Polecacie bardziej zakup tego Fuji niż OMD?
Polecacie bardziej zakup tego Fuji niż OMD?
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
A ja Ci zaproponuję coś innego. Prześpij się, zajmij czym innym, oderwij choć na chwilę od tej sprzętowej przepychanki. Daj sobie szansę na spojrzenie na to wszystko z perspektywy czasu. Rozumiem, bo sam nieraz przerabiałem, twoje parcie na zmiany sprzętowe, i wiem też, że pośpiech w tym przypadku jest bardzo złym doradcą. Dostałes tu wiele cennych porad i wskazówek. Wyciągnij wnioski na spokojnie i dopiero wtedy idź na zakupy. A jak już masz wielkie parcie na zakupy, to kup sobie pełną klatkęr, z bardzo dobrym obiektywem, do tego niewielkich rozmiarów i wagi za ułamek kwoty którą chcesz wydać, czyli analoga. Zmianę w jakości na pewno odczujesz, zyska też twój warsztat fotograficzny (nie twierdzę, że jest zły, wręcz przeciwnie
), i gwarantuję Ci, że zupełnie innym okiem spojrzysz na to co masz.
Zadowolenia z wyboru, no i oczywiście pochwal się, co wybrałeś oraz wynikami fotograficznymi.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Witam, wszystkich serdecznie to mój pierwszy post na tym forum. Niedawno rozstałem się z systemem lustrzankowym i jutro stanę się mam nadzieję szczęśliwym właścicielem OM-D. Powód rozstania z dużym korpusem bardzo prosty - wielkość, ciężar, nieporęczność w większości sytuacji. Wygoda oczywista jednakże w sytuacji gdzie wychodziłem sam fotografować. Brałem pod uwagę także X-E1 jednakże po przeanalizowaniu wyszło że OM-D ma więcej (poza jakością obrazka) do zaoferowania niż fuji. Mam nadzieję że wykonam nim wiele dobrych zdjęć i zaprzyjaźnie się z tym forum![]()
a co ty tu robisz?
nie wiesz, ze ostre fotki to tylko robi sigma dp2 merrill?
Moja rada dla autora watku, z pelnej klaty, to bym kupil 5D.
pozdrowionka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Nie, nie polecamyA tak serio to moim zdaniem koniecznie musisz zobaczyć zarówno OMD jak I X-E1 i trochę się nimi pobawić. Ja mam X-E1 i jestem bardzo zadowolony ale łatwo mi sobie wyobrazić kogoś kto nie polubi tego aparatu i bardziej przypasuje mu właśnie OMD. X-E1 ma bardzo fajnego i stosunkowo jasnego zooma, który w komplecie z X-E1 wychodzi dość tanio. OMD ma zdecydowanie więcej bajerów z dotykowym ekranem na czele. Trudny wybór
Zobacz jak Ci się trzyma te aparaty i porównaj z FF, bo może one okażą są dla Ciebie za małe i niewygodne?
A propos wielkosci i ciężaru, to bym się troszke posprzeczał. Na przedostatnim spotkaniu w Krakowie, mój leciwy E620 z zd50 spoczął na moment w celach porównawczych obok OMD. Reakcja była dość dziwna: o k..., prawie takie same.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
ba!
ciagle niedoscigniony
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.