Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Filtr UV za około 100 zł

Awatar maglev
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Filtr UV za około 100 zł

Witam serdecznie, właśnie wróciłem z dwutygodniowego urlopu, na którym cyknąłem około 350 zdjęć. W olku miałem założony filtr UV firmy Selco. Niestety jestem bardzo niezadowolony ze zrobionych zdjęć. Po pierwsze bardzo dużo zdjęć jest po prostu nieostrych. Nie wiem jak w Waszych Olympusach ale mój 510 UZ ma gigantyczne problemy z ustawieniem ostrości. Jak jest zachmurzone niebo i scena mało kontrastowa albo osoba w cieniu w ciemnym swetrze to ostrzy wręcz tragicznie. Podejrzewam, że to może być wina dziadowskiego pseudo filtra made in china firmy SELCO.
    W związku z powyższym chciałbym kupić przyzwoity filtr za około 100 złotych (raczej nie przekraczając tej kwoty). Zastanawiam się nad jakimś filtrem marki HOYA, B+W, Marumi, niestety mam małe doświadczenie więc proszę o jakieś wskazówki jakich filtrów sie wystrzegać a jakie byłyby godne polecenia.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wszystkie wymienione przez Ciebie firmy [Hoya, Marumi, B+W] sa bardzo dobre.

IMHO do tego aparatu klasa B+W jest zbyteczna , ja bym wziela albo Hoye jakas wyzsza [czarna?] albo Marumi.

Mam Marumi i jestem zadowolona.

A bardzo slaby filtr Selco pogarsza Ci obraz i przeszkadza w pracy AF... To w koncu jedna warstwa wiecej, ktora pelni role najslabszego ogniwa [vide o lancuchu... ]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Zasada jest prosta, święta, żelazna - im droższy filtr, tym lepszy.
    Ja do 510 nie zakładałbym żadnego filtra - tylko uważał na szkło.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: Filtr UV za około 100 zł

Cytat Zamieszczone przez maglev
    Witam serdecznie, właśnie wróciłem z dwutygodniowego urlopu, na którym cyknąłem około 350 zdjęć. W olku miałem założony filtr UV firmy Selco. Niestety jestem bardzo niezadowolony ze zrobionych zdjęć. Po pierwsze bardzo dużo zdjęć jest po prostu nieostrych. Nie wiem jak w Waszych Olympusach ale mój 510 UZ ma gigantyczne problemy z ustawieniem ostrości. Jak jest zachmurzone niebo i scena mało kontrastowa albo osoba w cieniu w ciemnym swetrze to ostrzy wręcz tragicznie. Podejrzewam, że to może być wina dziadowskiego pseudo filtra made in china firmy SELCO.
    W związku z powyższym chciałbym kupić przyzwoity filtr za około 100 złotych (raczej nie przekraczając tej kwoty). Zastanawiam się nad jakimś filtrem marki HOYA, B+W, Marumi, niestety mam małe doświadczenie więc proszę o jakieś wskazówki jakich filtrów sie wystrzegać a jakie byłyby godne polecenia.

poczytaj to

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria

Re: Filtr UV za około 100 zł

Witam serdecznie, właśnie wróciłem z dwutygodniowego urlopu, na którym cyknąłem około 350 zdjęć. W olku miałem założony filtr UV firmy Selco.
    Po co Ci filtr UV do kompaktowego Olka? Nawet najlepszy zawsze w jakimś stopniu pogorszy jakość optyczną obiektywu. Nie widzę sensu stosowania takowych, szczególnie w kompakcie. No może w przypadku fotografowania niemowlaka z bardzo bliska - wówczas ma tendencję do wkładania paluszków w obiektyw... Ty jak piszesz zrobiłeś 350 zdjęć i do wszystkich pewnie użyłeś filtra... Po co?

Niestety jestem bardzo niezadowolony ze zrobionych zdjęć. Po pierwsze bardzo dużo zdjęć jest po prostu nieostrych. Nie wiem jak w Waszych Olympusach ale mój 510 UZ ma gigantyczne problemy z ustawieniem ostrości. Jak jest zachmurzone niebo i scena mało kontrastowa albo osoba w cieniu w ciemnym swetrze to ostrzy wręcz tragicznie. Podejrzewam, że to może być wina dziadowskiego pseudo filtra made in china firmy SELCO.
    Filtr filtrem ale Twój problem z jakością zdjęć i AF aparatu może leżeć również po stronie aparatu - albo jakiegoś uszkodzenia albo po prostu ten typ tak ma... Kupując droższy filtr możesz się bardzo rozczarować. Ściągnij ten filtr i zobacz czy aparat sprawuje się znacznie lepiej....
    Za 100 zł jakbym już szedł w zakup filtra kupiłbym filtr polaryzacyjny - przynajmniej czasem by się przydał do osiągnięcia określonych efektów zdjęciowych...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Pios, byl temat o tym tescie - nie warto, nie warto...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.