wystarczy popatrzeć tutaj na forum na zdjęcia zrobione OM-D, które ważą ok. 1 MB. Jest różnica. Przy tej rozdzielczości i wadze pliku kompresja nie powinna tak mocno degradować jakości.
wystarczy popatrzeć tutaj na forum na zdjęcia zrobione OM-D, które ważą ok. 1 MB. Jest różnica. Przy tej rozdzielczości i wadze pliku kompresja nie powinna tak mocno degradować jakości.
Tylko w PS obrabiałem. Kolorki hmm... specjalnie jakoś ich nie podkręcałem (stndardowo filtra polaryzacyjnego użyłem, co może się na niebie lub wodzie odbić).
---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post był o 13:11 ----------
Podpowiedz, co to więc może być. W camera raw lekko suwakami się pobawiłem, ale nie było tam jakiegoś kosmicznego wyciągania szczegółów z cieni, żeby aż tak mocno miało to wpłynąć na zdjęcie.
Kolor wody z plaży jest w miarę wiernie oddany (laguna)
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Absolutnie, nigdy tak nie robię.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
To zostaje ostatnie rozwiązanie zagadkiWstawiłeś zdjęcia o wadze powyżej 1MB, a skrypt forum automatycznie je sam skompresował. Jak działa automat na forum... na pewno nie sprzyja jakości
Zdaje się forum toleruje zdjęcia do 1MB, a powyżej są kompresowane. Jak przygotowujesz zdjęcia do wysłania staraj się aby nie ważyły wiecej niz 1MB. Trzeba czasem w PS trochę z jakością zjechać (zwiększyć kompresję) np. do wartości 11. i tak będą lepiej wygladały niż gdyby to miało zostać zrobione automatycznie.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.07.13 o 13:37
Dawno nic nie wstawiałem i chyba rzeczywiście zapomniałem o tym ograniczeniu. Ew. będę wrzucał do na jakiś serwer. No nic jak nie ma tragedii to mogę coś dorzucić jeszcze z wyjazdu z innych miejsc, które odwiedziłem.
Pewnie, że tragedii nie ma, wrzucaj, wrzucaj..., a może jakiś odrębny wątek... Ten tytuł i dział jakoś tak średnio pasuje do zamieszczania zdjęć.. To oczywista Twoja decyzja![]()
W sumie czemu nie![]()
Może podlinkuj gdzieś tego RAW-a, pobawimy się i zobaczymy co wpłynęło na jakość.
A wątek załóż - aparat kupiłeś, mam nadzieję że na forum zostaniesz i będziesz się nadal wspólnie z nami bawił![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||