Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Olympus E-500 - jestem nowy,1 lustrzanka co jak poustawiac;)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Olympus E-500 - jestem nowy,1 lustrzanka co jak poustawiac;)

Witam

Miałem kupić kompakt Fuji S6500fd ale skuszony okazyjną ceną 1566zł (Vobis) kupiłem swoją pierwszą lustrzankę...

Teraz mam dylemat i chcę się poradzić:
    Nie mam doświadczenia w robieniu zdjęć lustrzanką więc na razie chcę robić zdjęcia półśrodkiem np:
    W słoneczne ładne dni chcę robić zdjęcia na Auto gdzie mam mimo wszystko parę różnych dostępnych funkcji np expozycja...
    lub w pomieszczeniach tryb S gdzie aparat w trybie Auto usilnie ustawiał migawkę na 1/50 (mimo wyższego ISO) co groziło poruszonymi zdjęciami, ja w trybie S mogę ustawić ręcznie migawkę np na 1/60 lub lepiej 1/80 i np ISO na 250 + błysk i expozycja... efekt zadowalający...

Czy ktoś ma ten aparat i może mi napisać parę dobrych rad jak robić udane ładne zdjęcia bez zbytecznego grzebania w ustawieniach ?
    jadę za tydzień do Egiptu z dziewczyną, chciałbym zachować wspomnienia na zdjęciach w możliwie najlepszy sposób
    Zanim się w pełni nauczę robienia manualnych zdjęć chcę mniej więcej znać zasadę i ustawienia aby zdjęcia były lepsze niż robione standardowym kompaktem.
    Czy ustawiacie w menu "Picture mode" Vivid czy Natural ? ja dałem natural i sharpnes +1 kreseczka... czy tak jest najlepiej ?
    Reszta ustawień:
    gradiation: normal
    shq
    noise reduction on
    metering esp+af
    af mode: s-af
    wbkt, ae bkt, : na off
    [...] : auto

Dzięki pozdrawiam

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ale przeciez korekta ekspozycji to korekta ekspozycji, na zasadzie ciemniej/jasniej. Uznajesz, ze aparat np. niedoswietla zdjec, to dajesz korekte na plus ilestam EV. Nie podbijaj sobie ostrosci w aparacie, jesli juz to na kompie. I jesli nie robisz zdjec nocnych, to wylacz redukcje szumow, bo niedostepny jest wtedy tryb zdjec seryjnych i zdjecie robi sie dwa razy dluzej. A z manualnymi/polmanualnymi trybami to sam kombinuj i ucz sie. Lepiej probuj osiagnac jakis efekt i jesli nie wiesz jak, to szukaj/pytaj o info na ten temat. Bo wlasciwie nie da sie wszystkiego uniwersalnie, na raz ustawic.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Olympus E-500 - jestem nowy,1 lustrzanka co jak poustawi

Cytat Zamieszczone przez Anubis76x
    Witam

Miałem kupić kompakt Fuji S6500fd ale skuszony okazyjną ceną 1566zł (Vobis) kupiłem swoją pierwszą lustrzankę...

Teraz mam dylemat i chcę się poradzić:
    Nie mam doświadczenia w robieniu zdjęć lustrzanką więc na razie chcę robić zdjęcia półśrodkiem np:
    W słoneczne ładne dni chcę robić zdjęcia na Auto gdzie mam mimo wszystko parę różnych dostępnych funkcji np expozycja...
    lub w pomieszczeniach tryb S gdzie aparat w trybie Auto usilnie ustawiał migawkę na 1/50 (mimo wyższego ISO) co groziło poruszonymi zdjęciami, ja w trybie S mogę ustawić ręcznie migawkę np na 1/60 lub lepiej 1/80 i np ISO na 250 + błysk i expozycja... efekt zadowalający...

Czy ktoś ma ten aparat i może mi napisać parę dobrych rad jak robić udane ładne zdjęcia bez zbytecznego grzebania w ustawieniach ?
    jadę za tydzień do Egiptu z dziewczyną, chciałbym zachować wspomnienia na zdjęciach w możliwie najlepszy sposób
    Zanim się w pełni nauczę robienia manualnych zdjęć chcę mniej więcej znać zasadę i ustawienia aby zdjęcia były lepsze niż robione standardowym kompaktem.
    Czy ustawiacie w menu "Picture mode" Vivid czy Natural ? ja dałem natural i sharpnes +1 kreseczka... czy tak jest najlepiej ?
    Reszta ustawień:
    gradiation: normal
    shq
    noise reduction on
    metering esp+af
    af mode: s-af
    wbkt, ae bkt, : na off
    [...] : auto

Dzięki pozdrawiam
    vivid daje intensywniejsze kolory niż natural
    zamiast shq daj RAW kiedyś zrozu miesz dlaczego - wiecej babrania się z fotkami ale z gruntu zepsute fotki w RAW idzie uratować
    AF- w zależności co focisz - jak coś szybko sie porusza lepiej dać c-af, ale s-af jest ok do wiekszosci sytuacji
    metering ok
    wszystkie braketingi wyłacz
    WB w rawie możęsz zrobić jaki chcesz przy wywoływaniu zdjecia programem
    pzdr
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W RAW focić nie będę na razie bo starczy ledwo na 300 parę zdjęć (mam 4Gb CompactFlash) a wyjazd będzie 2 tyg.
    Pytam o to wyostrzenie bo nie do końca byłem zadowolony z ostrości wykonywanych fotek na zewnątrz budynku, niby są dobrę ale czegoś mi brakuje... delikatne wyostrzenie by się przydało..

Wiem że to lustrzanka z najniższej półki ale mogło by być lepiej nawet w trybie zupełnego Auto

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Przyzwyczajenia po kompakcie Tam pewnie miales wyostrane fotki firmware'owo, co czasem moze skutkowac plastikiem, dlatego taka czujesz roznice. Poza tym 14-45 (bo chyba to masz) nie jest ostry jak zyleta, raczej lekko mydli i dobrze jest samemu podostrzyc na kompie.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wiem że to lustrzanka z najniższej półki ale mogło by być lepiej nawet w trybie zupełnego Auto:)
    Było kupić tego Fuji.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Próbuj, testuj różne ustawienia, bo nie ma jedynej i uniwersalnej recepty na dobre zdjęcie
    Automatyka, to tylko jakieś szablonowe ustawienia, które nie sprawdzą się, w każdej sytuacji. Pierwsze co, to obowiązkowa lektura instrukcji obsługi, dowiesz się do czego służą poszczególne opcje menu
    Czytanie tego forum również pomaga.
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Przyzwyczajenia po kompakcie Tam pewnie miales wyostrane fotki firmware'owo, co czasem moze skutkowac plastikiem, dlatego taka czujesz roznice. Poza tym 14-45 (bo chyba to masz) nie jest ostry jak zyleta, raczej lekko mydli i dobrze jest samemu podostrzyc na kompie.
    Nie chce dodatkowo wyostrzać na kompie jpg'a i go nadpisywać ze względu na powtórną kompresje... i przez to utratę jakości.. dla tego wolę żeby w miarę dobrze wykonał to aparat.
    Na komputerze będę pewnie obrabiać zdjęcia następnym razem gdy nie będę potrzebować
    wykonania aż tak dużej ilości zdjęć...
    Dziękuje Pozdrawiam

może kiedyś wymienie obiektyw na jaśniejszy i ostrzejszy tylko pewnie to droga sprawa...

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Wiem że to lustrzanka z najniższej półki ale mogło by być lepiej nawet w trybie zupełnego Auto
    Ucz się ucz... na własnych błędach najłatwiej
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Nie chce dodatkowo wyostrzać na kompie jpg'a i go nadpisywać ze względu na powtórną kompresje... i przez to utratę jakości.. dla tego wolę żeby w miarę dobrze wykonał to aparat.
    Na komputerze będę pewnie obrabiać zdjęcia następnym razem gdy nie będę potrzebować
    wykonania aż tak dużej ilości zdjęć...
    Dziękuje Pozdrawiam

może kiedyś wymienie obiektyw na jaśniejszy i ostrzejszy tylko pewnie to droga sprawa...
    ?? Robisz zdjeciu w jpg'u, otwierasz je na kompie w programie graficznym (np. Olympus Master), podostrzasz tak jak TY chcesz, a nie jak w aparacie zawsze tak samo i nadpisujesz. Jaka utrata jakosci?!

14-54 jest swietnym obiektywem, szybki AF, jasny, ostry i kosztuje troche ponizej 2tys zl. Warto, jak za te jakosc to niska cena.
    Pzdr