Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Co kupić ? stałka do E-systemu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    w poniedziałek odebrałem szkiełko Sigmy 30/1.4 w EURO w Lublinie. Zanim w ogóle zapłaciłem, mogłem go sobie posprawdzać, zobaczyć czy nie ma BF i FF.

Wbrew opiniom na forach, okazało się, że albo Sigma się poprawiła, albo trafiłem w idealny egzemplarz. Na prawie 100 przypadkowych fotek, wszystkie mi wyszły ostre tam gdzie ostrość być powinna. Niestety z braku czasu na poważny test muszę go odłożyć do przyszłego tygodnia.

Wcześniej dzięki użytkownikowi Yarek, miałem możliwość pomacania tego szkła i po tym teście nadal się zastanawiałem. Obiektyw Yarka potrafił się zawieszać i trzeba było restartować aparat by znów chodził. U Yarka zdarzał się także FF i BF. Mój obiektyw pozbawiony jest tych wad. Pracuje ładnie, nie zawiesza się. Przełączenie na obiektywie funkcji AF na M skutkuje tym, że ostrzę manualnie i mogę zrobić zdjęcie bez potwierdzenia ostrości, a powrót do AF bez wyłączania aparatu załącza moduł AF i działa bez zarzutów.

Jakość wykonania na wysokim poziomie, ale to nie powinno dziwić, to szkiełko ze złotym paskiem, więc kierowane na rynek profesjonalny. jedyne niewielkie zastrzeżenia mam do pierścienia ustawiania ostrości, który wydaje się lekko jakby skrzypieć (to raczej uczucie niż dźwięk), ale jest w pełni manualny ze sporym skokiem, co owszem idzie na plus (w szkłach Zuiko Olympusa pierścień uruchamia silniczek, w Sigmie jest full manual).

Obiektyw dostarczany jest z osłona tulipanową oraz z etui z cordury z porządnymi "amortyzatorami" wewnątrz.

Jestem na tą chwile bardziej niż zadowolony.

Testy zrobię i zamieszczę w przyszłym tygodniu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dzemski:

zapodawaj fotki z tego cuda. może jednak się okaże że "dobre egzemplarze" nie są takie złe...

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ja też byłem zadowolony, przez 3 czy 4 sesje, potem zaczeły sie schody które trwają do dziś może Ty będziesz miał więcej szczęscia, czego Ci życze!
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    ja też byłem zadowolony, przez 3 czy 4 sesje, potem zaczeły sie schody które trwają do dziś może Ty będziesz miał więcej szczęscia, czego Ci życze!
    Jeszcze nie naprawili?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Jeszcze nie naprawili?
    wymienili na nowy który tez nie działa jak powinien, czekam na kolejną wymianę
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    willow32:

dlatego tez napisałem, że jestem bardziej niż zadowolony na tą chwilę

jesli chodzi o sprzęt spoza stajni Olympusa, to jestem trochę sceptyczny (poza Raynoxem, który trzyma wysoki poziom i filtrami Hoya)

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ja chyba tez mam obiektyw z limitowanej serii udanych egzemplarzy sigmy 30mm. zlego slowa nie dam na niego powiedziec. od dlugiego czasu uzywam tylko jego. a nabylem go z drugiej reki. czyli mozna powiedziec, ze rynek wtorny obiektywow sigmy pod 4/3 jest rozwiniety

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No właśnie mam dylemacik . Bo właśnie słyszałem o tym obiektywie od kolegi gd\ie i on i jego znajomi używają i są w pełni zadowoleni z tej 30 sigmy .Ale też słyszałem tu i uwdzie ,że są sztuki wadliwe .

Chcę kupić niebawem ZD 14-54 ale też jakąś stałkę .
    jeśli chodzi o ten pierwszy to nie mam problemu . Co do stałki to jednak mam .
    YoulekArt Juliusz Zełudkowski
    www.yart.5x.pl

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tez mam juz Sigme 30mm f/1.4 i... [wszystko dla malo kontrastowych i slabo oswietlonych obiektow!]:

AF wydaje mi sie byc wolny.. Tzn obiektyw sprawdza, czy nie jest ostro, rusza sie, znow sprawdza i jest ok. Nie wiem, moze jestem przewrazliwiona. Musze przy okazji potestowac zamiennie z ZD50. No i jest dosc glosny, przynajmniej na pierwszy rzut oka. No i nie jezdzi jak Zuiko Tylko sprawdza troszke blizej troszke dalej i sie poddaje. Zuiko jezdzi i jezdzi jezdzi...;]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    AF wydaje mi sie byc wolny.. Tzn obiektyw sprawdza, czy nie jest ostro, rusza sie, znow sprawdza i jest ok.
    Tylko nie mów, że jest wolniejszy od ZD35, bo to już byłby dramat. Kiedyś brałem go pod uwagę jako obiektyw reporterski, ale jeżeli jest tak wolny, to chyba przestanę całkiem się nim interesować .....
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....