Strona 24 z 29 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 288

Wątek: Zakup aparatu Nikon, z którego nic nie wyszło

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Zakup aparatu Nikon, z którego nic nie wyszło

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Mam taki sam dowód, jak na to, że większość ludzi ma wątrobę. Na każdą osobę, która żyje bez tego organu, jestem w stanie pokazać siedem miliardów innych osób, które wątrobę mają. Jeśli pokażesz mi jedno zdjęcie wykonane przez niedzielnego użytkownika kitowego rebela, którego nie da się zrobić kompaktem, wówczas pokażę Ci tysiąc razy więcej gniotów autorstwa takich właśnie użytkowników, które da się zrobić nawet komórką. Jakby na to nie spojrzeć, większość będzie po mojej stronie.
    Znaczy sie jednak generalizujesz...
    Przyklad tez z kosmosu, gdyz watroba jest tym organem bez, ktorego nie mozesz funkcjonowac.

p.s. Abstrahujac juz od fotografii, wszystko mozna zrobic na kilka sposobow, prosciej, trudniej, szybciej, dluzej, kto co wybierze to jego indywidualna sprawa.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak na sprawdzianie z matematyki napiszesz "2 + 2 = 5" i ktoś powie Ci, że napisałeś "2 + 2 = 5" to nie znaczy, że ten ktoś Cię ocenił, tylko że stwierdził fakty. Ja stwierdziłem fakt, że ludzie używający trybu auto w lustrzankach to ZAZWYCZAJ ludzie nie potrzebujący sprzętu o takiej jakości obrazu i możliwościach fotograficznych, a kupili go tylko dlatego, że taki jest trend. Nie ma tu żadnego wartościowania ani oceny, czy ich wybór jest słuszny, czy nie. Chcieli, to kupili...

Zastanów się dobrze, czy aby na pewno chcesz z tym polemizować.
    Witam

Powinienes dodac do Twojego podanego przykladu, ze ten ktos kto tak napisal, ze "2 + 2 = 5" dal sie PODPUSCIC koledze obok
    i nosi jeszcze teczke kloca zamiast malej i lekkiej teczuszki.
    Dodaj jeszcze, ze piszac tak... nikogo nie oceniales

Aby niepotrzebnie nie ciagnac tego tematu powiedzmy sobie, ze kazdy z Nas ma wlasne zdanie na temat "OCENIANIA INNYCH".

Co do wyboru aparatow typu lustrzanka lub podobny gabarytowo przez klienta niekoniecznie zgadzam sie z Twoim
    tokiem rozumowania.

1. Nie znasz wszystkich modeli lustrzanek i innych duzych modeli aparatow i nie wiesz jak tam dziala tryb auto
    i nie wiesz na ile tym sprzetem w tym trybie mozna wykonac "dobre jakosciowo zdjecia".

2. Nie wiesz czy klient chce w przyszlosci rozwijac sie fotograficznie i nie zdecyduje sie na lepsze wyposazenie
    swojego aparatu i nie skorzysta z czasem z innych trybow poza "AUTO"

3. Nie jestes w stanie okreslic potrzeb kogos kogo nie znasz bo nie masz zielonego pojecia o jego potrzebach.
    Samo gdybanie oparte na korzystaniu z trybu "AUTO" nic nie znaczy i o niczym nie swiadczy.

4. Praktycznie duzo mozna uzyskac mniejszymi i lzejszymi aparatami co wcale nie oznacza, ze
    uzytkownikowi wlasnie o to chodzilo aby miec cos malego i lekkiego.

5.Trend to trend a czlowiek to czlowiek i kazdy ma prawo do wlasnego wyboru.

Zanim cos napiszesz o tym co ludzie powinni czy nie powinni przemysl dobrze temat bo
    mam odczucie, za zaczynasz glupoty wypisywac na temat uzytkownikow lustrzanek i tych
    co uzywaja trybu "AUTO" w swoich aparatach.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 10.07.13 o 10:58
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam

Powinienes dodac do Twojego podanego przykladu, ze ten ktos kto tak napisal, ze "2 + 2 = 5" dal sie PODPUSCIC koledze obok

Aby niepotrzebnie nie ciagnac tego tematu powiedzmy sobie, ze kazdy z Nas ma wlasne zdanie na temat "OCENIANIA INNYCH".

Co do wyboru aparatow typu lustrzanka lub podobny gabarytowo przez klienta niekoniecznie zgadzam sie z Twoim
    tokiem rozumowania.

1. Nie znasz wszystkich modeli lustrzanek i innych duzych modeli aparatow i nie wiesz jak tam dziala tryb auto
    i nie wiesz na ile tym sprzetem w tym trybie mozna wykonac "dobre jakosciowo zdjecia".

2. Nie wiesz czy klient chce w przyszlosci rozwijac sie fotograficznie i nie zdecyduje sie na lepsze wyposazenie

3. Nie jestes w stanie okreslic potrzeb kogos kogo nie znasz bo nie masz zielonego pojecia o jego potrzebach.
    Samo gdybanie oparte na korzystaniu z trybu "AUTO" nic nie znaczy i o niczym nie swiadczy.

4. Praktycznie duzo mozna uzyskac mniejszymi i lzejszymi aparatami co wcale nie oznacza, ze

5.Trend to trend a czlowiek to czlowiek i kazdy ma prawo do wlasnego wyboru.

Zanim cos napiszesz o tym co ludzie powinni czy nie powinni przemysl dobrze temat bo
    mam odczucie, za zaczynasz glupoty wypisywac na temat uzytkownikow lustrzanek i tych

Pozdrawiam
    To ja bym się odniósł pół żartem - pół serio do pkt3. Potrzeby użytkowników lustrzanek bazujących jedynie na trybie auto są... automatyczne i zgodne z tym co automat właśnie im podsunął
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Znaczy sie jednak generalizujesz...
    Znaczy się w którym konkretnie miejscu?

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Przyklad tez z kosmosu, gdyz watroba jest tym organem bez, ktorego nie mozesz funkcjonowac.
    To zamiast wątroby wstaw sobie do tekstu jakikolwiek inny organ, np. oko. Czy sądzisz, że potrzeba naukowych dowodów aby stwierdzić, że ludzi bez oka jest mniej, niż ludzi mający obie gałki oczne? Gdy już dojdziesz do wniosku, że nie trzeba, to zadaj sobie pytanie, czemu w takim razie miałyby służyć dowody dla stwierdzenia obserwacji, że ludzi wykorzystujących pełny potencjał swoich rebeli jest mniej, niż tych, którzy go nie wykorzystują. Życzę dużo zabawy z procesem myślowym.

Nadal nie rozumiesz. Stwierdzenie, że ktoś dał się podpuścić, to to samo, co stwierdzenie, że napisałeś "2 + 2 = 5". Gdybym powiedział, że napisałeś takie równanie dlatego, że jesteś głąbem, to wtedy bym Cię ocenił. Tak samo gdybym napisał, że ludzie dali się podpuścić, bo są naiwni. Ale nie napisałem tego, a jedynie stwierdziłem fakt.

Poza tym gdybyś nosił "teczkę kloca" zamiast "lekkiej teczuszki", to stwierdzenie tego faktu nadal byłoby tylko stwierdzeniem faktu, a nie oceną Twojej osoby.

tokiem rozumowania.
    No ciekaw jestem, z jakim to tokiem rozumowania się nie zgadzasz, skoro ja nie pisałem nic o wyborze aparatu o dużych gabarytach.

Nie znasz wszystkich modeli lustrzanek i innych duzych modeli aparatow i nie wiesz jak tam dziala tryb auto
    Ale mnie to nie interesuje. Ja widzę, jakie zdjęcia robią ludzie. Jeśli ich aparaty mają taki magiczny tryb auto, o jakim piszesz, to znaczy, że ich użytkownicy nawet w tym trybie nie potrafią robić zdjęć. To tym bardziej potwierdza moją tezę, że wypasiony sprzęt jest im kompletnie zbędny, bo go nie wykorzystują.

Nie wiesz czy klient chce w przyszlosci rozwijac sie fotograficznie i nie zdecyduje sie na lepsze wyposazenie
    To też mnie nie interesuje. Co klient chce sobie zrobić w przyszłości, to jego sprawa. Ja widzę, jakie zdjęcia robi większość "kitowców" oraz do czego wykorzystuje swoje aparaty i stwierdzam, że z powodzeniem mogliby korzystać z kompakta i uzyskiwać nie gorsze rezultaty.

Nie jestes w stanie okreslic potrzeb kogos kogo nie znasz bo nie masz zielonego pojecia o jego potrzebach.
    Nie pozostaje mi nic innego, jak stwierdzić, że potrzeby tych ludzi również mnie nie interesują. Nie określam niczyich potrzeb. Patrzę tylko na zdjęcia i widzę, że można je wykonać tańszym i wygodniejszym w czasie wycieczek aparatem (przypominam, że dyskusja zaczęła od spostrzeżenia, jakich aparatów używają turyści), a czy dana osoba potrzebuje lustrzanki po to, żeby spełnić swoje marzenie posiadania dużego czarnego aparatu, czy też chce wywołać zazdrość sąsiada, czy też ktoś przekonał ją, że potrzebuje właśnie takiego sprzętu, to już nie ma żadnego znaczenia w tej dyskusji. Nie rozmawiamy o tym, kto co potrzebuje, tylko czy to wykorzystuje na tyle, że sprzęt ten okazuje się niezastąpiony przez kompakta.

Jakie gdybanie i jakie korzystanie z auto? Chyba pomyliłeś wątki albo zwracasz się nie do tej osoby. Ja nie prowadziłem tu żadnych gdybań o używaniu trybu auto.

Praktycznie duzo mozna uzyskac mniejszymi i lzejszymi aparatami co wcale nie oznacza, ze
    Owszem. Skoro kupił aparat duży i ciężki, to pewnie chodziło mu o to, żeby właśnie był duży i ciężki. Ale ja przecież nigdzie nie pisałem o tym, o co użytkownikom chodzi w czasie zakupu. Ta kwestia nie była tematem dyskusji.

Trend to trend a czlowiek to czlowiek i kazdy ma prawo do wlasnego wyboru.
    A czy ja kogokolwiek tego prawa pozbawiam? Wskaż mi miejsce, w którym zabroniłem dokonywać zakupów zgodnie z własnym widzimisię.

Zanim zaczniesz kogoś pouczać, upewnij się najpierw, że swoje "cenne" rady adresujesz do właściwej osoby. Staram się nikomu nie mówić, co ma robić. I z całą pewnością trzymałem się tej zasady w tym wątku. Jeśli twierdzisz inaczej, zacytuj moją wypowiedź, co do której masz wątpliwość. Na pewno je rozwieję, a po sprawie pozostanie jedynie poczucie wstydu, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Nie ponoszę odpowiedzialności za Twoje odczucia. To sprawa, z którą poradzić musisz sobie sam. Jak chcesz prowadzić ze mną jakąś dyskusję, to o konkretach dotyczących tematu tego wątku, a nie swoich przeżyciach emocjonalnych.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Panowie nie ma się co sprzeczać Ja proponuję powrócić z dalekich torów na rozmowę dotyczącą już nie Nikona a OM-D.Wstawiłem swoją Sigmę 50 1.4 na sprzedaż. Jak uda się znaleźć dla niej nowy korpus to od razu kupuję 45 . Czy poza 45 w m4/3 używacie jeszcze jakiegoś innego obiektywu do portretówki (także z m4/3)?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Panowie nie ma się co sprzeczać Ja proponuję powrócić z dalekich torów na rozmowę dotyczącą już nie Nikona a OM-D.Wstawiłem swoją Sigmę 50 1.4 na sprzedaż. Jak uda się znaleźć dla niej nowy korpus to od razu kupuję 45 . Czy poza 45 w m4/3 używacie jeszcze jakiegoś innego obiektywu do portretówki (także z m4/3)?

75/1,8, ale to inna kategoria cenowa... No i Leica 25/1,4.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    75/1,8, ale to inna kategoria cenowa... No i Leica 25/1,4.
    Biorąc pod uwagę, że 75 to taki odpowiednik 150 pełnoklatkowej to nie za dużo?

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę, że 75 to taki odpowiednik 150 pełnoklatkowej to nie za dużo?
    Skądże znowu.
    Jednak to zależy od Ciebie, czy będzie Tobie wygodnie pracować z taką ogniskową. Przy 75/1.8 łatwo uzyskać dobrą separację od tła.
    W dodatku jest to najlepiej oceniane w tej chwili szkło do m4/3.
    Niejeden robił portrety na pełnej klatce szkłem w okolicach 130 mm, albo nawet i dłuższym.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Skądże znowu.
    Jednak to zależy od Ciebie, czy będzie Tobie wygodnie pracować z taką ogniskową. Przy 75/1.8 łatwo uzyskać dobrą separację od tła.
    W dodatku jest to najlepiej oceniane w tej chwili szkło do m4/3.
    Niejeden robił portrety na pełnej klatce szkłem w okolicach 130 mm, albo nawet i dłuższym.
    Osobiście zdarzało mi się robić 150 Sigmy ale jedynie w przypadku, kiedy chciałem mieć dobre przybliżenie. Szczególnie przydatne okazało się to pod ścianą płaczu w Jerozolimie, gdzie nieładnie z ukrycia starałem się utrwalić przebywających tam żydów. Zdjęcia wyszły całkiem ok, ale ciężko mi sobie wyobrazić zastosowanie podobnego szkła w innych sytuacjach.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Osobiście robiłem też portrety Nikkorem 180/2.8 i bardzo lubiłem efekt jaki dawał.
    Po prostu trzeba modela/modelkę mieć w nieco większej odległości i trochę pokrzyczeć na nią/niego
    Poza tym jest dobry na jakieś eventy/koncerty gdzie nie chcesz być zauważony przez fotografowanych.
    Jednak jak pisałem, nie każdy lubi takie zdjęcia, więc może to nie jest ogniskowa dla Ciebie?
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA