Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Jaki obiektyw?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Jaki obiektyw?

Cytat Zamieszczone przez przemek1259 Zobacz posta
    ...
    Manualny dlatego, że:
    - chce się nauczyć robić zdjęcia na manualu
    ...
    Robienie zdjęć na manualu oznacza zwykle korzystanie z trybu M w aparacie i nie ma związku z manualnymi obiektywami. Ja bym polecał wydanie 130 zł na książki lub poszukanie darmowej wiedzy w internecie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria

Nigdy nie lubiłem manualnych obiektywów bez potwierdzenia ostrości + E-510. Mały wizjer to dramat tego body i nawet muszla powiększająca nie gwarantuje skutecznego ostrzenia. Ze swojej strony polecam jednak coś ze starych japończyków. Zukio OM 50mm f1.4 i jego ciemniejsza - a zarazem ostrzejsza - wersja f1.8 lub np Super Takumar 50mm f/1.4. Kupa zabawy jest z taką optyką a mechanika w tych obiektywach to bajka. Z jakość trzeba będzie zapłacić troszkę więcej niż za radzieckie szkiełko. OM ze światłem f1.8 jest na allegro za 99 oraz 144 zł. Za wersję f1.4 MC trzeba będzie jednak zapłacić powyżej 300zł a w dobrym stanie to czasem nawet troszkę więcej. Takumar kosztuje niestety podobnie.

Niestety nachodzi mnie przeświadczenie, że ten aparat to nie był najlepszy wybór. Ten wizjer to katorga dla oka i będzie potrzebne potwierdzenie ostrości. Myślę też, że lepszym rozwiązaniem będzie jakaś stara 135-ka. Moim zdaniem Carl Zeiss Sonnar MC 135mm f3.5 da dużo więcej radości z fotografowania w tym zestawie. Kiedyś bawiłem się dość sporo olkiem E-510 i wiem na co stać ten obiektyw. Jeśli mam wskazać coś "fajniejszego" to przychodzi mi do głowy tylko Zuiko OM 135mm f/2.8, który niestety może kosztować nawet ze 3x drożej. Teraz na allegro widzę Zaissa za 199 zł i to jest całkiem dobra cena, ale można trafić ładniejszą sztukę. Można też pomyśleć nad wersja OM 135mm f/3.5, która kosztuje podobnie. Niestety wszystko ma swoje plusy i minusy a szkło idealne nie istnieje. Sonnar lepiej pracuje pod światło, ale zamontowana na stałe i latająca osłona obiektywu kompletnie mi nie przypadła do gustu. Zuiko jest natomiast jaśniejsze i jest rewelacyjnie wykonane. Wszystkie długie obiektywy ostre są od pełnej dziury. 50-tki zawsze jest lepiej delikatnie przymknąć - przynajmniej te wersje 1.4

Przykładowe zdjęcia

Zuiko OM 50mm f1.4 MC:
    http://www.flickr.com/photos/cissows...7623868158539/
    Zuiko OM 135mm f/2.8:
    http://www.flickr.com/photos/cissows...7629248402418/
    Carl Zeiss Sonnar MC 135mm f3.5:
    http://www.flickr.com/photos/cissows...7625248277762/

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Jeśli Twoja znajoma chce kupić radziecką stałkę, bo za niską cenę można mieć jasny obiektyw to muszę z przykrością rozczarować, że w większości wypadków po przykręceniu do cyfrowych puszek obiektywy te sprawują się znośnie dopiero po przymknięciu o jakieś 2-3 działki... Czyli równie dobrze można focić kitem. Ale pobawić się zawsze można ...

Z drugiej strony zestaw Helios + pierścienie pośrednie m42 + adapter sprawuje się nieźle w makro, szczególnie jeśli chodzi o stosunek jakość/cena

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Witaj PrzemkuTysiącDwieściepięćdziesiątyDziewiaty,

Przede wszystkim - to zaproś koleżankę na forum - znajdzie tu inne koleżanki, które przy pomocy podobnych zestawów potrafią cuda przeróżne uczynić dzięki swojej wrażliwości - rzucałbym u nickami, ale niech sama przeszuka forum, i zobaczy jakie Panie perełki tworzą.

Co do wyboru - Maciek_WM już to napisał - Helios ze światłem 2.0 - cena zabójczo atrakcyjna, nawet dla zabawy warto kupić, do tego jestem przekonany, że spełni jej wstępne marzenia. Osobiście dysponowałem egzemplarzem, który był świetny przy pełnym otwarciu, więc to kwestia 'sztuki'. Robiłem nim zdjęcia i z Dandelionem i bez na 510 - czy koleżanka poradzi sobie nawet z tym 'niezbyt wypasionym' wizjerem - myślę, że tak (choć zauważalna jest zmiana przy skoku z e510 na np e3) - jakkolwiek Dandelion bardzo przydatna rzecz.

pozdrawiam,

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Witaj. jak poprzednicy na początek ja bym poradził heliosa. Jak koleżankę wciągnie to można pomyśleć o zuiko Om 1,4 lub sporo tańczy 1,8. Ja mogę polecić super takumara 1,4. Jak koleżankę nie wciągnie helios to niewiele kasy straci. Pytałeś czy trudne jest wklejenie dandeloida - nie. Ja jak kupowałem do dostałem do niego taką plastikową (nie wiem jak to nazwać) foremkę ułatwiającą ustawienie go i wklejenie.
    Pozdrawiam.
    PS. mnie manuale zauroczyły.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

A może ma ktoś dostęp do tańszych adapterów z dandelionem? Bo najtańszy na allegro to 132 zł ... A koło mnie nigdzie nie ma takich sklepów...

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

a canon fd na 43 nie ma? to powinno byc tansze... np canon fd 50mm f1.8 razem z adapterem na m43 (ale dokladnie takiego nie mozesz uzyc!) i dostawą kosztuje ponizej 150zl

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez przemek1259 Zobacz posta
    A może ma ktoś dostęp do tańszych adapterów z dandelionem? Bo najtańszy na allegro to 132 zł ... A koło mnie nigdzie nie ma takich sklepów...
    Lepiej kupić tego troszkę droższego i od sprawdzonego sprzedawcy. Ktoś kiedyś na forum sprzedawał takie adaptery. Zdaje się kolega "enter", ale mogę się mylić

---------- Post dodany o 18:03 ---------- Poprzedni post był o 17:50 ----------

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta
    a canon fd na 43 nie ma? to powinno byc tansze... np canon fd 50mm f1.8 razem z adapterem na m43 (ale dokladnie takiego nie mozesz uzyc!) i dostawą kosztuje ponizej 150zl
    A Canony FD ostrzą na nieskończoność? Nigdy nie miałem takiego obiektywu, ale kiedyś u znajomego widziałem adapter FD > EF z dodatkową soczewką. Zdaje się taka przejściówka troszkę więcej kosztuje. Dodatkowo taki układ psuję ostrość oraz pojawia się problem z aberracją. Może ktoś bardziej oblatany w canonach wypowie się na ten temat bo mogę grzeszyć Jeśli jest tak jak napisałem to chyba w tej cenie lepiej kupić coś z innego systemu
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 11.07.13 o 21:16

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

sprzedawałem jakiś czas temu za 90 zł dandeliona, ktoś jakiś czas temu też sprzedawał tutaj na forum. Albo chwilę poczekaj na używkę (tam się nie ma co zużyć więc kupujesz praktycznie nówkę) albo zapłać więcej za ekspres.

Ja też polecę Heliosa. Razem z E-520 robił świetne zdjęcia, miękkie na f2.0, a od f2.8 całkiem przyzwoite. Zawsze koleżanka może wyłączyć AF i ostrzyć manualnie na 14-42 lub 40-150. Fakt, że przez to elektroniczne ostrzenie jest trochę dziwnie, ale może się przekona (albo zrazi) do takiego ustawiania ostrości.

Awatar przemek1259
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Znacie może jakiś poradniki dostępne na necie na temat fotografii dla początkujących?