No tak. Do tej pory tak prostowałem zdjęcia. Z tego wątku dowiedziałem się jak wy to robicie. I fajnie to opisaliście.
A że macie większe doświadczenie to jak bedę prostował kiedyś jakieś zdjęcie to korzystam z waszych porad.
No tak. Do tej pory tak prostowałem zdjęcia. Z tego wątku dowiedziałem się jak wy to robicie. I fajnie to opisaliście.
A że macie większe doświadczenie to jak bedę prostował kiedyś jakieś zdjęcie to korzystam z waszych porad.
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 30.06.13 o 11:04
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Jeszcze jeden przykład i porada zarazem
Poprzednie zdjęcie wykorzystywało tylko jeden plik. Wykonywaliśmy tam kilka operacji aby uzyskać efekt który nas zadowoli.
Czy można łatwiej ? wykonując mniej operacji ?
Poniżej przykład:
Stoimy bardzo blisko obiektu. Wysokiego obiektu. Gdy zrobimy jedno zdjęcie, w wyniku otrzymamy produkt nieakceptowalny. Budynek, wieża, czy co tam sfotografujemy będzie się zwężał ku górze - zgodnie z prawami optyki i perspektywy.
Aby tego uniknąć robimy kilka zdjęć i składamy je w panoramę.
Wygląda to tak:
W wyniki składania otrzymujemy plik "prawie" dobry. Złudzenie perspektywiczne spowodowało, że z poziomu gruntu "podnieśliśmy" się na wysokość I piętra i z tego poziomu robimy zdjęcie całości.
Wynik:
Teraz już wystarczy tylko bardzo delikatny obrót i korekcja perspektywy. Nie tracimy dużo materiału ze zdjęcia,
Wynik końcowy:
Zaznaczam, że wszystkie zdjęcia były robione z ręki. gdybym użył statywu, efekt byłby niewymiernie lepszy, a i pracy przy obróbce mniej.
I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga.
Wszelkie tego typu operacje robimy na pełnym pliku, ważącym co najmniej 5 MB. Mamy wtedy zapas rozdzielczości, który pozwoli nam na uzyskanie techniczne dobrego końcowego zdjęcia.
Proszę dla próby zrobić dowolną zmianę perspektywy na pliku 800x600 px. Degradacja jakości będzie tak duża, że otrzymamy rozmemłane barachło
Pozdrawiam cieplutko![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
O! Pięknie Bodziop! Konkretna uwaga. Może napisałbyś kilka słów więcej i założył nowy wątek?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To prawda, ale tak pomyślałem: prostujesz sobie cerkiewkę Bodzie,
czemu mu nie powiesz, że narzędzie miarka bez punktu odniesienia, to skarb?
Bo to chyba też rodzaj drogowskazu, Wiesz ludzie bardzo serio traktują tutki i nawet nie szukają dodatkowych narzędzi.
Może ja w PS'ie a Wy w Gimp'ie zrobimy takie tutki? Żeby oglądać budynki na fotach, a nie "samowolki Gimpowane" czy "wolnostany PSiarskie"?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
A może się nie da? Pewnie niezwyciężona armia Stanów Zjednoczonych ma takie możliwości, ewentualnie NASA, Rambo albo jakieś inne "sajens" fikszyn. Zwykły śmiertelnik może najwyżej wyprostować kontury, ale całej trójwymiarowej bryły nie da rady. Popatrz np. na balkony, albo na gzyms nad oknami parteru. Nadal widać, że to pstrykane szerokim z chodnika.