Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: żywotność migawki w korpusach e-systemu

Awatar AiN
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kupiliśmy używaną E-410 z przebiegiem niecałe dwa i pół tysiąca, ale to nie ma nic do rzeczy. Proszę tylko o odpowiedź.

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    to wasz aparat dopiero się dotarł 4o tys 50 tys to norma którą na pewno zrobicie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AiN Zobacz posta
    Kupiliśmy używaną E-410 z przebiegiem niecałe dwa i pół tysiąca, ale to nie ma nic do rzeczy. Proszę tylko o odpowiedź.
    Śpij spokojnie i rób zdjęcia. Przebieg migawki, mówiąc prostym językiem, to nic innego jak ilość faktycznie wykonanych zdjęć. Każde zdjęcie to zamknięcie i otwarcie migawki, liczone jako jedno "klapnięcie"
    Kupując aparat z przebiegiem 2,5K możesz spać spokojnie, to praktycznie nówka sztuka i pojeździsz na nim kilka lat.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Awatar AiN
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ale na pewno liczą się tylko wykonane zdjęcia? Bo jak coś, to będę głównie się starał z wizjera korzystać.

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    rób zdjęcia tak jak ci się podoba nie myśl ile wytrzyma migawka

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ale na pewno liczą się tylko wykonane zdjęcia? Bo jak coś, to będę głównie się starał z wizjera korzystać.
    Wytrzymałość migawki to wartość bardzo szacunkowa, dużo zależy od konkretnego egzemplarza, sposobu używania itd. Mechanika lustra też się zużywa, ale nie przejmuj się tym, kadruj jak Ci wygodniej. Przypuszczam, że wcześniej będziesz chciał zmienić aparat bo Ci się znudzi, niż go zajeździsz przy normalnym używaniu. Równie dobrze mógłbyś ograniczać zmiany obiektywów w obawie o zużycie bagnetu, albo używać pilota, żeby spust migawki się nie wyrobił , ale to zakrawa o absurd
    Przesadne oszczędzanie sprzętu nie ma sensu, z drugiej strony jak ktoś ma pecha to i nowy się mu zepsuje.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar AiN
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Eee, żadna pomoc. Jeśli będę robił jak mi się podoba, to roku nie potrzyma...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    To już jakaś odpowiedź, dzięki, ale w czasie tych operacji, o których mówiłem, to się w końcu tylko lustro zużywa? Migawka nie?
    Ostatnio edytowane przez AiN ; 3.04.10 o 22:25 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Eee, żadna pomoc. Jeśli będę robił jak mi się podoba, to roku nie potrzyma...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    To już jakaś odpowiedź, dzięki, ale w czasie tych operacji, o których mówiłem, to się w końcu tylko lustro zużywa? Migawka nie?
    Nie martw sie ,aparatu nie dobijesz.Ales skoro tak mocno napalony na naciskanie to zrob tak jak ja wnukowi zrobilem.Za kazdy zrobiony kadr na karcie 10 centow do skarbonki.Po tygodniu zaczal myslec przed nacisnieciem.
    A jak w padniesz w nawyk placenia sobie za kadr to w rok odlozysz na nastepny.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Tak niejako à propos zużycia migawki - interesujące slow motion shuttera w :

Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: żywotność migawki w korpusach e-systemu

Czy objawem zużycia migawki jest jej skrzeczący dźwięk? Mam na e-510 ponad 40 tys. zdjęć. Ostatnio robiłem fotki na plaży. To było tydzień temu. Nie było objawów uszkodzenia. Dzis po tygodniu wziąłem aparat na fotki i usłyszałem dziwne dźwięki migawki. To może być piasek czy już raczej zużycie?
    Pozdrawiam
    E-510 + ZD 14-54 (2,8-3,5) + ZD 40-150 (3,5-4,5) + Metz 44 AF-4 + CF SanDisc Extreme III 2 GB, CF SanDisc Extreme III 4 GB, CF Pretec Cheetah III 2 GB