo przejmujesz jak będą Cię postrzegać z tym aparatem. Obejrzyj to poniżej, a przestaniesz mieć kompleksy .

Technika Bruce'a Gildena robi wrażenie, ale wydaje mi się, że u nas najdalej przy trzeciej fotce dostałby w ryj :P Ja podzielam chyba zdanie epicure'a, chociaż faktycznie z tym gościem "z tyłu głowy" będzie mi się łatwiej przełamać Będę śledziła wątek hellbike'a, bardzo jestem ciekawa jego doświadczeń z takim typem fotografii.

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    Witam , sprobuj najpierw wybrac sie na streeta z kims z okolicy , jak to mowia w kupie razniej i latwiej jest sie przelamac , nie ma jakiejs doskonalej receptury najlepiej rob zdjecia bariera sama zniknie , kiedy warto pytaj , usmiechaj sie do ludzi , rzuc jakis dowcipny tekst , rozmawiaj z nimi , mysle ze to lepsza metoda niz strzelanie z biodra po kryjomu ,pozdr
    Myślę, to dobry pomysł, najlepiej jeszcze sobie małego drinka walnąć do tego na odwagę :P Tylko muszę jeszcze znaleźć kogoś chętnego
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Hmm, a pozwolenie nie dotyczy konkretnego czasu i miejsca, zwykle tuż po uzyskaniu zgody? Czy może pytasz o pozwolenie na wykonywanie zdjęć tej osobie przez godzinę albo dłużej? Tak to zrozumiałem.
    Witam !

Raczej chodzi o wyczucie nastawienia drugiej osoby do samego focenia.
    Decyzja o czasie wykonania foty zalezy od sytuacji.
    Trudno jednoznacznie wskazac najlepsza metode na uzyskanie fajnego zdjecia.
    Praktycznie co czlowiek to inna bajka i to co bedzie najlepsze dla jednego wcale nie musi
    byc dobre dla drugiego.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Technika Bruce'a Gildena robi wrażenie...
    Gilden nie ma przełożenia na polskie warunki. Z naszej perspektywy to raczej przypadek ekstremalny, który może pokazać, że fotografie uliczną można robić z lampą, z zaskoczenia i bardzo bliskiej odległości. Ale to jego styl. Kopiowanie go można potraktować najwyżej jako ćwiczenie, a może bardziej test osobowości.

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Myślę, to dobry pomysł, najlepiej jeszcze sobie małego drinka walnąć do tego na odwagę :P Tylko muszę jeszcze znaleźć kogoś chętnego
    W Łodzi jest silna ekipa. Wystarczy rzucić pomysł tutaj https://forum.olympusclub.pl/forums/48-Regiony. Może ktoś się skusi.

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post był o 23:46 ----------

Raczej chodzi o wyczucie nastawienia drugiej osoby do samego focenia.
    Decyzja o czasie wykonania foty zalezy od sytuacji.
    Tak przedstawiona sytuacja daje nadzieje, że kłopoty nas ominął, ale czy nie masz wrażenia, że uprzedzając o zdjęciach tracisz całą scenerię? Czy ludzie nie obserwują Ciebie i aparatu tak długo aż nie znikniesz? Nie są sztuczni bo "obiektyw"?