Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: street photo panasonic 14mm f/2.5 czy sigma 19mm f/2.8

| OlyJedi Awatar Bacio
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: street photo panasonic 14mm f/2.5 czy sigma 19mm f/2.8

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Ja kiedyś myślałem na przykład, że koniecznie potrzebuję obiektywu szerokokątnego a zdjęcia mi nie wychodzą bo go nie mam.
    Chyba niemal wszyscy tak mamy, że łudzimy się, że dokupując "to coś" (nowy obiektyw, nowy korpus, nową lampę, nowy filtr, ...) wreszcie będziemy mogli robić zdjęcia, bo tylko brak "tego czegoś" nas ograniczał. Producenci aparatów i ich internetowi fanatycy (testy sprzętowe) tylko utwierdzają nas w tym przekonaniu.
    Ciągle nam czegoś brakuje - za wolny AF, za duża głębia ostrości, za długa ogniskowa, za krótka ogniskowa...

Patrząc na nową ulotkę reklamową sprzętu z tego roku można pomyśleć "jak mogłem bez tego robić zdjęcia dwa lata temu"
    Dobrze to znam, bo kupowałem i sprzedawałem wszelkie możliwe sprzęty szukając niemal "Świętego Graala" fotografii. Miałem manualny aparat 501CM i był jedynym, który mi nie przeszkadzał w robieniu zdjęć.

Ken Rockwell jest jedną z tych osób, które mimo fanatyzmu sprzętowego krzyczy, że zdjęcia robi człowiek (http://www.kenrockwell.com/tech.htm). I o ile ma swoje oddane grono "hejterów" nie sposób odmówić mu racji w wielu miejscach dotyczących robienia zdjęć.

Wracając do tematu - street photo było zawsze dla mnie marzeniem - tzn. aby umieć to robić i akurat to mi nie najlepiej wychodziło. Starałem się naśladować Mistrzów zarówno sprzętem, jak i próbując kopiować sytuacje uliczne. Jedną z lepszych fotografii w życiu zrobiłem aparatem Rollei 35SE.
    Próbowałem wielokrotnie pracować odpowiednikiem 35mm i mi nie wychodzi.
    Najwygodniej mi się robi 80mm (na średnim formacie kliszowym), 50mm (na małym obrazku kliszowym) i 25mm (micro4/3).
    I nadal jest albo za szeroko, albo za wąsko. Nigdy nie jest dobrze.
    -- Bacio -- Olympus XA | 35RC | OM-D
    Posiadacz Karty Stałego Malkontenta

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

5mm to mało jeśli porównasz 45 i 50... Ale 14 i 19 to jest już spora różnica. Zrób eksperyment dwudniowy, ustaw swój zoom na 14mm i cykaj nim fotki przez jeden dzień nic nie zmieniając, następnego dnia to samo na 19. Po pierwsze zauważysz różnicę, po drugie może dowiesz się który obiektyw wybrać

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

14mm posiadam i cenie to szkielko , za rozmiar ,predkosc af i ogniskowa za 600 zl to calkiem fajna propozycja , ta sigma co prawda tansza ale troche duza jak na moj gust , pozdr

Mieszka w
    Wekowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

14mm w cenie katalogowej to przesada, ale w cenie z ebay uważam, że mocno niedocenione szkiełko i niezłe w kategorii cena/jakość na tle wielu innych stałek do m43.