Pełna recenzja http://connect.dpreview.com/post/523...title_0_0?news
Powiem tak: OMFG! Będę to rekomendował koleżance za około rok. 1020 zastąpi Panasa TZ chyba 30 i SIII mini.
Dla mnie z minusów:
- Windows Phone 8
- brak możliwości wyłączenia wyostrzania
- brak shadows&highlights
- brak slotu micro sdxc
- sensor mniejszy niż w 808 PV
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jeśli ktoś kupuje telefon to może nie być taki zły wybór.
Trochę cegła, ale do torebki się zmieści![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Telefony z aparatem dobre dla gimbusów dziennikarzy, a nie fotografów,. Wczorajszy spór dziennikarzy z policjantami to fajny przykład, bez takiego gadżetu jak telefon z aparatem to by niezłą sankcję mieli.
Za przeproszeniem coraz bardziej pierd.... jak nie ma postepu? jest przepasc w stosunku do i tak rewelacyjnej jak na telefon N8, wreszcie jest nastepca i tez nokia.
Rewelacyjne fotki (jak na telefon) w 5mpix, co w zupelnosci starcza do wszystkiego, kto twierdzi inaczej ten gua.
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Uzywam 1020 od tygodnia I jestem ciagle pod wrazeniem. Nokia zrobila kawal dobrego smartfona.
Fotki to robi mocno przecietne, ale nie ustepujace "malpce". Nie da sie ich porownac do APSC czy m43, ale biorac pod uwage, ze aparat caly czas jest w kieszeni I gotowy do uzycia to jest to jednak jakas rewolucja.
Co mnie wkurza?
- nie da sie wyslac zdjec w pelnej rozdzielczosci - tylko kabelek USB
- nie da sie wylaczyc wyostrzania
- zdecydowanie za dlugo startuje aplikacja Nokia Pro Camera (a dokladnie to ona startuje I pokazuje po ~1,5 sekundzie obraz, ale nie da sie jeszcze zrobic zdjecia)
- to wystajace cos z obiektywem I lampkami - przeszkadza w polozeniu telefonu na stole
- wysokie ISO jest slabe jednak...
- flash jest slabiutki (ale jest prawdziwy, a nie tylko LEDy)
Polecam z czystym sumieniem. Swietny smarfon z aparatem ktory da sie w koncu uzywac.
Mam od miesiąca Lumię 920. Właśnie wgrałem aktualizację Amber, i dalej jestem pod wrażeniem aparatu... w smartfonie. Nie traktujmy tego jak lustrzanki czy m43
nie ta liga ale...Tego lata byłem u siostry w Toruniu, wyszedłem z dziećmi na spacer, sprzęt w torbie-wyciągam na moście i...kur...a brak kartypełna załamka... ale chwila, mam coś jeszcze
mała Toruńska zajawka i LUMIA 920 /resiz do 800 i małe wyostrzenie, nic nie chcę nikomu udowadniać
/:
Ostatnio edytowane przez marek7001 ; 1.09.13 o 01:58
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795
Lumię 920 mam od 10 miesięcy i używam w pracy do zdjęć dokumentacyjnych. Przewaga jest taka że nawet w porównaniu do Pena mieści się w każdej kieszeni i nie muszę pamiętać że trzeba zabrać aparat z domu. Po drugie zgrywanie automatyczne przez Skydrive lub wysyłka cito @ z terenu jest o niebo lepsze od aparatu - obojętnie czy po USB czy przez czytnik.
@ Marek7001
bardzo fajne zdjęcia i z takiego właśnie powodu mam nokię 808.
nie szukam przewagi nad aparatami typu kompakt, bezlusterkowiec, lustrzanka itd.
ja chcę mieć najlepszy aparat w telefonie koniec kropka. powody są banalne. zawsze mam telefon przy sobie, czasami mnie zaskakuje bieg wydarzeń i jestem na nie zaplanowanej imprezie
śmieję się z wypowiedzi (bez urazy) urządzenie "dla gimbusów". mam już prawie 4kę z przodu i zawsze będę brał pod uwagę aparat w telefonie.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Ostatnie fotki pstrykane Galaxy Note I wyszly calkiem fajnie w albumie 15x21, brakowalo mi tylko fizycznego spustu migawki
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.