Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 65

Wątek: Olympus E-500 - jestem nowy,1 lustrzanka co jak poustawiac;)

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Po pierwsze, przeczytaj instrukcje Ta E-Systemowa jest baaardzo fajna i naprawde, wiele daje i przyjemnie sie ją czyta

Co moge, to podpowiem

Cytat Zamieszczone przez Anubis76x
    W słoneczne ładne dni chcę robić zdjęcia na Auto gdzie mam mimo wszystko parę różnych dostępnych funkcji np expozycja...
    lub w pomieszczeniach tryb S gdzie aparat w trybie Auto usilnie ustawiał migawkę na 1/50 (mimo wyższego ISO) co groziło poruszonymi zdjęciami, ja w trybie S mogę ustawić ręcznie migawkę np na 1/60 lub lepiej 1/80 i np ISO na 250 + błysk i expozycja... efekt zadowalający...
    Blysk zamraza, wiec przy 1/50 raczej nie poruszysz

Czy ktoś ma ten aparat i może mi napisać parę dobrych rad jak robić udane ładne zdjęcia bez zbytecznego grzebania w ustawieniach ?
    Nie ustawiaj ani trybu auto, ani trybu S, bo mozesz ustawic za krotki czas i niedoswietlic zdjecia. Najlepiej tryb A, najnizsza wartosc przyslony i jak cos, to podnosisz iso. Dziala lepiej niz auto i nawet mniej z tym roboty

Zanim się w pełni nauczę robienia manualnych zdjęć chcę mniej więcej znać zasadę i ustawienia aby zdjęcia były lepsze niż robione standardowym kompaktem.
    Lepsze czyli jakie?

Czy ustawiacie w menu "Picture mode" Vivid czy Natural ? ja dałem natural i sharpnes +1 kreseczka... czy tak jest najlepiej ?
    Zalezy od gustu Ja mam Vivid, bo niby ladniejsze kolorki.

shq
    Ja robie w HQ, podobno jest roznica, ale dla mnie niewidoczna, a wole wiecej zdjec na karcie
    noise reduction on
    Redukcja szumow? Wlaczona? Po co? wlaczaj ja do zdjec z dlugim czasem naswietlania, w nocy np. A tak to wylacz, bo uniemozliwia zdjecia seryjne.
    metering esp+af
    Na poczatek moze byc, mozesz zmienic na opcje nr 2, czyli centralnie wazony - to, co w centrum kadru najbardziej wplywa na ekpozycje.
    af mode: s-af
    Czyli zwykly AF. Do obiektow w ruchu uzywaj AF-C. MF to reczne, fajne do zabawy, jak sie ma dobry wzrok
    wbkt, ae bkt, : na off
    I dobrze Wrzuc w Google haslo "braketing" albo znajdz w instrukcji.
    [...] : auto
    Punkt AF... Wez srodkowy, nie bedzie niespodzianek. Jak cos, to mozna przekadrowac.

Suchar, jpg przy kazdym nadpisaniu sie traci na jakosci... Taki format
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Za tydzień Egipt.... to masz zagwózdkę. Przez kilka dni musisz sie nauczyc obslugi lusterka.
    Ja proponuje ci zrobic tak:
    Opanuj jeden z trybów aparatu - chyba najlepszy bedzie priorytet przysłony A. Nie interesuj sie wartością przysłony - po prostu dobieraj tak jakie masz światło w jakim bedziesz robił fotke. Jesli bedzie za ciemno (bedziesz to widział po tym ze aparat chce ustawic długi czas otwarcia migawki ktory spowoduje ze zdjecie bedzie nieostre) to otwieraj na max (jesli sie bardziej nie da to wtedy ustaw wyższe ISO). Jesli aparat pokaze ze czas otwarcia migawki jest bardzo krótki to najpierw zmniejsz ISO, pozniej przymknij przysłone.

Generalnie posługując sie w miare mozliwosci niskim ISO oraz przysłoną pilnuj aby czas nie był dluższy od 60ms a dla ciebie to w zasadzie im krócej tym lepiej (np. wartość 160ms) tym bezpieczniej.

Potrenuj fotki podswiatło głównie portretowe (wymuszaj błysk lamy bo inaczej postac bedzie ciemna).

Co do parametrów aparatu to tak jak poprzednicy pisali. Generalnie na normal. Zadne podbicia, zadne podkrecanie ostrości, zadne odszumianie.

TYLKO RAW !!!
    RAW gwarantuje ci powtarzalność. Gwarantuje ci ze mozesz ta fotke wykonac jeszcze raz (tak jakbys tam był) z innymi ustawieniami. Zwlaszcza dla ciebie nieobeznanego ze sprzętem. Lepiej zrobic 300 RAWów anizeli 3000 jpg z ktorych po odsiewie okaze sie ze zdecydowana wiekszosc jest to kitu i jest nie do uratowania.

I jeszcze jedno wiem ze to pewnie nie wchodzi w rachube ale bez filtru polaryzacyjnego bedzie ci tam ciezko zrobic fotki marzeń.

Powodzenia.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ZZN (może za wcześnie na lustro?)
    RTFM (w instrukcji wszystko jest, wystarczy przeczytać)

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie wiem czy sensowne jest proponowanie koledze robic fotki w RAW, na wyjezdzie, skoro nigdy nie mial z tym jeszcze do czynienia. Potem bedzie mial mase obrabiania. Jesli nie zdazysz sie pobawic tym formatem przed wyjazdem, w miare go opanowac, to rob w shq i juz. RAW daje duze mozliwosci korekty, ale przez to kazde zdjecie trzeba potem wywolywac do jpg-u na kompie.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    RAW daje duze mozliwosci korekty, ale przez to kazde zdjecie trzeba potem wywolywac do jpg-u na kompie.
    Pzdr
    Można na kompie ale też można wywoływać w aparacie

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Anubis76x, rawy to dobry pomysl, ale najpierw pobaw sie z nimi w domu, powywoluj, zobacz, ile ich wejdzie na karte... Co by potem nie miec niespodzianki
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Zwlaszcza dla ciebie nieobeznanego ze sprzętem.
    Oj Kisi ja się z tym akurat nie zgadzam. Osobiście strasznie nieprofesjonalnie cykam w jpegach Może się skuszę na RAWy... kiedyś... póki co nie narzekam. Mam e500 tylko pół roku i poznaję (nadal) jego możliwości... a zabawę w wywoływanie RAWów (do czego trzeba mieć jednak chociaż trochę talentu, bo mi to wcale nie idzie) zostawię jak opanuję wszystkie możliwości e500.

Cytat Zamieszczone przez suchar
    Nie wiem czy sensowne jest proponowanie koledze robic fotki w RAW, na wyjezdzie, skoro nigdy nie mial z tym jeszcze do czynienia. Potem bedzie mial mase obrabiania.
    Zgadzam się. Ja się trochę bawiłam RAWami - póki co to dla mnie jednak zbyt skomplikowane... Efekty mnie nie zadowalają, bo nie mam aż takich zdolności w tym zakresie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Po co ktoś się ma zrażać do aparatu oglądając z niego wynikowe słabe jpg'i ? Jak dla mnie, lustrzanka to tylko + RAW. Nigdy nie próbowałem pstrykać w jpg, na pierwszy rzut oka pewnie nikt by różnicy się nie dopatrzył, ale na drugi rzut. .JPG ma jednak swoje ograniczenia.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Otóż to. Odkąd fotografia weszła w cyfrę, kupa ludu kupuje lustrzanki, bo przecież to lepsze od kompaktu, a nie trzeba już liczyć się takimi kosztami eksploatacji jak w fotografii analogowej. Jednak prawda jest taka, że użytkowanie lustrzanki wymaga doświadczenia. To nie jest sprzęt dla ludzi, którzy walą zdjęcia gdzie się da i ile się da. Lustrzanka daje większe możliwości, ale też wymaga więcej zaangażowania. Żadna lustrzanka sama z siebie nie zrobi pięknego zdjęcia.
    Wg mnie 300 RAW'ów z wakacji to bardzo dużo. Sam bym aż tyle nie przywiózł. Tylko, że mnie analogowa fotografia nauczyła szanowania klatki i wszystkiego, co z tym związane

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeśli w czymś ci to pomoże to proszę bardzo, oto mój punkt widzenia.

W moim przypadku po zakupie aparatu i zapoznaniu się z opiniami na forum, ustawiłem aparat na tryb RAW+JPEG.
    Nastukałem kilka fotek testowych i...
    Potem na kompie w domowym zaciszu przystąpiłem do testów i porównań.
    Kiedy pobawiłem się z RAW'em, poprostu stwierdziłem - to jest to!!!
    Stąd na mojej liście zakupów jest CF'ka 8Gb.

Nasunęło mi się takie porównanie do czasów analogów:

RAW jest jak negatyw - w wirtualnej ciemni masz władzę nad niemal każdym parametrem.
    Nawet jeśli coś pójdzie nie tak podczas focenia, to na kompie wywołując RAW'a sporo możesz uratować.

JPEG to jak gotowa fotka z Polaroida - fajnie jak się udało zrobić dobre zdjęcie.
    Jeśli nie??? No cóż też można poprawiać. Nie masz co prawda, aż takich możliwości jak w RAW, ale da się, a jakże.
    Tylko że tu już każda ingerencja w fotkę i zapis po korekcie to strata jakości, niestety.

No cóż opinii na temat RAW będzie tyle ilu jest użytkowników.
    Jedni stwierdzą że to jedyny słuszny format, drudzy jeszcze do niego nie dojrzeli poznając aparat, jeszcze inni się poprostu boją tego formatu.

I tu znów odniesienie do czasów analogów:

-byli tacy co focili lustrzankami i sami wywoływali fotki,
    -byli tacy co focili lustrzankami i nosili do fachowca do wywołania.

Prawda natomiast jest taka że sam musisz spróbować i zadecydować.

Jedno co mogę powiedzieć to:
    "Nie taki diabeł straszny, jak go co niektórzy malują".

Powodzenia i pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"