Dobra dobra. Mi też zajęło trochę czasu, aby pojąć czego potrzebuje. Najpierw Psix, potem C220 i na końcu Rolleicord Va.
Dobra dobra. Mi też zajęło trochę czasu, aby pojąć czego potrzebuje. Najpierw Psix, potem C220 i na końcu Rolleicord Va.
Rolleicord, Canon
flickr
Pamiętaj, że 6x6 wciąga... a jak już wsiąkniesz to bardzo polecam jakiegoś rolleiflexa z xenotarem albo planarem. Odbitki z tego wychodzą nieziemsko
--
Pzdr.
Paweł
Ponudzę Was jeszcze trochę. W niedzielę wybieram się na giełdę pod Halę Targową zapolować na światłomierz. Co byście polecali ? Mam na myśli coś taniego a w miarę sensownego.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
mam od pewnego czasu (2 lata) Sverdlovsk 6, jest niedrogi i spokojnie daje radę. Kupiłem używkę na portalu aukcyjnym chyba za jakieś 30-50 złotych.
jest dobrze
Dzięki za odpowiedź.
Jest tego trochę na rynku, zobaczymy co trafię.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Leningrad jest wart zachodu?
Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 29.11.13 o 00:08
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
na co zwrócić uwagę? można ewentualnie wziąć dla porównania wskazań cyfrówkę, dobrze by było żeby elementem światłoczułym był Cds, a nie selen, który po latach traci czułość na światło. Druga sprawa, to kąt widzenia, im mniejszy tym wskazanie dokładniejsze dla wybranego pola pomiaru, mój ma około 30 stopni, co mi wystarcza, ale można mieć większe wymagania![]()
jest dobrze
Pomogłeś, dzięki.
Tak, zdecydowanie omijaj swiatlomierze selenowe. Selen jest w nich juz dawno zuzyty i dobrze pracuje pewnie w 2 lub 3 % ich "populacji". Nie ma tego za bardzo jak naprawic, bo od dawna nie produkuje sie juz nowych, sprawnych plytek z selenem. Klasycznym swiatlomierzem z bateryjka jest Svierłowsk 4. Jest znacznie dokladniejszy niz swiatlomierze selenowe, i ma znacznie wiekszy zakres pomiaru. Mierzy swialo poprawnie nawet wtedy gdy wskazowka swiatlomierza selenowego nie wykazalaby juz zadnych oznak zycia, czyli lezalaby na poczatku skali.
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Swierdłowsk-4 denerwował mnie przez ten dziwny sposób pomiaru - kręcenie pokrętłem do momentu, aż zgaśnie lub zapali się dioda... polecałbym bardziej coś klasycznego, ze wskazówką. Co do selenowych, to faktycznie ich dokładność nie jest duża, ale do cz-b powinna wystarczyć, ale prawdą jest, że trzeba taki dokładnie sprawdzić (choć na sprawny można trafić - mój we flexie działa, kumpel ma wciąż sprawnego Gossena). Z drugiej strony można to kupić za grosze...