Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 65 z 65

Wątek: Olympus E-500 - jestem nowy,1 lustrzanka co jak poustawiac;)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    HA! Żeby odpisac ci dokladnie na twoje pytania to trzebaby zrobic wyklad ktorego (nie obraz sie) ale mozesz nie zrozumiec. To po prostu z czasem jak nabiera sie umiejetnosci poslugiwania aparatem wiesz. To tak jak jazda samochodem, wiesz kiedy zmienic bieg, kiedy redukować, kiedy hamować silnikiem itp.

Cytat Zamieszczone przez Anubis76x
    Mam jeszcze 2 ostatnie pytania
    Jak będę w Egipcie i będę Np używał trybów (na początek) P - (przesłona i migawka auto) lub A - przesłona manual(migawka auto) lub S (migawka ręcznie reszta auto, gdy będę focić w pomieszczeniach ciemniejszych żeby aparat nie ustawił mi migawki mniejszej niż 1/50).
    Jak wcisniesz przycisk spustu do polowy to aparat wyswietli parametry ekspozycji zdjecia (czas otwarcia migawki oraz wartosc przysłony). Jesli to bedzie czas wiekszy od 1/50 to musisz dokonac stosownych korekt czyli: bardziej otworzyc przysłone, a jesli sie nie da to zwiekszyć ISO. Innej drogi nie ma.
    Tryb P mozesz uzywać w dobrym oswietleniu z powodzeniem jednakze do momentu kiedy cie zawiedzie (zjedcia beda albo przepalone, albo niedoswietlone) - wtedy przechodzisz na A. Tryb S jest (ja to okreslam) trybem sportowym, kiedy to chcesz swiadomie wydluzyc czas otwarcia migawki zeby oddac dynamizm sceny (obracajace sie śmigło samolotu, czy tez kręcące sie kółka samochodu). Na poczatek nie staraj sie uzywac wszytskich bo w efekcie zadnego nie opanujesz dobrze a zdjecia ktore mialy byc piekne beda kiepskie.

Jak w mocnym Egipskim świetle gdzie jest sporo barw żółto pomarańczowych (skały, piramidy, piasek) ustawić balans bieli? Ustawić na auto i zdać się na aparat czy raczej radzilibyście ustawić wg. waszych sugestii?
    Proponuje ci poszukac w necie (np. googlach) skali temperaturowej barw. Gdzie bedziesz miał podane jaka temperatura barwna okresla np. wschód słońca, jaka palącą sie świeczke, a jaka zachód słońca. Tyle teorii, bowiem w realu okazuje sie ze wiele swiateł przenika, a aparat głupieje przy pomiarze swiatla i zdjecia sa zółte, czerwone, fioletowe. W takich sytuacjach pozostaje ci ręcznie ustawić balans bieli przy pomocy białej kartki albo szarej (nie pamietam juz o jakiej procentowej szarości). Tyle ze to kłopotliwe... Sprawe zalatwia RAW.

Przesłona Np w trybie A --- będę Np chciał sfotografować swoją kobietę, która będzie stać Ok 3 - 5 m przed obiektywem a za nią lub z boku będą krajobrazy (Np piramidy, budowle, zabytki, itp.) które będę chcieć uwiecznić przy okazji z robiąc portret?
    Przesłonę ustawić na największą? (Rozumiem, że im większa tym głębia ostrości, czyli więcej elementów za horyzontem i bliżej będzie widocznych na zdjęciu).
    Proponuje sprawdz to teraz w realu. Wyjdz na pole ustaw sobie przyslone na minimalna mozliwa do zaakceptowania przez obiektyw oraz na wieksza w okolicy np. 8. Pstryknij oba zdjecia i porownaj je. Bedziesz wiedział czego mozesz sie spodziewac w praktyce i ktory ci bardziej odpowiada. Wieksza wartosc przysłony to wieksza GO - ale czy bedziesz w stanie zapewnic na tyle duza GO aby wszytsko w tle było ostre ? To wszytsko tak naprawde warunkuje oswietlenie w ktorym bedziesz to robil. Jesli bedzie duzo swiatła to mozesz przymykac przysłone, jesli zas mało to otwierasz ja na maxa a jesli to nie wystarczy to podnosisz ISO. Jesli to nie wystarczy to musisz olać tło i wlaczajac wbudowaną lampkę wymusic błysk po to aby fofografowana osoba była prawidłowo doświetlona w przeciwnym razie jesli tło jest jasne to osoba fografowana moze byc ciemna, a to przeciez ma byc portret. W takich warunkach wazne jest to w jaki sposob pomiaru swiatla masz ustawiony w aparacie. Powinien to byc albo pomiar centralny-ważony uśredniony albo pomiar punktowy(około 2% całej powierzchni kadru). To decyduje o tym jaki fragment ma byc prawidłowo doświetlony i ten bedzie brany pod uwage przy robieniu pomiaru swiatla przez aparat-reszta jest ignorowana.

Najbardziej nurtuje mnie ten balans bieli no i nadal nie mogę zdecydować się czy focić Vivid czy Natural w sumie tam będzie sporo kontrastów więć natural wystarczy żeby nie przekolorować.
    Oczywistym jest ze najlepiej focic naturalnie. Podbic mozesz zawsze na komputerze. Nie wszytsko z podbitymi barwami wychodzi dobrze, a biorac pod uwage twoje doswiadczenie oraz bardzo trudne warunki jakie sa w Egipcie i to ze nie bedziesz miał polara to ustaw sobie na Natural. Oczywiscie RAW by zalatwil ten problem bo podbijac pozniej moglbyc bardzo łatwo, podobnie z balansem bieli.

Generalnie nie baw sie w wodotryski - przez nie mozesz zepsuc mnostwo ujęć. Opanuj tryb P oraz A dobrze. Ich uzywaj. Jesli nie chcesz (nie mozesz) kozystac z RAWa to przynajmniej uzyj go wszedzie tam gdzie nie mozesz sobie poradzic z ustawieniem ekspozycji tak aby fotka byla poprawna a juz nic nie przychodzi ci do glowy.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Jak będę w Egipcie i będę Np używał trybów (na początek) P - (przesłona i migawka auto) lub A - przesłona manual(migawka auto) lub S (migawka ręcznie reszta auto, gdy będę focić w pomieszczeniach ciemniejszych żeby aparat nie ustawił mi migawki mniejszej niż 1/50).
    Jak wcisniesz przycisk spustu do polowy to aparat wyswietli parametry ekspozycji zdjecia (czas otwarcia migawki oraz wartosc przysłony). Jesli to bedzie czas wiekszy od 1/50 to musisz dokonac stosownych korekt czyli: bardziej otworzyc przysłone, a jesli sie nie da to zwiekszyć ISO. Innej drogi nie ma.
    Tryb P mozesz uzywać w dobrym oswietleniu z powodzeniem jednakze do momentu kiedy cie zawiedzie (zjedcia beda albo przepalone, albo niedoswietlone) - wtedy przechodzisz na A. Tryb S jest (ja to okreslam) trybem sportowym, kiedy to chcesz swiadomie wydluzyc czas otwarcia migawki zeby oddac dynamizm sceny (obracajace sie śmigło samolotu, czy tez kręcące sie kółka samochodu). Na poczatek nie staraj sie uzywac wszytskich bo w efekcie zadnego nie opanujesz dobrze a zdjecia ktore mialy byc piekne beda kiepskie.
    .
    Mała uwaga... do Ciemnych pomieszczeń bez używania lampy, posługuje się własnie trybem S - P i A dążą do naświetlenia zdjecia, tak, zeby wyglądało "jak w dzień" co zazwyczaj:
    a. nie oddaje klimatu miejsca - my pamiętamy je jeko ciemne
    b. wymusza długie czasy, co skutkuje poruszeniem

Ustawiam sobie 1/30 @ 14mm i robie spokojnie zdjęcia, które wychodzą ciemniejsze, ale przez to:
    a. są bliższe temu co pamiętam
    b. nie ma poruszenia.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja mam pytanie,otoz chcialbym zrobic zdjecie obiektu poruszajacego sie(motocyklista) w trybie S,tak zeby motocyklista i motocykl wyszedl idealnie czysto,a reszta tzn.tlo i wszystko dookola zeby bylo rozmyte.gdy probowalem,ustawilem czas otwarcia migawki na 400,ale djecia wychodzily ciemne...dlaczego tak sie dzieje??????prosze o pomoc

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez richi1202 Zobacz posta
    ja mam pytanie,otoz chcialbym zrobic zdjecie obiektu poruszajacego sie(motocyklista) w trybie S,tak zeby motocyklista i motocykl wyszedl idealnie czysto,a reszta tzn.tlo i wszystko dookola zeby bylo rozmyte.gdy probowalem,ustawilem czas otwarcia migawki na 400,ale djecia wychodzily ciemne...dlaczego tak sie dzieje??????prosze o pomoc
    Bo za mało światła Podbij ISO jak przysłona nie wyrabia.

I przeszukaj forum na hasło: panoramowanie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ja zazwyczaj mam ustawiony WB na chmurke to daje bardziej nasycone kolory ,jesli to pomorze
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk