Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Co kupić ? stałka do E-systemu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Co kupić ? stałka do E-systemu

Oto propozycje:
    Sigma 30/1.4 (światło i ogniskowa w sam raz, silnik USM)
    Sigma 24/1.8 (ogniskowa w sam raz, światło już troszkę mniej /lubię papierową GO/ i brak silnika USM)
    Zuiko 50/2 (ogniskowa odpada w małych kościółkach i światło takie sobie, o 1EV ciemniej niż Sigma 30/1.4 i podobno wlekący się i głośny AF, zaleta to ostrość i jakość)

Przeznaczenie: portret i białe sukienki w kościołach.
    Jestem już praktycznie zdecydowany na Sigmę 30/1.4, ale się jeszcze waham.
    Jeśli ktoś ją ma to proszę o opis wrażeń z eksploatacji.

Jeronimo: zmieniłem temat (regulamin 9b)

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zuiko to Zuiko, klasa sama w sobie. Sigma podobno pada [AF nagle sie psuje], a poza tym ja czekam juz chyba miesiac na swoją... Nie wiem, czy inne sklepy maja, ale moj [foto-net] nie ma nadal :/

IMHO zdecyduj sie na kat widzenia, bo to jednak roznica. Z tego wynika, ze 30mm, bo i ogniskowa Ci pasuje, i swiatelko, i silniczek [HSM USM to Canona]. A i polar slim czy inny filtr 58mm [czyli od kitów] nie winietuje na tej ogniskowej [sprawdzalam ]

Ja bym odrzucila 24mm, bo roznica do 30mm niewielka [tyle zazwyczaj mozna podejsc/odejsc], a zawsze jest w trzydziestce silniczek i ciut jasniej.

A juz czy Z50 czy S30 to mnie nie pytaj - u mnie wyszlo, ze... oba [tylko grrrr niech to przyleci do mnie w koncu :/]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dzemski:
    ja bym kupił ZD25mm@2.0 gdyby takowe było. 50mm (x2) w kościele to sztuka dla sztuki - chyba tylko do portretów podczas mszy, bo na sam moment ceremonii to bym z taką lunetą nie poszedł. niby jasne, zle z czasem powinno się podjechać na 1/125s a wtedy to już wcale tak różowo nie jest.

z kolei Sigma to niewiadoma. nie wiem czy te obiektywy mają babole w konstrukcji czy nie, ale wiele osób narzeka że ostrzą losowo, z czasem rozkalibrowują się czy cuś...

kilka sampli, JPEG ale zawsze: http://digitalphotonut.zenfolio.com/p69605218/

szczerze? ZD50@2.0 albo poczekaj na 14-35@2.0 - jeśli cena nie będzie powalać, to wydasz monetę raz a porządnie (pewnie ze 4k będzie kosztować).

p.s. jeśli ZD50 nie podejdzie, to dużo nie stracisz przy sprzedaży.

dog_master:
    jak tak dalej pójdzie, to będziesz opylać te wszystkie zoomy...

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    14-35 f 2.0 to pewnie ponad 5 000 jak na mój gust.

Co do obiektywów - ja sigmę bardzo chwalę jak na tę chwile - mam 150 EX i jest to świetne szkło z całą pewnością.

Problemem jest przeznaczenie:
    portret i białe sukienki w kościołach
    eqvi 60 i 1.4 to jak najbardziej w kościele się nada natomiast ogniskowa taka ciężko zrobić portrety dobre z uwagi na przerysowania.

14-35 - będzie miało max eqvi 70mm co wcale sprawy nie polepsza zdecydowania bo to ciągle mało do portretu.

Najlepiej dla Ciebie to chyba 24mm od sigmy i 50mm od zuiko
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    ZD35 odpada, bo jest za ciemne. w ZD50 płaci się pewnie 1/3 za makro.
    Chodzi Tobie o (nie)użyteczność tego szkła w kiepskim świetle czy o GO? Bo jeżeli o to drugie, to w ogóle bym się nie stresował - ten obiektyw ma piękną GO

Magus - 70mm to faktycznie czasem jest trochę za mało do portretów. ZD35 robi się naprawdę fajne "popiersia" - jeżeli ktoś chce zrobić całą głowę. to rzeczywiście czasem mogą wyjść lekkie przerysowania (aczkolwiek nie jest źle). Za to do detali (oczy, usta itp) jest boski Poza tym nie zapominajmy, że jest to szkło amatorskie i to na dodatek macro! Nikt nie reklamuje go jako portretówki A to, że pewnie 99% jego posiadaczy robi nim portrety, to już zupełnie inna bajka Ja sobie je bardzo cenię i w tej kwestii zastąpił on u mnie starego 40-150 (aczkolwiek "dziadek" przydaje się to złapania kogoś z większej odległości )
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Prosiłbym o wypowiedzi także na temat.

mathu: Po co 50 obiektywów o prawie identycznych światłach i ogniskowych skoro można mieć 1-2 spełniający te same zadania ?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    [cut] Jeronimo: prosze bardzo, przeczyszczone! prosze pisac na temat

Blagam, modzi, zrobcie cos To mialo byc o wyborze stalki, a nie systemu! :/
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Chodzi Tobie o (nie)użyteczność tego szkła w kiepskim świetle czy o GO? Bo jeżeli o to drugie, to w ogóle bym się nie stresował - ten obiektyw ma piękną GO
    Na pierwszym miejscu stawiam na użyteczność w kiepskim oświetleniu (kościół, ale także studio w którym nie zawsze używam błysków), na drugim GO (choć i ona jest bardzo ważna w portretach). Chciałbym mieć dobre jasne szkło do obecnego E300 w którym nie mogę szaleć z ISO powyżej 400, a i 400 nie jest idealne, oraz na niedaleką przyszłość do E-nexta, którego body mam zamiar kupić (jeśli to cudo się kiedykolwiek pojawi).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak juz bylo sporo razy ja bralbym ZD50mm, sam kupilem niedawno i jestem bardzo zadowolony. Fakt ze kat najmniejszyz calej trojki ale solidna robota i klasa sama w sobie. Jak juz bylo sporo razy z Sigma nie wiadomo jak z AF, u jednych jest ok u innych nie. Na twoim miejscu poszukalbym czy gdzies w okolicy nie ma zadnego salnu foto gdzie mozna wypozyczyc te 2 sigmy, spotkalbym sie z kims kto ma ZD50mm i po prostu pomielil nimi i wybral to co najbardziej mi sie podoba. Co czlowiek to opinia a wazne zeby tobie sie podobalo

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Lublin to takie zadupie, że nie można nigdzie pomacać tej Sigmy. Kompletny brak salonów firmowych i przedstawicieli tej firmy