A skąd masz te klisze po 3zł?
A skąd masz te klisze po 3zł?
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Czasy rzeczywiście ustawiasz tym ruchomym kółeczkiem (dolnym) i czerwonym punkcikiem, ale zauważ że cześć cyferek masz oznaczone na czerwono (dłuższe) a część na czarno (krótsze). U podstawy kółeczka zmiany czasów masz dwie strzałki, czerwoną i czarną.
Stare praktiki (chyba aż do modelu PL Nova 1 z "jedną tarczą nastaw") miały dwa osobne mechanizmy odmierzając czas otwarcia migawki i "piętrowe", podwójne koło nastawy czasów. Tak więc najpierw wybierasz zakres czasów górnym kółeczkiem ze strzałka ustawiając ją na przeciw albo czarnej albo czerwonej strzałki u podstawy. Wtedy dopiero możesz korzystać odpowiednio z długich albo krótkich czasów
Do tej praktiki FX-2 można też dokupić wymienny pryzmacik z "normalnym" celownikiem
Dzięki Makromaniak za podpowiedzi. Z gornym kółeczkiem nie miałem problemu, tylko po prostu nie zauważyłem tego znacznika na dolnym, ot ślepota ze mnie.
Aparat jest pożyczony, więc dokupował nic nie bedę, a jeśli chodzi o kominek, to własnie ze względu na niego, pożyczyłem ten aparat. Chcę zobaczyc jak to się je w praktyce. Srednie formaty będą miały tez kominek (zenith albo kiev), więc traktuję to jako mały trening![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
tylko dodam że filmy po 3 zet masz na allegro
Solution VX 200 - ale straszny badziew, z purpurowym zafarbem dosyć trudnym do usunięcia
http://allegro.pl/solution-200-135-3...564706089.html
Fuji 100 - teraz po 3,3 sprzedaje jakiś zakład foto z Warszawy - mogę polecić-sam kupowałem
http://allegro.pl/film-fujicolor-100...616886271.html
kupując filmy na allegro zwracaj uwagę na długośc filmu - na ogół wszędzie płacisz za wywołanie ta samą stawkę, a więc 24 czy 12 klatek nie opłaca się .....
Praktica niestety okazała się tylko ładnym okazem "półkowym". Przy 23 klatce zablokował się mechanizm migawki, a na dodatek okazało się że jest nieszczelna, i cała góra kliszy prześwietlona w 1/3.. Koszt naprawy od 150zł, wiec wraca do właściciela.
Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
Współczuję ! dobrze, że właściciel przyjmie zwrot.
Nie ma się co poddawać, gdzieś tam na pewno jest i czeka to Twoje 6x6
Trzymam kciuki za następny zakup![]()
Grunt to nie tracić determinacjiPowodzenia!
Zamiast kupić Mamiya C220 i cieszyć się robieniem zdjęć...
Pisali Ci...pod czym i ja się podpiszę. Wynalazki z demoludów sobie odpuść. Szkoda kasy.
Rolleicord, Canon
flickr
W tej cenie to już bardziej bym celował w np. Araxa.