Te obwódki naokoło nadbudówek to wygląda jak za wysoki kontrast lokalny przy zbyt dużym promieniu.
Pikseloza jak najbardziej
Te obwódki naokoło nadbudówek to wygląda jak za wysoki kontrast lokalny przy zbyt dużym promieniu.
Pikseloza jak najbardziej
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ale takie obwódki, schodki (bardziej fachowo zdaje się artefakty) także powstają przy krawędziach gdy jest zbyt mocna kompresja. Są na wszystkich zdjęciach tylko trzeba powiększyć. Chcąc sie przekonać zapisz jakieś zdjęcie z dużą kompresją i sprawdź co dzieje się przy krawędziach.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.07.13 o 16:37
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
45mm 1.8 działa pięknieZastanawiam się co zrobić z moją puszką E-30. Czy warto ją sobie zostawić, a może sprzedać i dokupić za to jakiś obiektyw do OM-D
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Kupiłeś używkę więc chyba aż tak dużo nie stracisz na odsprzedaży. Moim zdaniem nie ma sensu trzymać E-30 i OM-D.
Chyba że bardzo zależy Tobie na którymś z obiektywów dużego 4/3 a OM-D nie daje rady z AF.
PS.
Zazwyczaj będziesz wybierał aparat który daje lepszy obrazek. E-30 będzie się kurzył, im dłużej będziesz zwlekał z jego sprzedażą tym mniej kasy dostaniesz.